Η Πανσέληνος του Αυγούστου σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Περισσότεροι από εκατό χώροι πολιτισμού μένουν ανοικτοί την επόμενη Δευτέρα 19 Αυγούστου για την Πανσέληνο, δίνοντάς μας την ευκαιρία για μια διαφορετική απόδραση από την καθημερινότητα.
Είναι από τα πιο φωτογραφημένα και πιο πολυτραγουδισμένα φεγγάρια του έτους. Το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των ανθρώπων.
Κάθε χρόνο, καθώς ο Αύγουστος φτάνει στην κορύφωσή του και το καλοκαίρι αρχίζει να μας αποχαιρετά, η πανσέληνος αυτή απλώνει το μαγικό της φως πάνω από γαλήνιες θάλασσες, καταπράσινες κοιλάδες και αρχαιολογικούς χώρους, γεμίζοντας τον ουρανό με μια χρυσή λάμψη που συναρπάζει και εμπνέει.
Υπό το φως της, οι ψυχές γίνονται πιο ευαίσθητες, οι σκέψεις πιο βαθιές και τα συναισθήματα πιο έντονα. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στις ακτές και στους λόφους αναζητώντας μια στιγμή αληθινής σύνδεσης με τη φύση και τον εαυτό τους και φυσικά απολαμβάνοντας το αυγουστιάτικο φεγγάρι.
Εφέτος η πανσέληνος του Αυγούστου, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», θα φωτίσει τον ουρανό την επόμενη Δευτέρα στις 19 Αυγούστου και θα φτάσει στο πικ της στις 21.25. Εχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι – γνωστό και ως μουρούνα.
Με αφορμή το ολόγιομο φεγγάρι, το υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει και εφέτος τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Συνολικά 101 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία θα υποδεχθούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο.
Οι 52 αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν απλώς ανοιχτοί ως τα μεσάνυχτα – σταθερή εξαίρεση, για λόγους ασφαλείας, αποτελούν και εφέτος οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και του Σουνίου.
Σε 49 αρχαιολογικούς χώρους (από τους συνολικά 101) θα πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις. Εμείς ξεχωρίσαμε μερικές και σας τις παρουσιάζουμε.
Σελήνη μετά μουσικής
Το Μουσείο Ακρόπολης θα προσφέρει στους επισκέπτες του μια συναυλία από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, με ελληνικά και ξένα γνωστά τραγούδια για το φεγγάρι και μουσική κινηματογράφου.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του μουσείου στις 21.00. Το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 09.00 έως τις 17.00, όπως κάθε Δευτέρα, ενώ λόγω της πανσελήνου το μουσείο και το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα ανοίξουν για τους επισκέπτες από τις 20.00 έως τα μεσάνυχτα. Ανεξάρτητα από τη δωρεάν συναυλία της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας που θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο, η είσοδος στο μουσείο θα είναι με κανονικό εισιτήριο γενικής εισόδου.
Το «Μουσείο της Ανασκαφής» δεν θα είναι ανοιχτό για την πανσέληνο. Την Μπάντα διευθύνει ο επισμηναγός Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος. Ερμηνεύουν: Σοφία Ζώβα (σοπράνο) και Αγγελος Μουσίκας (βαρύτονος).
Με μια ξεχωριστή μουσική βραδιά υποδέχεται το Μουσείο Μαρία Κάλλας το κοινό το βράδυ της Δευτέρας. Από τις 19.00 έως τις 23.00 οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το απεριτίφ τους από το café του μουσείου, να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να ανακαλύψουν τη ζωή και το έργο της μεγάλης ντίβας της όπερας.
Στον τρίτο όροφο, σπουδαστές του ιστορικού Ωδείου Αθηνών θα ερμηνεύσουν άριες και ντουέτα, προσφέροντας στους παρευρισκομένους μια αξέχαστη μουσική εμπειρία υπό το φως της πανσελήνου και με φόντο τη εντυπωσιακή θέα της Ακρόπολης. Την ευθύνη του προγράμματος έχει αναλάβει ο διευθυντής των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών Φίλιππος Τσαλαχούρης.
Σινε-μαραθώνιος
Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται την πανσέληνο με έναν ξεχωριστό σινε-μαραθώνιο που υπόσχεται να κρατήσει… ξύπνιους τους παρευρισκομένους. Τo «Film Pit» (Μάκης Παπασημακόπουλος, Αχιλλέας Χαρμπίλας, Στέλιος Καρακάσης) προσγειώνεται στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος με ταινίες από το κινηματογραφικό του μπαούλο για έναν «Full Moon Film Marathon» με νοσταλγία από τη δεκαετία του 1980.
Τέρατα της μυθολογίας, ιπτάμενοι εξωγήινοι, αυτοκίνητα χωρίς φρένα, διάλογοι με αξέχαστες ατάκες, αγωνία, δράση, γέλιο και μια μεταμεσονύχτια έκπληξη περιμένουν όσους και όσες αντέξουν! Απαραίτητη προϋπόθεση η διάθεση για ξενύχτι και αναγκαίος εξοπλισμός υπνόσακοι και αντικουνουπικά!
Ο σινε-μαραθώνιος θα ξεκινήσει στις 21.00 με την ταινία «Η σύγκρουση των Τιτάνων» (Clash of the Titans – 1981) σε σκηνοθεσία του Ντέσμοντ Ντέιβις με πρωταγωνιστές τους Χάρι Χάμλιν, Λόρενς Ολίβιε, Μάγκι Σμιθ, Μπέρτζες Μέρεντιθ, Ούρσουλα Αντρες. Στις 23.00 ακολουθεί η ταινία του Χαλ Νίνταμ «Ο ατσίδας και το λαγωνικό» (Smokey and the Bandit – 1977) με πρωταγωνιστές τους Μπαρτ Ρέινολντς, Σάλι Φίλντ, Τζέρι Ριντ, Τζάκι Γκλίσον.
Η τρίτη ταινία του «Full Moon Film Marathon» θα προβληθεί στις 00.40 και πρόκειται για την ταινία των Τζιμ Εϊμπραχαμς, Ντέιβιντ Ζούκερ, Τζέρι Ζούκερ «Μια τρελή, απίθανη πτήση» (Airplane! – 1980) με τους Ρόμπερτ Χέιζ, Τζούλι Χάγκερτι, Λέσλι Νίλσεν.
Οι «Ανεξέλεγκτες καταστάσεις» (Altered States – 1980) του Κεν Ράσελ θα προβληθούν στις 02.10 με τους Γουίλιαμ Χερτ, Μπομπ Μπάλαμπαν, Μπλερ Μπράουν να πρωταγωνιστούν. Στις 04.00 το ξημέρωμα, για τους θαρραλέους θα προβληθεί μια… μυστική ταινία. Μόνο όσοι και όσες καταφέρουν να μείνουν στο Πάρκο μέχρι τα ξημερώματα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την cult ταινία της «μυστικής προβολής».
Εκτός των τειχών
Στη Θεσσαλονίκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μάς καλεί να περιηγηθούμε τις εκθέσεις του αλλά και την υπαίθρια έκθεση «Μνήμη και… λίθοι» και να απολαύσουμε σε συνεργασία με το Mouseio Café soul μελωδίες υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου.
Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 20.00 έως τις 24.00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ στις 21.00 ο χώρος του καφέ θα πλημμυρίσει με τις soul μελωδίες των Evitandrybreads.
Στις εκδηλώσεις που επίσης ξεχωρίζουν είναι η συναυλία των Μάρθας Φριτζήλα – Τάκη Φαραζή στη Ζώνη Εβρου, η συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στο ανάκτορο Μαλίων, η παρουσία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον αρχαιολογικό χώρο Ρόκκας στα Χανιά, το ρεσιτάλ πιάνου στο ιερό του Ποσειδώνος στον Πόρο, η έκθεση θεατρικών κοστουμιών της Κινεζικής Οπερας «Πανσέληνος πάνω από την αγάπη: Το έπος των πεταλούδων» στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας και η παρατήρηση άστρων και φυσικά της πανσελήνου από την Ακρόπολη Πλατανιάς στη Δράμα.