ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Κώστας Συνολάκης: «Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα κτήρια άμεσα»

Κώστας Συνολάκης – καθηγητής Φυσικών Καταστροφών: «Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα κτήρια άμεσα»  

 

Τι ανέφερε ο καθηγητής για το ενδεχόμενο να δούμε και στην Ελλάδα μια παρόμοια σεισμική δόνηση με αυτή της Τουρκίας.

 

Tο ενδεχόμενο να έχουμε έναν ισχυρό σεισμό σαν αυτόν που έγινε στην Τουρκία τη Δευτέρα δεν απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Mega να ζήτησε άμεσα να γίνουν έλεγχοι σε κτήρια.

«Μπορεί να δούμε έναν τέτοιο σεισμό στην Ελλάδα, ίσως όχι έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέσα στην πόλη, αλλά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα. Πριν γίνει ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ο οποίος ήταν 7,5 υποθαλάσσιος, πολλοί πιστεύανε πως δεν μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα. Κρίνοντας από το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικό σχεδιασμό κτηρίων, ελπίζουμε πως δεν θα δούμε κάτι τέτοιο στη χώρα μας», είπε αρχικά και συνέχισε λέγοντας:

«Με βεβαιότητα δεν μπορούμε να το πούμε από πριν. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως συνήθως μπορεί να γίνει στο ίδιο ρήγμα όπως και έγινε. Το ελληνικό τόξο είναι ένα διαφορετικό αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».

 

«Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα κτήρια άμεσα»

Όσον αφορά την κατασκευή των κτηρίων, ο κ. Συνολάκης ανέφερε:

«Όταν τα σπίτια είναι τόσο κοντά και δεν έχουν όλα το ίδιο πρόβλημα τότε μπορεί κάποιος να υποθέσει πως οι κατασκευές δεν έγιναν με βάση τους κανονισμούς. Οι μελέτες και οι κατασκευές ήταν ελλιπής.

«Οι εργολάβοι είχαν κατασκευαστικές αστοχίες και θα το δούμε σε βάθος χρόνου. Εάν γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα εξαρτάται από το εάν το εστιακό βάθος είναι κοντά στο έδαφος αλλά και από την άλλη μεριά ακόμα και σεισμός 9, 2 Ρίχτερ υπήρχαν κτήρια που δεν έπαθαν κάτι. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα κτήρια άμεσα, ξεκινώντας από νοσοκομεία και σχολεία».

Related posts

‘’Σε μένα μιλάτε κύριε;’’

Newsroom

Ξεκινά η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ: Προβλήματα για τις εμπορικές πτήσεις

Απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών ο σπουδαιότερος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης