ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Γαλλία: Γιατί το εκλογικό στοίχημα του Μακρόν φέρνει τον εφιάλτη του Brexit στο προσκήνιο

Γαλλία: Γιατί το  εκλογικό στοίχημα του Μακρόν φέρνει τον εφιάλτη του Brexit στο προσκήνιο

 

 

Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία φέρνει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους αναδρομές στο Brexit

 

Μόλις ο Μακρόν ανακοίνωσε την απόφασή του, αρκετοί τον συνέκριναν αμέσως με τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προκήρυξε και έχασε το δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ από την πλευρά του προέβλεψε οικονομική κρίση εάν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Αν και επέλεξε το όνομα ενός από τους βραχύβιους διαδόχους του Κάμερον προειδοποιώντας για οικονομικό χάος, αυτή η στρατηγική μοιάζει με αυτό που έγινε γνωστό ως «Project Fear» του ίδιου του Κάμερον κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το Brexit.

 

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας ασχολούμενοι με τις επιπτώσεις από τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά μια τέτοιου είδους κρίση στη Γαλλία θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει σοβαρότερη απειλή για την Ένωση, καθώς θα χτυπούσε την καρδιά της ευρωζώνης, αναφέρει το Bloomberg.

Το φάντασμα του Brexit

Οι κίνδυνοι στη Γαλλία είναι το πρώτο θέμα κάθε συνομιλίας στις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή, δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Αυτοί οι φόβοι έχουν επίσης απήχηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το premium που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν 10ετή γαλλικά κρατικά ομόλογα μόλις σημείωσε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που έχει καταγραφεί, ενώ οι γαλλικές μετοχές έχασαν περίπου 210 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς την ίδια περίοδο.

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ προκάλεσε οικονομικούς κλυδωνισμούς που κράτησαν χρόνια, με τους επενδυτές να απαιτούν ένα λεγόμενο premium Brexit για να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Οι αγορές έχουν ήδη δείξει ευαισθησία για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία. Το υψηλό χρέος της καθιστά τη Γαλλία ευάλωτη σε αλλαγές στο επενδυτικό κλίμα και υπάρχει σαφής κίνδυνος να διευρυνθούν περαιτέρω τα spread εάν οι εκλογές προκαλέσουν μεγάλη αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής», λέει το Bloomberg Economics.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν δεν πιστεύει ότι τα διδάγματα από το Brexit ισχύουν για αυτούς, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις τους. Αντίθετα, πιστεύουν ότι η εστίαση στους οικονομικούς κινδύνους του σχεδίου της Λεπέν είναι ο τρόπος για να ενισχυθεί η υποστήριξή τους, δήλωσε η ανώνυμη πηγή του Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι το ξεπούλημα των αγορών είναι μια σαφής απόδειξη των κινδύνων.

«Πολιτικοί όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι σε θέση να πουν ένα ή δύο πράγματα για το πώς τέτοια στοιχήματα έχουν τη συνήθεια να εκρήγνυνται στο πρόσωπό σας», δήλωσε ο Μαρκ Ντάουντινγκ, επικεφαλής επενδύσεων στην RBC BlueBay Asset Management.

Αναμνήσεις κρίσης

Οι καταστροφές στην αγορά ξυπνούν επίσης δυσάρεστες αναμνήσεις από την κρίση της ευρωζώνης που είδε μεμονωμένα μέλη όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και, κυρίως, η Ελλάδα να στοχοποιούνται από επενδυτές ομολόγων λόγω των ασταθών δημόσιων οικονομικών τους.

Η Ιταλία, το πιο υπερχρεωμένο έθνος της ΕΕ μετά την Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι η επόμενη χώρα που θα τεθεί υπό έλεγχο εάν οι επενδυτές αρχίσουν να μειώνουν τις κατοχές τους σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Το ασφάλιστρο κινδύνου για το ιταλικό χρέος έχει επίσης εκτιναχθεί αυτή την εβδομάδα ως συνέπεια των προβλημάτων στη Γαλλία.

Ένας Ιταλός αξιωματούχος είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Ρώμη παρακολουθούν την κατάσταση με ανησυχία και ότι εάν το γαλλικό sell-off συνεχιστεί θα μπορούσε να δοκιμάσει την προθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρέμβει. Μέχρι στιγμής, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν βλέπουν κανένα λόγο ανησυχίας και δεν έχουν συζητήσει την πιθανότητα χρησιμοποιώντας τα εργαλεία κρίσης τους, σύμφωνα με άτομα με γνώση της σκέψης τους.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής των G7 στην Ιταλία μπερδεύτηκαν επίσης με την απόφαση του Μακρόν, με τους διπλωμάτες να αμφισβητούν τη λογική ενός μονοπατιού που περιέγραψαν ως αδικαιολόγητα επικίνδυνο.

Η Γαλλία θα τεθεί υπό περαιτέρω έλεγχο την επόμενη εβδομάδα, καθώς η πολιτική αναταραχή στη χώρα αναμένεται να συζητηθεί σε δείπνο των ηγετών της ΕΕ τη Δευτέρα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τον σχεδιασμό αυτής της συνάντησης. Οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ θα αναζητήσουν εξηγήσεις από τον Μακρόν για το πώς σκοπεύει να αποκαταστήσει τον έλεγχο και επίσης να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία επίσημης μομφής για τη Γαλλία για το δημοσιονομικό της έλλειμμα την Τετάρτη, μια κίνηση που είναι πιθανό να επιδεινώσει τις εντάσεις στη χώρα, όπου οι αντίπαλοι του Μακρόν στα δεξιά και στα αριστερά προσπάθησαν και οι δύο να εκμεταλλευτούν την απογοήτευση των ψηφοφόρων απέναντι στην ΕΕ.

«Ασυνάρτητες»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν αποχωρήσει από το G7 την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος περιέγραψε τις οικονομικές θέσεις και των δύο πλευρών προς τους ψηφοφόρους ως «ασυνάρτητες».

Η ομάδα της Λεπέν δεν έχει δώσει ακόμη τις λεπτομέρειες του οικονομικού της προγράμματος, αλλά έχει πει ότι θα μειώσει τους φόρους επί των πωλήσεων στα καύσιμα και την ενέργεια με κόστος περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Η αγοραστική δύναμη είναι αυτό που είναι επείγον αυτή τη στιγμή», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πιθανός υποψήφιος της Λεπέν για πρωθυπουργός, σε σχόλια που μεταδόθηκαν στο BFMTV την Παρασκευή. «Το μέτρο φυσικά θα αποζημιωθεί και εξετάζουμε τρόπους εξοικονόμησης».

Οι τακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες της ΕΕ έχουν ήδη διαταραχθεί από την αναταραχή. Ο Λεμέρ έπρεπε να συναντηθεί με τους Γερμανούς και Πολωνούς ομολόγους του την επόμενη εβδομάδα, αλλά αυτό ακυρώθηκε μετά από αίτημα της Γαλλίας επειδή ο Λεμέρ πρέπει να επικεντρωθεί στην εσωτερική κατάσταση, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Bloomberg.

«Ο Μακρόν υπήρξε κινητήριος δύναμη για μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην ΕΕ και έτσι η αδυναμία του μειώνει και αυτή την ατζέντα», είπε ο Ντάουντινγκ. «Η πραγματικότητα είναι ότι ο Μακρόν είναι επί του παρόντος πολύ αντιδημοφιλής», κατέληξε.

 

 

Πηγή ot.gr

Related posts

Λιζ Τρας: Αυτή είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Newsroom

Μουσουλμανικές απειλές από Ερντογάν :”Αν πέσει ο Σάρατζ ετοιμαστείτε για μετανάστες και τρομοκράτες”!

Newsroom

Καναδάς & Γερμανία : Στέλνουν όπλα στον Ερντογάν & του δίνουν το ”πράσινο φως” για επιθετικές κινήσεις στο Αιγαίο

Newsroom