ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Κόκκινος Συναγερμός στον ΑΔΜΗΕ: Μεγάλος κίνδυνος μπλακ άουτ το Πάσχα

Κόκκινος Συναγερμός στον ΑΔΜΗΕ: Μεγάλος κίνδυνο μπλακ άουτ το Πάσχα – Συνεδριάζει η ΡΑΕ 

 

Το πρόβλημα εμφανίζεται φέτος, καθώς η συμμετοχή των ΑΠΕ έχει αυξηθεί και δεν υπάρχουν ακόμη μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, που θα μπορούσαν να παρέχουν ενέργεια, όταν οι ΑΠΕ δεν παράγουν ρεύμα

 

Αύριο Παρασκευή 31/3 πρόκειται να συνεδριάσει η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων που έχει συγκαλέσει η ΡΑΕ μετά από την ενημέρωση που είχε από τον ΑΔΜΗΕ για τον κίνδυνο ακόμη και ενός μπλακ άουτ τις ημέρες του Πάσχα. Ειδικότερα, καλούνται να προσδιορίσουν τις κρίσιμες ώρες στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση για να μην διαταραχθεί η ευστάθεια του συστήματος.

Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται φέτος, καθώς η συμμετοχή των ΑΠΕ έχει αυξηθεί και δεν υπάρχουν ακόμη μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, που θα μπορούσαν να παρέχουν ενέργεια, όταν οι ΑΠΕ δεν παράγουν ρεύμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική επιστολή του ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΕ, το πρόβλημα δημιουργείται από την αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ και τη χαμηλή ζήτηση ενέργειας, με αποτέλεσμα να μη συμμετέχουν όσο χρειάζεται για τη σταθερότητα του συστήματος, στην παραγωγή ενέργειας οι μονάδες που προσφέρουν σταθερότητα στο σύστημα, δηλαδή οι λιγνιτικές και οι μονάδες φυσικού αερίου.

Πρόβλημα ευστάθειας

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν η ζήτηση είναι χαμηλή και έχει ηλιοφάνεια, οι ΑΠΕ εκτοπίζουν τις συμβατικές μονάδες από το σύστημα καλύπτοντας υψηλά ποσοστά της ζήτησης. Όταν όμως βραδιάζει και αρχίζει να πέφτει απότομα η παραγωγή των φωτοβολταϊκών, δημιουργείται πρόβλημα ευστάθειας, γιατί δεν μπορεί να ανέβει άμεσα η παραγωγή ευέλικτων συμβατικών μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να περικοπεί η παραγωγή ΑΠΕ ώστε να μην υπάρχουν αυξομειώσεις και να διασφαλιστεί η ευστάθεια.

Όπως ανέφερε ο ΑΔΜΗΕ στη σχετική επιστολή, η κατάσταση αυτή μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει μπλακ άουτ, ιδίως σε μέρες που τα φορτία είναι πολύ χαμηλά. Μπροστά σε ένα τέτοιο κίνδυνο, σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ βρέθηκε το σύστημα την 25η Μαρτίου, ημέρα αργίας με υψηλή ηλιοφάνεια και ο Διαχειριστής υποχρεώθηκε να περικόψει για κάποιες ώρες παραγωγή ΑΠΕ αλλά και εισαγωγές.

Τι πρέπει να γίνει

ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΕ, είναι ανάγκη να προετοιμαστούν ώστε να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να καθορίσουν το ενεργειακό μίγμα, για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος.

Πρέπει, δηλαδή, να προετοιμάσει ο ΔΕΔΔΗΕ ένα πρόγραμμα εκ περιτροπής περικοπών παραγωγής ΑΠΕ και να το εφαρμόσει στην περίπτωση που δοθεί εντολή από τον ΑΔΜΗΕ. Οι κρίσιμες ημέρες είναι η Κυριακή και η Δευτέρα του Πάσχα που η ζήτηση πέφτει κατακόρυφα.

Μάλιστα εκτιμάται ότι για να διατηρηθεί όρθιο το σύστημα μπορεί να χρειαστεί να περικοπεί και το 50% της παραγωγής των ΑΠΕ, αν έχουμε υψηλή ηλιοφάνεια και άνεμο πέντε μποφόρ.

 

Related posts

«ΤΙ ΤΡΑΒΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΝΕΣ» από το ομώνυμο βιβλίο της Κατερίνας Μανανεδάκη

Newsroom

Μαίνεται η φωτιά στην Ηλεία – Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Newsroom

Δημοσκόπηση Public Issue: To 60% ζητά άμεσα εκλογές για να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! (φωτό)

Newsroom