“Κελαϊδή Μοσχάρι”. Μια εξαιρετική και πάρα πολύ νόστιμη συνταγή από τον Τύρναβο για να κλέψετε τις εντυπώσεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 κιλό μοσχάρι τρυφερό, από σπάλα (ή 1,5 κιλό αρνίσια σπάλα με το κόκκαλο), κομμένα σε μερίδες.
- ½ κούπας ελαιόλαδο
- 300 γρ. κεφαλοτύρι ή σκληρή φέτα περιοχής, κομμένα σε κύβους
- 3 κρεμμύδια ξερά μέτρια σε λεπτές φέτες
- 2-3 ντομάτες ώριμες χωρίς την φλούδα κομμένες σε φέτες
- 7-8 σκελίδες σκόρδο ή όσο μας αρέσει, σε φέτες
- 1 πιπεριά κόκκινη μεγάλη σε μπαστουνάκια
- 3-4 πιπεριές πράσινες κέρατο σε ροδέλες
- 1 καρότο μεγάλο σε λοξές φέτες
- από 1 κ.γ πιπέρι και μπαχάρι ακοπάνιστα
- αλάτι, πιπέρι
Σκεύη
- Μία πήλινη γάστρα.
- Αν δεν έχουμε γάστρα και το ψήσουμε σε πυρέξ, θα το καλύψουμε με βρεγμένη και στυμμένη λαδόκολλα και θα καλύψουμε το πυρέξ πολύ καλά με αλουμινόχαρτο. Επίσης θα ρίξουμε επιπλέον ½ κούπα νερό.
- Σε μεταλλική γάστρα θα το ελέγχουμε όσο ψήνεται.
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε μέσα σε λεκάνη όλα τα υλικά, εκτός της φέτας, αν την επιλέξουμε, να μαριναριστούν όση ώρα προθερμαίνουμε τον φούρνο.
- Τα αδειάζουμε στο σκεύος της επιλογής μας, το σκεπάζουμε πάντα με λαδόκολλα και κατόπιν με το καπάκι ή το εφαρμοστό αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε 15 λεπτά στους 250° και κατόπιν χαμηλώνουμε στους 160-170° για περίπου δυο ώρες, ανάλογα το κρέας.
- Στην μιάμιση ώρα αφαιρούμε με μεγάλη προσοχή το καπάκι, σκορπίζουμε την φέτα και την πιέζουμε με κουτάλα για να καλυφτεί με τους χυμούς του φαγητού. Αν έχει γίνει το κρέας, και έχει μελώσει χωρίς πολλά ζουμιά, το αφήνουμε 10 λεπτά μέσα με σβηστό φούρνο και κατόπιν το βγάζουμε. Όταν έχει πολύ ζουμί το ψήνουμε για λίγο ακόμη ξεσκέπαστο. Το θέλουμε με πηχτή σάλτσα, μελωμένο. Όταν γίνει χλιαρό το σερβίρουμε.
TIPS
Σερβίρετε σκέτο με φρέσκο ψωμί ή το συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι.
Καλή απόλαυση!