Γιατί κλαίω ξαφνικά και χωρίς λόγο; Αυτοί είναι 4 πιθανοί λόγοι!
Άγχος, νεύρα, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, προβλήματα με θυρεοειδή και πολλά άλλα θέματα μπορεί να σε προδιαθέτουν για να κλάψεις.
Κράμπες στο στομάχι, γουργουρητά, μείωση της ενέργειας – το σώμα σου έχει δεκάδες τρόπους να σου πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μία από τις πιο παράξενες ενδείξεις ενός προβλήματος υγείας;
Ξεσπάς συχνά σε κλάματα. Τα ξαφνικά κλάματα, που είναι φαινομενικά χωρίς λόγο (ή σε κάποιες περιπτώσεις συνδέεται με άγχος) μπορεί να σε πιάσουν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σου. Και είναι πολύ πιθανό να μείνεις με την απορία τι δεν πάει καλά (μήπως έχω κατάθλιψη; Τι τρέχει με μένα;). «Ένα ξαφνικό κλάμα μπορεί να έχει σωματική αιτία, αλλά υποδεικνύει επίσης πως έχουν μαζευτεί μέσα σου πολλά υποσυνείδητα θέματα που δεν έχεις επεξεργαστεί» εξηγεί η Yvonne Thomas, Ph.D., ψυχολόγος εξειδικευμένη στις σχέσεις και την αυτοεκτίμηση.
Εάν βάζεις τα κλάματα χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, ο παρακάτω κατάλογος μπορεί να σε βοηθήσει να αποκωδικοποιήσεις το πρόβλημα υγείας που μπορεί να υπάρχει – και πώς θα σταματήσεις να κλαις.
Εάν είναι η εβδομάδα πριν την περίοδο
Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης ανεβοκατεβαίνουν τρελά, επηρεάζονται τα χημικά του εγκεφάλου που ευθύνονται για τη διάθεση: αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αλλάζεις εύκολα διάθεση, να έχεις νεύρα, και ναι, να σπαράζεις στο κλάμα. Εάν είσαι ήδη αγχωμένη ή νευρική, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο μπορεί να μεγεθύνει αυτά τα συναισθήματα και να κάνει ακόμη χειρότερες τις κρίσεις κλάματος, λέει η Thomas. Μπορείς να κάνεις απλά υπομονή –το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο θα τελειώσει μόλις σου έρθει περίοδος- ή αν τα συμπτώματά του επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σου, ζήτησε από το γιατρό να κάνεις έλεγχο για Προεμμηνορρυσιακή Δυσφορική Διατραχή, μία πολύ σπανιότερη και πολύ πιο εξουθενωτική μορφή προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.
Έχεις κατάθλιψη
Κλαις επειδή είσαι στεναχωρημένη – λογικό, σωστά; Παρότι όμως η έντονη θλίψη που διαρκεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μπορεί να αποτελεί ένδειξη κλινικής κατάθλιψης, η κατάσταση αυτή μπορεί να εκδηλώνεται και με άλλους τρόπους. «Πολλές γυναίκες εκδηλώνουν την κατάθλιψη ως απογοήτευση, θυμό ή ευερεθιστότητα» εξηγεί η Thomas. «Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν κλάμα, οπότε αν νιώθεις έτσι συζήτησε με το γιατρό σου μήπως πίσω από αυτά υπάρχει κατάθλιψη, έστω κι αν δεν νιώθεις πεσμένη συναισθηματικά».
Είσαι πολύ πιεσμένη
Εντάξει, όλοι ζοριζόμαστε. Αν όμως δεν μπορείς να διαχειριστείς την πίεση της καθημερινότητας και της δουλειάς και αυτό που κάνεις είναι να χώνεις τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι, δεν είναι παράξενο που ξεσπάς σε άσχετες φάσεις σε κλάματα. «Δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο και σκέψου τι μπορεί να σε αγχώνει τόσο πολύ και φτιάξε ένα σχέδιο για να μπορείς να το διαχειριστείς» συμβουλεύει η Thomas. Παρότι το να είσαι αγχωμένη δεν είναι επίσημο ιατρικό πρόβλημα, το υπερβολικό στρες μπορεί να επιδεινώσει τυχόν θέματα υγείας ή και να προκαλέσει κάποια, από προβλήματα στην πέψη μέχρι καρδιοπάθεια.
Έχεις θέμα διαχείρισης άγχους
Είσαι συχνά σε κατάσταση πανικού, η καρδιά σου χτυπάει δυνατά, νιώθεις πεταλούδες στο στομάχι και ακραία αμηχανία που περιορίζει τη συμμετοχή σου στη φυσιολογική ζωή; Όλα αυτά μπορεί να είναι ο λόγος που κλαις. «Οι αγχώδεις διαταραχές δεν είναι ασυνήθιστες στις γυναίκες και όλα τα συναισθήματα που προκαλούν μπορεί να οδηγήσουν σε συχνές κρίσεις κλάματος, ακόμη και σε στιγμές που δεν νιώθεις πανικοβλημένη» εξηγεί η ειδικός. Και σε αυτή την περίπτωση τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν γι’ αυτό συζήτησε το θέμα με το γιατρό σου.