ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑμεΑ

Καλοκαιρινές διακοπές: Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς με παιδιά με αναπηρία

Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές: Αρκετοί γονείς που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αναπηρίας, δεν έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν καλοκαιρινές διακοπές, καθώς τα εμπόδια είναι πάρα πολλά και δύσκολα αντιμετωπίζονται.

 

Για έναν σωστό προγραμματισμό ταξιδιού οι γονείς αυτοί θα πρέπει να έχουν τη σωστή πληροφόρηση σχετικά με την πρόσβασή τους στα διάφορα Μέσα Μεταφοράς που θα χρησιμοποιήσουν με τα παιδιά τους, στους δημόσιους χώρους, στους χώρους αναψυχής, καθώς και στον τόπο διαμονής τους.

Σκοπός: Ο σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι να αναζητηθούν και να καταγραφούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία, σχετικά με τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020 και η συλλογή των δεδομένων έγινε μέσω ερωτηματολογίων. Συμπληρώθηκαν 150 ερωτηματολόγια με 20 ερωτήσεις, από τις οποίες οι 19 ερωτήσεις ήταν κλειστού τύπου και η μια ερώτηση ήταν ανοιχτού τύπου.

Η σύνθεση του ερωτηματολογίου πραγματοποιήθηκε σε περιβάλλον docs.google.cpm/forms, με τη χρήση μακροεντολών και αυτόματων πεδίων επιλογής. Οι ερωτήσεις δομήθηκαν με βάση τη βιβλιογραφική ανασκόπηση που προηγήθηκε, πάνω στο υπό μελέτη θέμα.

Αποτελέσματα: Το 68,6% των γονέων έχει σκεφτεί να πραγματοποιήσει διακοπές με τα παιδιά του και μόνο το 22,7% δεν κατάφερε να τις ολοκληρώσει, αναφέροντας ως κυριότερο λόγο το οικονομικό θέμα. Το 86,6% θεωρεί πολύ βοηθητικό να έχει η οικογένεια δικό της μεταφορικό μέσο. Το μεγαλύτερο ποσοστό χρησιμοποίησε καράβι για να ταξιδέψει, το 15% το αεροπλάνο ενώ μόνο το 9% το λεωφορείο. Το 46% δηλώνει ευχαριστημένο, με καλή βαθμολογία, ως προς τον βαθμό ικανοποίησής του για τα μέσα μεταφοράς, με το 37% να μένει ευχαριστημένο από την εξυπηρέτηση του προσωπικού σε αυτά. Το 40% βρήκε τη μετακίνησή του καλή, ενώ μόνο το 9,8% δεν έμεινε ευχαριστημένο. Το 71% έμεινε μέτρια ευχαριστημένο από το λιμάνι, το 42,4% από τα λεωφορεία, το 58% από τα ταξί, ενώ το 55,7% αναφέρει πολύ καλή την εξυπηρέτηση από το αεροδρόμιο.

Ένα σημαντικό ποσοστό θεωρεί περιορισμένη την πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, ενώ ως προς τις υποδομές, το 50,6% αναφέρει πως οι υποδομές για ΑΜΕΑ ήταν ελάχιστες.

Συμπεράσματα: Ένα μεγάλο ποσοστό του δείγματος έχει πραγματοποιήσει τις καλοκαιρινές του διακοπές, αναφέροντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Οι περισσότερες προτάσεις που κατέγραψαν οι γονείς σχετίζονται με την αναβάθμιση των υποδομών σε όλους τους τομείς, τη βελτίωση στο χώρο της μετακίνησης, τους κατάλληλους δρόμους και τα πεζοδρόμια με τις ανάλογες ράμπες όχι μόνο στα μέσα μεταφοράς αλλά και σε όλα τα κτήρια.

Στην Ελλάδα γίνεται συνεχής προσπάθεια στο να μπορούν όλοι οι πολίτες, ακόμα και όσοι έχουν κάποια μορφής αναπηρίας, να έχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού και υλοποίησης οποιουδήποτε ταξιδιού.

 

 

Φωτοπούλου, Κωνσταντίνα

 

 

Related posts

Υποχρεωτικός τιμοκατάλογος στη γλώσσα braille για τα άτομα με προβλήματα όρασης

Μητσοτάκης: Αυξάνονται κατά 8% τα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Ο Δήμος Τρικκαίων κάνει τα αυτονόητα πράξη – Σε 92 σχολεία των Τρικάλων δημιουργεί ράμπες και χώρους υγιεινής για ΑμεΑ

Newsroom