Η διατροφική αξία των θαλασσινών
Τα θαλασσινά περιέχουν αρκετά μέταλλα και βιταμίνες. Η περιεκτικότητα τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος του θαλασσινού.
Τα θαλασσινά έχουν αναγνωριστεί ως ευεργετικά τρόφιμα, τα οποία προάγουν την υγεία. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.
τι περιέχουν;
- Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας
- Είναι εξαιρετική πηγή ω3 λιπαρών οξέων
- Είναι πλούσια σε βιταµίνη Ε, σελήνιο, ιώδιο και βιταµίνη D
- Είναι καλή πηγή ρετινόλης
- Είναι χαμηλά σε λιπαρά
Ποια είναι πλούσια σε ω3;
Kαλαμάρι – Σουπιά – Xταπόδι – Mύδια
Προσέχουμε: Οι σύγχρονες έρευνες, παρόλο που ενοχοποιούν τα θαλασσινά για την αύξηση της χοληστερόλης, από την άλλη θεωρούν ότι, επειδή η περιεκτικότητά τους σε συνολικό και κορεσμένο λίπος είναι χαμηλή, είναι λιγότερο επικίνδυνα από το κόκκινο κρέας.
Ωμά ή μαγειρεμένα;
- Κατά γενική ομολογία, τα περισσότερα οστρακοειδή είναι νοστιμότερα ωμά (εκτός από τα μύδια που είναι νοστιμότερα μαγειρεμένα) και σε γενικές γραμμές είναι ασφαλή.
- Υπάρχουν όμως σπάνιες περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να προκαλέσουν δηλητηριάσεις (τροφικές και σπανιότατα παραλυτικές) επειδή είναι μολυσμένα από διάφορα βακτήρια, όπως το βακτήριο Vibrio Vulfinicus που ζει στο ζεστό θαλασσινό νερό και μολύνει περισσότερο τα στρείδια. Σε κάθε περίπτωση, το άχνισμα και το μαγείρεμα μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Και, φυσικά, πετάμε τα οστρακοειδή που δεν ανοίγουν κατά το μαγείρεμα.
Η εποχή των θαλασσινών
Σεπτέμβριος: Στα καλύτερά τους τα χταπόδια, αλλά και όστρακα όπως γυαλιστερές και µύδια, τα οποία είναι ψωµωµένα όσο ο καιρός είναι ζεστός.
Απαγορεύεται η αλιεία αστακού και αστακοκαραβίδας, η αλιεία κυδωνιών και στρειδιών.
Οκτώβριος: Εξαιρετικές γαρίδες, καραβίδες και γυαλιστερές από τον κόλπο της Χαλκίδας και από το Βόρειο Αιγαίο. Επίσης, τα καλαμάρια και τα χταπόδια είναι στα καλύτερά τους. Αντίθετα, όσον αφορά τα όστρακα, όσο χειμωνιάζει, το «φαΐ» τους λιγοστεύει. Μάλιστα ο Οκτώβριος είναι ο τελευταίος μήνας που επιτρέπεται η αλιεία για τα μύδια, καθώς στη διάρκεια του χειμώνα αναπαράγονται.
Απαγορεύεται η αλιεία αστακού, αστακοκαραβίδας και η αλιεία στρειδιών.
Νοέμβριος: Για τα καλαμάρια είναι η καλύτερη περίοδος, καθώς έχουν σάρκα τρυφερή και ολόγλυκια. Επίσης βρίσκουμε γαρίδες, καραβίδες, γυαλιστερές και χταπόδια. Αυτόν το μήνα ξεκινά η επιτρεπόμενη περίοδος αλιείας για κυδώνια, αχιβάδες, χτένια και καλόγνωμες.
Απαγορεύεται η αλιεία αστακού, αστακοκαραβίδας και στρειδιών.
Δεκέμβριος: Σε αφθονία είναι οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα καλαμάρια, τα κυδώνια, οι αχιβάδες, τα χτένια και οι καλόγνωμες.
Απαγορεύεται η αλιεία αστακού, αστακοκαραβίδας και η αλιεία στρειδιών.
Ιανουάριος: Το μήνα αυτό αχιβάδες, χτένια, καλόγνωμες, γαρίδες, καλαμάρια, καραβίδες και χταπόδια είναι άφθονα και πεντανόστιμα.
Απαγορεύεται η αλιεία στρειδιών.
Φεβρουάριος: Βρίσκουμε αχιβάδες, χτένια, καλόγνωμες, γαρίδες, καλαμάρια, καραβίδες και χταπόδια.
Απαγορεύεται η αλιεία στρειδιών.
Μάρτιος: Ο Μάρτιος είναι ο τελευταίος μήνας που επιτρέπεται η αλιεία για αχιβάδες, χτένια και καλόγνωμες, ενώ βρίσκουμε ακόμα γυαλιστερές και κυδώνια, γαρίδες, καραβίδες και χταπόδια. Τέλος, έχει ξεκινήσει και η περίοδος που επιτρέπεται η αλιεία του αστακού.
Απαγορεύεται η αλιεία στρειδιών.
Απρίλιος: Τα μύδια έχουν ολοένα και περισσότερο φαΐ όσο ζεσταίνει ο καιρός, ενώ η εποχή είναι κατάλληλη και για αστακό, κυδώνια, γαρίδες και σουπιές.
Απαγορεύεται η αλιεία γυαλιστερών.
Μάιος: Λιγοστεύουν οι γαρίδες, ωστόσο βρίσκουμε κυδώνια, αστακούς και μύδια ψωμωμένα.
Απαγορεύεται η αλιεία γυαλιστερών.
Ιούνιος: Ισχύει και αυτόν το μήνα η επιτρεπόμενη αλιευτική περίοδος για τα κυδώνια, τον αστακό και τα μύδια.
Απαγορεύεται η αλιεία γυαλιστερών.
Ιούλιος: Σε αφθονία είναι οι αστακοί και τα μύδια.
Απαγορεύεται η αλιεία κυδωνιών και στρειδιών.
Αύγουστος: Στα καλύτερά τους είναι οι αστακοί και τα μύδια.
Απαγορεύεται η αλιεία κυδωνιών και στρειδιών.
Προστατευόμενα είδη
Απαγορεύεται ρητά η αλιεία της πίνας, του μεγάλου χτενιού και του πετροσωλήνα