Η Ιστορία της Αγιά Σοφιάς και η μεγάλη επιστροφή στην Ορθοδοξία
Ο έμπειρος πιλότος Στέλιος Μπούνας μας κάνει μια μαγευτική περιήγηση με το ελικόπτερο του πετώντας πάνω από την Κωσταντινούπολη και την Αγιά Σοφία (βίντεο)
Η Αγία Σοφιά είναι το πρώτο κτίσμα που χτυπάει στα μάτια του επισκέπτη, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα.
Το ξεχωριστό αυτό σημείο είχαν επιλέξει για να χτίσουν τους ναούς τους, αιώνες πριν από τους Βυζαντινούς, οι ειδωλολάτρες.Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφιάς θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. όταν ονόμασε τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Φεβρουαρίου του 360.
Κατά την εποχή του Αρκαδίου, το 404, η πρώτη Αγιά Σοφιά πυρπολείται και θα κτισθεί εκ νέου από τον Θεοδόσιο Β’. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 10 Οκτωβρίου του 415, όμως ο ναός θα πυρποληθεί και πάλι το 532, κατά τη Στάση του Νίκα. Έτσι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α’ αποφασίζει να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπή ναού θα μπουν στις 23 Φεβρουαρίου του 532, με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρο ο Μιλήσιος.
Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου του 1453. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ’ Δραγάτης, αφού προσευχήθηκε μαζί με το λαό και ζήτησε συγνώμη για λάθη που πιθανόν έκανε, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφιά έγινε τζαμί και με την επανάσταση του Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε μουσείο,ενώ σήμερα με απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας και του Ερντογάν έχει μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζάμι.
Όπως είπε όμως και ο γέρος Παΐσιος , τα σημάδια των καιρών φανερώνουν πως πλέον ωριμάζουν οι συνθήκες για την μεγάλη μετάβαση . Πολλοί άλλωστε είναι οι γέροντες που παρακαλούν το Θεό να τους ευλογήσει με λίγα ακόμη χρόνια ζωής, προκειμένου να μπορέσουν να βιώσουν κι εκείνοι την επιστροφή της Πόλης και της Αγίας Σοφιάς στην Ορθοδοξία.