ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Κρέμα καραμελέ σπιτική

Κρέμα καραμελέ: Ένα κλασσικό απεριτίφ που φτιάχνετε εύκολα και πολύ γρήγορα.  

 

Αν ανήκετε στους οπαδούς της κρέμας καραμελέ, τότε θα γνωρίζετε τη διαφορά της έτοιμης από την αυθεντική. Φτιάξτε αυτό το υπέροχο επιδόρπιο με σπιτικά υλικά και απολαύστε το μοναδικό αποτέλεσμα.

 

ΥΛΙΚΑ

Για την καραμέλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. νερό
  • Για την κρέμα

  • 700 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 300 γρ. Κρέμα Γάλακτος πλήρης
  • φλούδα από 1 λεμόνι + 1 πορτοκάλι, σε μεγάλα κομμάτια (τις παίρνουμε με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά, χωρίς το λευκό μέρος)
  • 8 αβγά
  • 200 γρ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την καραμέλα

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνουν μια ξανθιά καραμέλα. Αδειάζουμε αμέσως από λίγη καραμέλα σε 6 φορμάκια για κρεμ καραμελέ.

Για την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος με τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού, χωρίς να αφήσουμε να πάρει βράση το μείγμα. Μόλις ζεσταθεί καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, για να βγουν τα αρώματα από τις φλούδες των εσπεριδοειδών. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα αβγά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το αρωματισμένο μείγμα της κατσαρόλας, μαζί με τις φλούδες, ανακατεύουμε καλά μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο μείγμα και το περνάμε από λεπτή σήτα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Αδειάζουμε την κρέμα στα φορμάκια, πάνω από την καραμέλα, και τα τοποθετούμε σε ένα σχετικά βαθύ ταψάκι. Το γεμίζουμε με νερό, μέχρι η στάθμη του να φτάσει στη μέση από τα φορμάκια, και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν οι κρέμες είναι έτοιμες: βυθίζουμε τη λάμα ενός πολύ λεπτού μαχαιριού σε μια κρέμα και, αν βγει καραμέλα όταν το τραβήξουμε, η κρέμα είναι έτοιμη. Βγάζουμε από το ταψάκι, αφήνουμε τις κρέμες να κρυώσουν πολύ καλά και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 μέρες. Για να σερβίρουμε, περνάμε προσεκτικά ένα μαχαίρι ανάμεσα στις κρέμες και στα φορμάκια, για να τις ξεκολλήσουμε, και αναποδογυρίζουμε σε πιάτα.

Tip:

Είναι προτιμότερο να αφήσουμε τις κρεμ καραμελέ για 1-2 ημέρες στο ψυγείο πριν τις σερβίρουμε. Με αυτόν τον τρόπο η καραμέλα μαλακώνει, λιώνει και, όταν ξεφορμάρουμε το γλυκό, το περιλούζει σαν σος.

 

Συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου 

 

 

Related posts

Ρολό μοσχαρίσιο με κολοκύθι

Στραπατσάδα με αβγά και ντομάτες

Παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια η πιο ωραία συνταγή…