ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Κετογονική δίαιτα: 10 οφέλη που προσφέρουν συνολική σωματική υγεία

Κετογονική δίαιτα: 10 οφέλη που προσφέρουν συνολική σωματική υγεία

 

 

Η κετογονική δίαιτα αποτελεί έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο να ξυπνήσουμε τον μεταβολισμό μας, να χάσουμε βάρος και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

 

Σε ένα κετογονικό διατροφικό πρόγραμμα καταναλώνουμε μόνο γεύματα με υψηλό περιεχόμενο λιπαρών, μέτρια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χαμηλή σε υδατάνθρακες και χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη.

Αν και δεν χρειάζεται να μετρήσετε τις θερμίδες ή να περιορίσετε τις μερίδες, το κλειδί για την επιτυχία περιορίζεται στη μείσωη κυρίως των σακχάρων και των υδατανθράκων.

Αλλά τι είναι ακριβώς αυτό που υπόσχεται αυτή η πρωτότυπη δίαιτα;

 

1. Επιταχύνει την απώλεια βάρους

Η κετογονική διατροφή επιτρέπει στο σώμα σας να μετατρέψει το λίπος σε ενέργεια και έτσι πυροδοτεί την απώλεια βάρους. Και επειδή το μενού διαθέτει αρκετή πρωτεΐνη, δεν νιώθετε τόσο πεινασμένοι ανάμεσα στα γεύματα ή την ανάγκη να καταναλώσετε παραπάνω (άχρηστες τελικά) θερμίδες. Μια έρευνα, δημοσιευμένη στο British Journal of Nutrition αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν αυτή τη δίαιτα έχασαν γρηγορότερα λίπος σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν παραδοσιακές δίαιτες.

2. Βελτιώνει την υγεία των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το PCOS προκαλεί μεγέθυνση των ωοθηκών ή ανάπτυξη κυστών. Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι υδατάνθρακες επιδεινώνουν τα συμπτώματά του ή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του. Η κετογονική δίαιτα που περιέχει ελάχιστους έως καθόλου υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στην ορμονική ισορροπία.

3. Προστατεύει ενάντια στον καρκίνο

Αυτή η δίαιτα αλλάζει τον τρόπο που τα κύτταρά μας χρησιμοποιούν την ενέργεια και αυτό αφορά και στα καρκινικά κύτταρα. Οι έρευνες δείχνουν ότι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και πολλών λιπαρών μπορεί να αποδυναμώσει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη, επειδή δεν μπορούν να μετατρέψουν τη ζάχαρη σε λίπος. Πιθανότατα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό να ισχύει και για άλλα καρκινικά κύτταρα.

4. Ελέγχει την ακμή

Αν και είναι πολυάριθμοι οι λόγοι που μπορεί να εμφανιστεί ακμή, η διατροφή σας είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες τροφοδοτούν την παραγωγή εντερικών βακτηρίων με τρόπου που ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα. Με τον καιρό, αυτή η πίεση εμφανίζεται στο δέρμα σας με τη μορφή ακμής. Περιορίζοντας την κατανάλωση υδατανθράκων, μειώνετε τις εξάρσεις της ακμής.

5. Μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση λιπαρών, κάνει κι άλλο ένα καλό: Το αίμα σας γίνεται πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη. Αντίθετα, η κατανάλωση υδατανθράκων απελευθερώνει περισσότερη ινσουλίνη, που οδηγεί τα κύτταρα να αποθηκεύσουν όση περισσότερη ενέργεια μπορούν με τη μορφή σωματικού λίπους. Η λύση είναι προφανής: Η διατροφή με ελάχιστους υδατάνθρακες ρυθμίζει καλύτερα το σάκχαρο και έτσι μειώνει τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη.

6. Μικρότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων

Ένας σημαντικός δείκτης τους είναι τα επίπεδα της χοληστερόλης και μια κετογονική δίαιτα μπορεί να τα διατηρήσεις σε χαμηλά επίπεδα. Αν και το μενού περιέχει αρκετά λιπαρά, οι έρευνες δείχνουν ότι η υιοθέτησή του μειώνει τα επίπεδα της LDL ενώ ανεβάζει εκείνα της HDL.

7. Καταπολεμά εγκεφαλικές ασθένειες

Η διατροφική αυτή στρατηγική αρχικά αναπτύχθηκε ως θεραπεία ενάντια στις κρίσεις επιληψίας και περαιτέρω έρευνες δείχνουν ότι πράγματι προσφέρει κάποια νευροπροστατευτικά οφέλη ενάντια σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως τη νόσο Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο γιατί μια δίαιτα με ελάχιστους υδατάνθρακες βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά η απάντα πιθανότατα να συνδέεται με την ενεργειακή αξία των κετονών.

8. Λιγότερες φλεγμονές

Τα στοιχεία μιλούν ξεκάθαρα. Οι κετογονικές τροφές ενισχύουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των τροφών, αλλά λίγοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι αυτό για την υγεία τους. Οι αντιφλεγμονώδεις φορείς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές με διάφορους τρόπους, προλαμβάνοντας κατά προβλημάτων υγείας, όπως το έκζεμα, την αρθρίτιδα, την ψωρίαση, το ευερέθιστο έντερο, ακόμα και τον χρόνιο πόνο.

9. Βελτιώνει τα ενεργειακά επίπεδα και την ποιότητα του ύπνου

Οι πρώτες μέρες της δίαιτας μπορεί να σας αφήνουν λίγο αποδυναμωμένους, αλλά μετά από τρεις περίπου μέρες, τα επίπεδα της ενέργειας αυξάνονται. Και αυτό επειδή τα επίπεδα της ινσουλίνης σταθεροποιούνται και το σύστημά σας στρέφεται στις κετόνες για να λάβει την ενέργεια που χρειάζεται ο εγκέφαλος και οι ιστοί.

10. Βελτιώνει τη γυναικεία υγεία και γονιμότητα

Περισσότερα λιπαρά και λιγότεροι υδατάνθρακες φαίνεται να αποτελούν ιδανικό συνδυασμό για τη γυναικεία γονιμότητα, τουλάχιστον σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση δημοσιευμένη το 2013. Η κετογονική δίαιτα ισορροπεί τα επίπεδα των ορμονών, ωφελώντας με πολλαπλούς τρόπους το σώμα και αυξάνοντας τις πιθανότητες μια γυναίκα να μείνει έγκυος.

Related posts

Το είχε ανακαλύψει ο Ιπποκράτης: Αυτό είναι το φάρμακο κατά του «καρκίνου»

Δόντια: Να τα βουρτσίζουμε πριν ή μετά το πρωινό;

Newsroom

Ερχεται φάρμακο που προσφέρει άμεση ανοσία – Πώς θα δρα κατά του κορονοϊού

Newsroom