ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ταξίδια

Κρήτη – Μάταλα: Γνωστό και από τα παιδιά των Λουλουδιών την δεκαετία του 70

Μάταλα: Γνωστό και από τα παιδιά των Λουλουδιών την δεκαετία του 70

 

Σε ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά της Ελλάδας, την Κρήτη, στο νότο του νομού Ηρακλείου, θα βρεθείτε στα ίχνη των Μινωιτών.

Η Φαιστός, η έπαυλη της Αγίας Τριάδας, ο Κομμός: σταθμοί στην αρχαϊκή ιστορία της Κρήτης. Μνημεία επιβλητικά, μοναδικά στον κόσμο. Έπειτα, επιστροφή στο παρόν. Επίσκεψη στα Μάταλα. Στις διάσημες σπηλιές λαξεμένες στο βράχο από ψαμμίτη και στην υπέροχη παραλία τους. Εδώ θα νιώσετε τον απόηχο της εποχής των χίπις. Εκείνοι χάρισαν διεθνή φήμη σε αυτό το κάποτε μικρό ψαροχώρι, αλλά και μια θέση στη σύγχρονη ιστορία του πολιτισμού.

 

Αξίζει να δείτε στη Φαιστό

Φαιστός: το επιβλητικό ανάκτορο του Ραδάμανθυ


Κτισμένη πάνω σε ύψωμα, δεσπόζει στην εύφορη κοιλάδα της Κάτω Μεσαράς, που περιτριγυρίζεται από τον Ψηλορείτη, το ψηλότερο βουνό της Κρήτης και ένα από τα επιβλητικότερα στην Ελλάδα, και τα Αστερούσια. Εδώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, βασίλεψε η δυναστεία του Ραδαμάνθυος, γιου του Δία και αδελφού του Μίνωα. Η Φαιστός ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του μινωικού πολιτισμού και η σπουδαιότερη σε πλούτο και δύναμη πόλη της νότιας Κρήτης. Η περίοδος της ακμής της συμπίπτει με την έναρξη της εποχής του Χαλκού στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. Το πρώτο ανάκτορο χτίστηκε περίπου στα 1900 π.Χ. και μαζί με τα άλλα γύρω κτίσματα είχε έκταση 18.000 τετραγωνικά μέτρα, λίγο μικρότερη από εκείνη του ανακτόρου της Κνωσού. Ο μεγάλος σεισμός που έγινε κοντά στο 1700 π.Χ. κατέστρεψε τη Φαιστό, όπως και την Κνωσό. Στη θέση του ανακτόρου οικοδομήθηκε ένα νέο και πιο επιβλητικό, στο οποίο ανήκουν τα περισσότερα αναστηλωμένα λείψανα, ενώ έχουν αποκαλυφθεί και αρκετά τμήματα του πρώτου ανακτόρου. Από την πρώιμη αρχαϊκή εποχή σώζεται ο ναός της «Μεγάλης Μητέρας» ή της Ρέας.

Ο δίσκος της Φαιστού: τα ιερογλυφικά των Μινωιτών

Οι Μινωίτες φυλάσσουν ακόμη τα μυστικά τους και ο δίσκος της Φαιστού είναι ένα από αυτά. Αξιοθέατο σπουδαίο, από αυτά που σίγουρα πρέπει να αντικρύσετε κατά το ταξίδι σας στην Κρήτη, ανακαλύφθηκε το 1908 και, παρόλο που μαζί του ασχολήθηκαν και ασχολούνται δεκάδες αρχαιολόγοι και γλωσσολόγοι σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί. Χρονολογείται, πιθανόν, από τον 17ο αι. π.Χ. και θα τον δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας.

Μάταλα: τόπος σύμβολο με «έδρα» την Κρήτη


Τα παιδιά των… παιδιών των λουλουδιών, που έκαναν τη δεκαετία του ‘70 τα Μάταλα διάσημα σε όλον τον κόσμο, επιστρέφουν εδώ χάρη στο Matala Beach Festival που διοργανώνεται τα καλοκαίρια στην υπέροχη αμμώδη παραλία με τις λαξευτές σπηλιές. Η ιστορία της περιοχής έχει πολύ βαθύτερες ρίζες: τα Μάταλα ήταν λιμάνι της Φαιστού και μετά της Γόρτυνας ως τα πρωτοβυζαντινά χρόνια.

Κανένας δεν θα σας πει με σιγουριά ποιος δημιούργησε τις σπηλιές που είναι λαξευμένες στο μαλακό πέτρωμα απέναντι από τον πολύβουο οικισμό, που είναι γεμάτος ξενοδοχεία, καφέ-μπαρ, εστιατόρια και μαγαζιά. Από τους προϊστορικούς χρόνους, μέχρι την εποχή των πρώτων χριστιανών, άνθρωποι κατοικούσαν εδώ ή έθαβαν τους νεκρούς τους.

Βουτιά στα καταγάλανα νερά της Κρήτης

Τα Μάταλα βρίσκονται σε ένα μεγάλο κλειστό κόλπο, στον οποίο σχηματίζεται μια υπέροχη αμμουδερή παραλία, βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Πολύ κοντά βρίσκεται η παραλία της Κόκκινης Άμμου και η παραλία του Κομού, γνωστή για τις χελώνες καρέτα που γεννούν εκεί τα αβγά τους. Βουτήξτε σε πεντακάθαρα βαθειά νερά και επιδοθείτε σε οργανωμένα θαλάσσια σπορ. Μη χάσετε την ώρα που ο ήλιος δύει στο καταγάλανο Λιβυκό, πίσω από τα Παξιμάδια, τα δύο μικρά νησιά ανοιχτά του κόλπου της Μεσαράς.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Φαιστού

Η Αγία Τριάδα: η θερινή κατοικία του Βασιλιά


Κοντά στη Φαιστό, στις όχθες του Γεροπόταμου και σε ένα από τα ομορφότερα τοπία της Κρήτης, θα δείτε την βασιλική έπαυλη, ή μικρό μινωικό ανάκτορο, της Αγίας Τριάδας. Κτίστηκε γύρω στο 1600 π.Χ. και είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία μινωικής αρχιτεκτονικής με πλούσια ευρήματα. Πιστεύεται ότι χρησίμευε σαν θερινή κατοικία του βασιλιά της Φαιστού ή ότι χρησιμοποιήθηκε από τον άνακτα της Φαιστού μετά την καταστροφή του ανακτόρου.

Κομμός: ο αρχαϊκός λιμένας


Πάνω από την εντυπωσιακή παραλία του Κομμού βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος. Ο Κομμός ήταν λιμάνι των ανακτορικών κέντρων της Φαιστού και της Αγίας Τριάδας από το 1650 έως το 1250 π.Χ. Η σκαπάνη των αρχαιολόγων έφερε στο φως τον μινωικό λιμενικό οικισμό και πολλά κτήρια δημοσίου χαρακτήρα, που πιθανότατα να ήταν αποθήκες ή νεώρια και χρησίμευαν για τη φύλαξη και προστασία των πλοίων της Φαιστού.

 

Μονή Οδηγήτριας–Αγιοφάραγγο

Στη μέση ενός άγριου, άνυδρου τοπίου δεσπόζει η Μονή Οδηγήτριας, από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κρήτης.

H Μονή περιβάλλεται από ψηλό περίβολο, με οχυρό πύργο –γνωστός ως Πύργος του Ξωπατέρα. Από τη Μονή κατευθυνθείτε προς το Αγιοφάραγγο, για μια εκπληκτική διαδρομή σε έναν τόπο άγριας ομορφιάς. Το όνομα του φαραγγιού προέρχεται από τους πολλούς ερημίτες που ασκήτευαν εδώ. Κατηφορίζοντας το φαράγγι, θα βρείτε τον ναό του Αγίου Αντωνίου που υπήρξε το κέντρο του ασκητισμού της περιοχής, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται ο Γουμενόσπηλιος, ένα σπήλαιο λαξευμένο με φυσικό τρόπο μέσα στον βράχο.

 

Διακοπές στα Μάταλα πώς θα πας 

Τα Μάταλα βρίσκονται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων απ’ την πόλη του Ηρακλείου της Κρήτης (εκεί μπορείς να βρεθείς είτε ακτοπλοϊκώς, είτε αεροπορικώς απ’ την Αθήνα), για να φτάσεις ως εκεί και να τα δεις με τα μάτια σου ακολούθησε την εθνική οδό Ηρακλείου-Μοιρών.

 

 

 

 

Πηγή discovergreece.com

Related posts

Καστελόριζο: O Ακρίτας του ελληνικού νότου, το μικρό διαμαντάκι του Αιγαίου

Newsroom

Χαλκιδική: Ζαφειρένια νερά, ατέλειωτες αμμουδιές και μια απέραντη ακτογραμμή με πεύκα

Newsroom

Κέρκυρα: Το αρχοντικό αυτό νησί του Ιονίου