Greekaffair.gr: Η άλλη πλευρά της ενημέρωσης
Έθιμα και παραδοσεις

Καλό μήνα – Νοέμβριος: ήθη – έθιμα και γιορτές

Καλό μήνα – Νοέμβριος: Ο Μεσοσπορίτης του Φθινοπώρου και προάγγελος του Χειμώνα

 

Νοέμβριος: Ο μήνας της σποράς και των παραδόσεων, που συνδέει τη φύση, την Ορθοδοξία και την λαϊκή σοφία. Γιορτές, έθιμα, παροιμίες και γεύσεις σηματοδοτούν το πέρασμα  από το φθινόπωρο στον χειμώνα.

 

Ο Νοέμβριος είναι ο ενδέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου και έχει διάρκεια 30 ημερών. Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη November, η οποία με τη σειρά της παράγεται από το novem που σημαίνει «εννέα». Στο αρχαίο ρωμαϊκό δεκάμηνο ημερολόγιο, ο Νοέμβριος κατείχε την ένατη θέση, προτού προστεθούν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.

Ο Νοέμβριος στην αρχαιότητα

Στην αρχαία Αθήνα, ο Νοέμβριος αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Πυανοψιώνα και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαιμακτηριώνα. Ήταν εποχή που η γη ξεκουραζόταν από τη συγκομιδή και οι άνθρωποι προετοιμάζονταν για τη σπορά.

Οι Αθηναίοι εκείνη την περίοδο γιόρταζαν:

  • Τα Χαλκεία, αφιερωμένα στον Ήφαιστο, τον θεό της φωτιάς και των μεταλλουργών.

  • Τα Μαιμακτήρια, προς τιμήν του Δία Μαιμάκτη, προστάτη των ανέμων και των θυελλών. Ο μήνας Μαιμακτηριών πήρε το όνομά του από αυτό το επίθετο του Δία, που συνδέεται με τον άστατο καιρό της εποχής.

Ο Νοέμβριος στο λαϊκό καλεντάρι

Ο λαός μας, παρατηρητής της φύσης και των εποχών, έδωσε στον Νοέμβριο πολλά ονόματα, ανάλογα με τις συνήθειες και τις καιρικές του συνθήκες:

  • Σποριάς ή Μεσοσπορίτης, γιατί είναι ο μήνας της σποράς των δημητριακών και των οσπρίων.

  • Βροχάρης, καθώς αρχίζουν οι βροχές που ποτίζουν τη γη.

  • Ανακατωμένος, επειδή άλλοτε έχει ήλιο και άλλοτε θύελλες και ψύχος.

  • Κρασομηνάς, μιας και τότε ανοίγονται τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί, ιδιαίτερα στις 3 Νοεμβρίου, ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου.

Εκκλησιαστικές και λαϊκές γιορτές του Νοεμβρίου

Ο Νοέμβριος είναι γεμάτος ορθόδοξες γιορτές, πολλές από τις οποίες συνδέονται με λαϊκές δοξασίες και αγροτικά έθιμα:

  • 8 Νοεμβρίου – Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ: Ο λαός αποκαλεί τον μήνα Αϊ Ταξιάρχη, Αρχαγγελίτη ή Αϊ Στράτη. Οι Αρχάγγελοι θεωρούνται προστάτες των στρατιωτών και των ψυχών. Σε πολλά νησιά, όπως στη Λέσβο και τη Σύμη, γίνονται πανηγύρια με αρτοκλασίες και προσφορές ζώων (τάματα).

  • 9 Νοεμβρίου – Άγιος Νεκτάριος, ο θαυματουργός Άγιος της Αίγινας, προστάτης των ασθενών και των κατατρεγμένων. Χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται το μοναστήρι του στην Αίγινα για να ζητήσουν ευλογία και θεραπεία.

  • 11 Νοεμβρίου – Άγιος Μηνάς, προστάτης του εμπορίου και των ταξιδιωτών. Εκείνη την ημέρα, οι γυναίκες δεν άνοιγαν ψαλίδι και οι άνδρες δεν άνοιγαν σουγιά, για να μην «ανοίξει το στόμα του λύκου» — παλαιά αποτροπαϊκή δοξασία για την προστασία των κοπαδιών.

  • 14 Νοεμβρίου – Άγιος Φίλιππος, γνωστός και ως Φιλιππιάτης. Μετά τη γιορτή του αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων (Σαρανταήμερο), γι’ αυτό και οι νοικοκυρές έφτιαχναν φαγητά νηστίσιμα όπως τραχανά, ταχινόσουπα και ελιές.

  • 21 Νοεμβρίου – Τα Εισόδια της Θεοτόκου: μεγάλη Θεομητορική εορτή, όπου τιμάται η αφιέρωση της Παναγίας στον Ναό. Οι γεωργοί την ημέρα αυτή δεν εργάζονταν και έτρωγαν πολυσπόρια, ένα μείγμα δημητριακών και οσπρίων, ευχόμενοι ευφορία στη γη.

  • 26 Νοεμβρίου – Άγιος Στυλιανός, προστάτης των βρεφών και των παιδιών. Οι μητέρες άναβαν καντήλι στη χάρη του και πρόσφεραν ψωμάκια ή γλυκίσματα για την υγεία των παιδιών τους.

  • 30 Νοεμβρίου – Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος, ο μεγάλος Απόστολος της Πίστης. Ο μήνας ονομάζεται και Αντριάς, επειδή τότε «αντρειεύει» το κρύο. Ο Άγιος λέγεται και Τρυποτηγανάς, καθώς πίστευαν πως αν δεν τηγάνιζαν εκείνη την ημέρα, ο Άγιος θα τρυπούσε το τηγάνι τους.

Ήθη και έθιμα του Νοεμβρίου

Ο Νοέμβριος συνδέεται με πλήθος εθίμων που σηματοδοτούν το πέρασμα από το φθινόπωρο στον χειμώνα:

  • Η Σπορά και τα Πολυσπόρια: Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, οι αγρότες έριχναν στους αγρούς λίγα από τα πολυσπόρια των Εισοδίων, για να «ευλογηθεί» η σοδειά. Οι γυναίκες έβραζαν το μείγμα από σιτάρι, ρεβίθια, φακές, κουκιά και καλαμπόκι, και το μοίραζαν σε γείτονες ως ευχή για καρποφορία.

  • Τα Καζανέματα: Από τις αρχές Νοεμβρίου ξεκινούν τα καζάνια για την ρακή και το τσίπουρο. Σε κάθε χωριό στήνεται γλέντι με μουσική, μεζέδες, κρασί και τραγούδια γύρω από τον αποστακτήρα, μια παράδοση που κρατά αιώνες.

  • Το άναμμα των τζακιών και το “καλό χειμώνα”: Ο Νοέμβρης σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα, και σε πολλές περιοχές, όταν άναβαν για πρώτη φορά το τζάκι, έλεγαν ευχές όπως «καλό χειμώνα», «με υγεία και ζεστασιά».

  • Το τάξιμο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ: Σε χωριά της Μυτιλήνης και της Μάνης, πιστοί τηρούν ακόμη το έθιμο του «ξωτάξιμου», τάμα για προστασία από αρρώστιες ή κινδύνους, προσφέροντας κόκορα ή ψωμί στον ναό του Ταξιάρχη.

  • Η προετοιμασία των χειμωνιάτικων προμηθειών: Οι νοικοκυρές παραδοσιακά έφτιαχναν τουρσιά, λιαστές ντομάτες, αποξήραιναν σύκα και μήλα και έβαζαν ελιές στο λάδι ή την άλμη, ώστε να μη λείψει τίποτα από το σπίτι τους τον βαρύ χειμώνα.

Παραδοσιακές γεύσεις του Νοεμβρίου

Ο Νοέμβριος είναι και μήνας πλούσιος σε γεύσεις, αρώματα και προϊόντα που τιμούν τη γη και τη διατροφή της εποχής.

  • Κάστανα: Ψητά, βραστά ή σε γλυκά, τα κάστανα είναι το κατεξοχήν φθινοπωρινό έδεσμα. Σε πολλά χωριά διοργανώνονται «Καστανογιορτές» με παραδοσιακά τραγούδια και κρασί.

  • Ρόδια: Σύμβολο αφθονίας και καλοτυχίας, το ρόδι πρωταγωνιστεί σε γλυκά, σαλάτες και σπιτικά λικέρ.

  • Κυδώνια: Από αυτά προκύπτει το γνωστό κυδωνόπαστο, ένα γλυκό του κουταλιού που θυμίζει παλιές νοικοκυρές και φθινοπωρινά τραπέζια.

  • Νέο κρασί και τσίπουρο: Τα «Καζανέματα» είναι η παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης σταφυλιών για την παραγωγή τσίπουρου, μια στιγμή που γεμίζει τα χωριά με το άρωμα του φρέσκου κρασιού και του ζεστού ποτού. Είναι γιορτή, δημιουργία και συντροφικότητα μαζί, όπου οικογένεια, φίλοι και γείτονες συγκεντρώνονται γύρω από τα καζάνια, μοιράζοντας ιστορίες, γέλια και μνήμες που περνούν από γενιά σε γενιά. Μέσα από τα καζανέματα, η παράδοση ζωντανεύει, θυμίζοντας την αξία της συνεργασίας, της υπομονής και της χαράς της κοινής δημιουργίας.

  • Ελιές και λάδι: Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας της ελαιοσυγκομιδής. Οι οικογένειες μαζεύουν τις ελιές και της πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο όπου εκεί  βγαίνει το πρώτο αγουρέλαιο, καταπράσινο και μυρωδάτο.

  • Πολυσπόρια: Φαγητό με συμβολισμό ενότητας και γονιμότητας, φτιαγμένο από σιτάρι, φασόλια, ρεβίθια, καλαμπόκι και όσπρια, που προσφέρεται σε όλους με ευχές για καλή σοδειά και υγεία.

  • Σούπες και όσπρια: Ο πρώτος ψυχρός καιρός φέρνει στο τραπέζι φαγητά όπως η  φασολάδα, η φακές,  ο τραχανά το πλιγούρι τα ρεβίθια, πιάτα που ζεσταίνουν το σώμα και την  ψυχή.

Ο Νοέμβριος στη φύση και την παράδοση

Ο Νοέμβριος είναι μήνας μεταβατικός: η φύση αλλάζει χρώματα, τα δέντρα γυμνώνονται, οι αγρότες σπέρνουν και οι νοικοκυρές προετοιμάζουν το χειμωνιάτικο νοικοκυριό. Το άρωμα του κρασιού ανακατεύεται με τη μυρωδιά του καμένου ξύλου και του πρώτου κρύου.

Στα χωριά, οι άνθρωποι έλεγαν παροιμίες όπως:

  • «Του Νοέμβρη οι βροχές, χρυσές σπορές».

  • «Νοέμβρης έβρεχε, Μάρτης χαμογέλα».

  • «Ό,τι σπείρεις του Νοέμβρη, θα το θερίσεις τον Ιούνιο».

Ο Νοέμβριος είναι, λοιπόν, μήνας σοβαρός, ήρεμος και προετοιμασίας — γεμάτος πνευματικότητα, πίστη και προσμονή για τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων. Μέσα από τα ήθη, τις γεύσεις και τα έθιμά του, ο λαός μας συνδέει τη γη με τον ουρανό, τη δουλειά με την προσευχή και τη φύση με την ελπίδα του κύκλου της ζωής.

 

 

Καλό Μήνα σε όλους!

Related posts

Ήθη έθιμα και παραδόσεις: Τα χρόνια που οι Χριστιανοί λαχταρούσαν τα Χριστούγεννα!

Οκτώβριος: Ήθη, έθιμα, παραδόσεις & Γιορτές του Φθινοπώρου

Μάθε τα «ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων» στα παιδιά έτσι κοινωνικοποιούνται…

Newsroom

Αφήστε ένα σχόλιο