ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κριτικές Θεάτρου & Σινεμά

Κριτική Θεάτρου: Είδαμε Η Ευθαλία του Γαλατά στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

 

Κριτική Θεάτρου: Είδαμε Η Ευθαλία του Γαλατά στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

 

Ο Γιώργος Επιτροπάκης πήγε στο θέατρο Μικρό Γκλόρια και γράφει κριτική στο Greekaffair.gr για την θεατρική παράσταση : Η Ευθαλία του Γαλατά

 

 

Το αφηγηματικό έργο «Φαχισέ Τσίκα» του Θωμά Κοροβίνη, μια πραγματική ιστορία γεμάτη ζωή, διασκευάζεται θεατρικά και μεταφέρεται στην σκηνή, σε μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα και εικόνες, ιστορικά γεγονότα, μουσική, χρώματα και αρώματα Ανατολής, με μια συγκλονιστική ερμηνεία από την ταλαντούχα Νικολέττα Βλαβιανού, προσφέροντας ένα μάθημα ζωής για την αγάπη, τις ανθρώπινες σχέσεις, την συγχώρεση, την ελπίδα, τη δύναμη ψυχής.

Η προσφυγοπούλα Ευθαλία, γεννημένη στην Κερασούντα του Πόντου, αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της, ηλικιωμένη πια, στην Κωνσταντινούπολη. Μέσα από την αφήγησή της αναδεικνύονται όλα τα γεγονότα της νεώτερης ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής παράλληλα με τα γεγονότα της δικής της ζωής. Μιας ζωής γεμάτης αντιθέσεις, ανατροπές, έρωτα, εντάσεων, πόνου, αδικίας, χαράς αλλά και αγνότητας. Κι αυτή η τελευταία είναι η αρετή που συντρόφευε την ηρωίδα και την έκανε να ανταπεξέρχεται των δυσκολιών της πολυτάραχης ζωής της – φίλτραρε τα πάντα με την αθωότητα της ψυχής της. Γι’ αυτό και παρά τα άδικα και τραγικά γεγονότα που έζησε (προσφυγιά, γενοκτονία, ατελέσφορους έρωτες, εκμετάλλευση) δεν έχασε ποτέ την ελπίδα για το καλύτερο αύριο, το χαμόγελο και τη γενναιοδωρία της ψυχής της.

Το κείμενο του Θωμά Κοροβίνη χαρίζει εξαιρετικά ζωντανές περιγραφές με όμορφη γλώσσα, ταξιδεύει και γεμίζει εικόνες και συναισθήματα το μυαλό και την καρδιά, προσφέροντας παράλληλα ιστορικές πληροφορίες για την πορεία της ελληνικής παροικίας στην Ανατολή. Ο ίδιος είχε την εύστοχη μουσική επιμέλεια της παράστασης, ντύνοντας την ιστορία με ξεχωριστό, ταιριαστό ηχόχρωμα.

Η σκηνοθεσία της έμπειρης Ρέϊνας Εσκενάζυ, λειτουργική και εμπνευσμένη, με ήθος και ζήλο, χάρισε στην παράσταση σφιχτοδεμένους ρυθμούς και με σεβασμό στο κείμενο, έδωσε χώρο να ακουστεί η δραματική και ευαίσθητη ιστορία της Ευθαλίας, καταφέρνοντας να μας παρασύρει στην κατατρεγμένη ζωή της.

Το λιτό, κομψό, πρακτικό και ευφάνταστο σκηνικό της Αναστασίας Αμβράζη, τα όμορφα κοστούμια της Δάφνης Τσακώτα και η αξιοσημείωτη επιμέλεια κίνησης της Μόνικας Κολοκοτρώνη ήταν εναρμονισμένα με το ύφος της παράστασης, ενώ οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη ανέδειξαν την σωστή δραματικότητα των στιγμών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Νικολέττα Βλαβιανού επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ υποκριτικής δεινότητας. Ανθρώπινη, ευάλωτη, συγκινητική, αθώα, σπαρακτική καταθέτει ψυχή και γίνεται η ίδια η Ευθαλία, μεταφέροντας συναισθήματα χαράς, λύπης, οργής, πόνου, έρωτα. Τα βουρκωμένα μάτια της, το νάζι και το ταμπεραμέντο, η ένταση και το πάθος, ο πόνος, η διάψευση των ελπίδων, ζωγραφίζονται στο πρόσωπο, την κίνηση και τη χροιά της φωνής της μοναδικά. Καθηλωτική, με ισορροπία στα εκφραστικά της μέσα σε παρασύρει στην ιστορία από την πρώτη αναπνοή σε μια χειμαρρώδη ερμηνεία δουλεμένη στη λεπτομέρεια.

Άξιες συνοδοιπόροι οι πλήρεις και αξιοπρεπείς Ελένη Καρβέλη και Ελεάννα Φινοκαλιώτη αφηγούνται, παίζουν μουσική και τραγουδούν υποδειγματικά, συντροφεύοντας αποτελεσματικά το ταξίδι ζωής της Ευθαλίας.

Μια παράσταση μάθημα ζωής και ιστορίας, κατάθεσης ψυχής, γεμάτη συναισθήματα και εικόνες μιας εποχής περασμένης αλλά με πανανθρώπινα, διαχρονικά μηνύματα για την αγάπη, την ελπίδα, τη δύναμη ψυχής που το greekaffair.gr προτείνει προς θέαση και ψυχαγωγία.

      

 

Κείμενο και μουσική επιμέλεια: Θωμάς Κοροβίνης

Σκηνοθεσία: Ρέϊνα Εσκενάζυ

Θεατρική διασκευή: Νικολέττα Βλαβιανού

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου

Σκηνικός Χώρος: Αναστασία Αμβράζη

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Κοστούμια: (σχεδιασμός – εκτέλεση) Δάφνη Τσακώτα

Κινησιολογία – Χορογραφία: Μόνικα Κολοκοτρώνη

Ευθαλία η Νικολέττα Βλαβιανού.

Αφήγηση, μουσική και τραγούδι: Ελένη Καρβέλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη .

 

Έναρξη Τετάρτη 18/4

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη στις 20:00

Πέμπτη στις 21:00

Τιμή εισιτηρίου: 15,12,10

 

Γκλόρια Μικρό

Ιπποκράτους 7 ,Κέντρο

Τηλ.: 2103642334

 

Χορηγός Επικοινωνίας Greekaffair.gr

Related posts

Είδαμε την παράσταση «Συνέβη στο Monterey» θέατρο Μικρό Χορν

Είδαμε την παράσταση «ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΑ» στο θέατρο ΒΕΜΠΟ

Κριτική Θεάτρου: Είδαμε «Ιταλική Νύχτα» του Έντεν φον Χόρβατ στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Newsroom