ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικονομία

Κοινωνικό τιμολόγιο: Ανοίγει το νέο ΚΟΤ στην ΗΔΙΚΑ – Σε ποιους απευθύνεται…

Κοινωνικό τιμολόγιο: Ανοίγει το νέο ΚΟΤ στην ΗΔΙΚΑ – Σε ποιους απευθύνεται και πότε οι αιτήσεις

 

Πρεμιέρα κάνει την 1η Φεβρουαρίου 2024 η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για το ειδικό Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος (ΚΟΤ), και συγκεκριμένα το ΚΟΤ Γ – Ειδικό Τιμολόγιο.

 

Για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ Γ) οι δικαιούχοι, ισχύουν διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα είναι διαθέσιμη από την 1η Φεβρουαρίου 2024.

 

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ): Ποιους αφορά το νέο Ειδικό Τιμολόγιο Πολυτέκνων

 

Το νέο Ειδικό Τιμολόγιο Πολυτέκνων (ΚΟΤ Γ), θα παρέχει μέσω της ΗΔΙΚΑ (idika.gr) μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση στις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και περισσότερα. Η μείωση θα είναι έως και 50%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος της οικογένειας.

Συγκεκριμένα, η έκπτωση αφορά το ποσοστό 10 λεπτών ανά kWh στη χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εστιάζοντας αποκλειστικά στην κύρια κατοικία. Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα ορίζεται στα 50.000 ευρώ, με προσθήκη 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, φτάνοντας τα 70.000 ευρώ.

Επιπλέον, παρέχονται ποσά για οικογένειες με άτομα με αναπηρία ή ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, καθώς και διευρυμένα όρια κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης, ενώ οι δικαιούχοι επωφελούνται από έκπτωση λόγω εξοικονόμησης ενέργειας, που δεν υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης.

Απαλλαγή από χρέωση και πάγιο στους δικαιούχους ΚΟΤ Γ

Τέλος, η απόφαση τροποποιεί το καθεστώς απαλλαγής από ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος και το δίκτυο. Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Γ απαλλάσσονται από το μεταβλητό σκέλος της χρέωσης, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Β απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των χρεώσεων.

Η ένταξη στο ΚΟΤ Γ θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, με την υποβολή πιστοποιητικών και τη διαλειτουργικότητα του ιστότοπου με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο των προηγούμενων μέτρων που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από την κυβέρνηση.

 

ΠΗΓΗ: greekaffair.news

Related posts

Η Λαγκάρντ «προωθεί» το ψηφιακό χρήμα λόγω… πανδημίας – Ετοιμάζουν την κατάργηση της ελευθερίας των μετρητών

Newsroom

Τράπεζα της Ελλάδος: Μπαίνουν ανώτατα όρια στα στεγαστικά δάνεια

Newsroom

Τράπεζες: Πληθαίνουν οι καταγγελίες των πολιτών σχετικά με τις υπέρογκες χρεώσεις

Newsroom