ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Γριβάδι πλακί στο φούρνο

Γριβάδι πλακί στο φούρνο

 

Το γριβάδι ή κυπρίνος είναι ψάρι του γλυκού νερού με λιπαρή σάρκα, ιδιαίτερα νόστιμο και θρεπτικό και για αιώνες αποτέλεσε σημαντική τροφή για τον άνθρωπο.

Η ξεχωριστή αυτή συνταγή αποτελεί σπεσιαλιτέ των χωριών της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα των παραλίμνιων περιοχών των Πρεσπών και της Καστοριάς.

Υλικά για τη συνταγή

2 με 4 γριβάδια

4 με 6 πατάτες κομμένες σε φέτες

2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες

3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε χοντρά κομμάτια

2 ντομάτες κομμένες σε κύβους

1 ποτήρι χυμό ντομάτας

1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ

Ελαιόλαδο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για το στόλισμα

Εκτέλεση

Αρχικά πλύντε και καθαρίστε τα ψάρια ή ζητήστε το από τον ψαρά σας. Χαράξτε τα με 2-3 χαρακιές σε κάθε πλευρά τους, αλατοπιπερώστε τα εσωτερικά και εξωτερικά και στρώστε τα σε ένα μεγάλο ταψί. Σε μια λεκάνη ανακατέψτε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πιπεριά, τις ντομάτες, το χυμό και τον πελτέ. Ρίξτε τα κι αυτά στο ταψί και περιχύστε με το λάδι. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να γίνουν οι πατάτες, προσέχοντας αν χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι.

 

Related posts

Ψαρόσουπα: με ροφό, σφυρίδα, μπακαλιάρο ή κοκκινόψαρο

Αμπελοφάσουλα στο τηγάνι

Χριστουγεννιάτικη Συνταγή: Κόκορας γεμιστός στη γάστρα