Γίγαντες με σπανάκι και φέτα
Οι Γίγαντες με σπανάκι και φέτα συνδυάζουν ενέργεια, υγεία και γεύση! Φυσικά και για τους vegetarian φίλους/ες μας και μάλιστα και χωρίς γλουτένη! Άλλωστε τα όσπρια είναι απαραίτητα στη διατροφή μας
ΥΛΙΚΑ
800 γρ. ντομάτα κονκασέ
500 γρ. γίγαντες
300 γρ φέτα
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες
2 καρότα, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
1 σπανάκι, πλυμένο
½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ μέλι
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μεγάλο μπολ με αρκετό κρύο νερό.
2 Έπειτα σουρώνουμε τους γίγαντες και τους ρίχνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα, τη γεμίζουμε με νερό και σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες, ξαφρίζοντας τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
3 Μόλις ετοιμαστούν τους σουρώνουμε και κρατάμε 200 ml από το νερό του βρασίματος.
4 Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές Φλωρίνης, το σέλερι, το πράσο, τα καρότα και τα μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
5 Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε άλλα 3-4 λεπτά. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί το σπανάκι. Μόλις μαραθεί το σπανάκι ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ, το νερό που έχουμε κρατήσει, τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και τους γίγαντες.
6 Βράζουμε για 15 λεπτά ,το αλάτι, το πιπέρι, το μέλι και τα 200 γρ. φέτα, ανακατεύουμε καλά, βράζουν άλλα 5 λεπτά και στην συνέχεια τα αδειάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη φέτα λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 50 λεπτά μέχρι να χυλώσουν οι γίγαντες και να έχουν μαγειρευτεί καλά.
7 Μόλις ετοιμαστούν, τους σερβίρουμε ζεστούς από το φούρνο.
tip: Στη περίπτωση που οι γίγαντες που χρησιμοποιούμε δεν βράζουν εύκολα όταν τους μουλιάζουμε ρίχνουμε λίγη μαγειρική σόδα
Συνταγή giorgostsoulis.com