ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Κριτική Θεάτρου: Είδαμε Να ντύσουμε τους γυμνούς του Luigi Pirandello

Κριτική Θεάτρου: Είδαμε Να ντύσουμε τους γυμνούς του Luigi Pirandello στην Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη

 

Ο Γιώργος Επιτροπάκης πήγε θέατρο και γράφει κριτική στο Greekaffair.gr για την θεατρική παράσταση :Να ντύσουμε τους γυμνούς του Luigi Pirandello στην Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη

 

Η φιλοσοφία του ψεύδους, το πρόβλημα της ταυτότητας, η αντικειμενικότητα της αλήθειας, η παραποίησή της για μια αποδεκτή θέση στην κοινωνία, τα απόκρυφα ανθρώπινα κίνητρα, αποτελούν μερικά από τα ζητήματα που θίγονται με λεπτό χιούμορ και ειρωνεία στο έργο «Να ντύσουμε τους γυμνούς» του σημαντικού Ιταλού δραματουργού, μυθιστοριογράφου και δοκιμιογράφου Luigi Pirandello, που παρουσιάζεται σε μια εύρυθμη, σφιχτοδεμένη παράσταση με ευρηματική σκηνοθεσία και έναν καλοκουρδισμένο θίασο στην Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη.

Η Αθηναϊκή Σκηνή, πιστή στο όραμά της για έρευνα των διαχρονικών ρευμάτων τέχνης, υποκριτικής και σκηνοθεσίας από τη μελέτη του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, παρουσιάζει ακόμα μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη παράσταση (μετά τα «Βόϋτσεκ», «Οι τρελοί της Βαλένθια», «Γειτόνισσες» και το εκπληκτικό «Εδουάρδος ο Β’» που ο γράφων είχε την τύχη να παρακολουθήσει στο επιτυχημένο ανέβασμά του για 2η χρονιά) με επίκαιρα μηνύματα, που δεν παρουσιάζεται συχνά στην ελληνική σκηνή.

Η ηρωίδα, έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας και ευρισκόμενη σε ηθικό αδιέξοδο, περιθάλπεται στο σπίτι ενός συγγραφέα. Η ιστορία της θα κινητοποιήσει μια σειρά γεγονότων, γύρω από τα οποία όσοι περιπλέκονται, θα υποστηρίξουν τη δική τους υποκειμενική αλήθεια. Η ίδια πασχίζει να εδραιώσει την οντότητά της αναλαμβάνοντας διάφορες ταυτότητες, τις οποίες, συνειδητοποιώντας την ουσιαστική θέση της στην κοινωνία, σταδιακά θα αποδυθεί, ώστε να εκτεθεί «γυμνή» στον ίδιο της τον εαυτό και σε όσους την περιβάλλουν.

Πόσο αληθινή είναι η ιστορία της; Πόσο συνειδητά τα γεγονότα παρουσιάστηκαν παραποιημένα; Πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη των ανθρώπων να παραμορφώσουν την αλήθεια για να ενταχθούν στην κοινωνία και να γίνουν αποδεκτοί από τους άλλους; Πως γίνεται αντιληπτή η αλήθεια σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, στην ίδια τη ζωή που αλλάζει αδιάκοπα; Πόσο ανάγκη έχουν οι άνθρωποι να ντύσουν «γυμνά» περιστατικά και πράξεις για την ύπαρξή τους; Ποιος βγαίνει νικητής σε αυτόν τον ατέρμονο αγώνα, ο αυταπατώμενος άνθρωπος ή η μεταβαλλόμενη ζωή, είναι μερικά από τα ερωτήματα που αναδύονται από το περιεχόμενο του έργου.

Η παράσταση διαθέτει ρυθμό, γρήγορες εναλλαγές και οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, ο οποίος μπαίνει εξαρχής στο κλίμα της παράστασης, κατά την είσοδό του στο θέατρο, όπου η σπιτονοικοκυρά  Ονόρια πηγαινοέρχεται, τραγουδώντας και τακτοποιώντας το διαμέρισμα του συγγραφέα Λουντοβίκο Νότα.

Η σκηνοθεσία της Αλεξάνδρας Βουτζουράκη, λειτουργική και μοντέρνα, διαθέτει δύο ευρήματα άξια αναφοράς. Την παρουσία της Ερσίλιας πίσω από μια κουρτίνα όπου διηγείται την ιστορία της και την «πολλαπλή» της εμφάνιση πάνω στη σκηνή σύμφωνα με το πως θέλει ή την αντιλαμβάνεται ο καθένας από τους υπόλοιπους ήρωες.

Η Λυδία Σγουράκη χάρισε μια ευάλωτη και εύθραυστη Ερσίλια και κατάφερε να μεταδώσει τον πόνο, το πάθος και την απόγνωση της ηρωίδας. Η Νίνα Τουμαζάτου, μπριόζα και δροσερή, υπήρξε εύστοχη σε όλες τις εκφάνσεις του χαρακτήρα της πουριτανής, χαρωπής και κουτσομπόλας σπιτονοικοκυράς Ονόρια, ενώ οι κύριοι Απόστολος Χατζής (Λουντοβίκο Νότα), Κώστας Πιπερίδης (Φράνκο Λασπίγκα), Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου (Γκρότι) και Ανδρέας Ιωάννου (Αλφρέντο Κανταβάλε) προσέδωσαν γλαφυρότητα, δυναμισμό και αρχοντιά στους ρόλους που κλήθηκαν να ερμηνεύσουν χαρίζοντας μεστές ερμηνείες με ακρίβεια και μέτρο.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία/Μετάφραση: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Καλυβιανάκη

Σκηνικά-Κοστούμια: F & F

Παραγωγή: Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη

Φωτογραφία Αφίσας: Ορέστης Ρούτσος

Βίντεο: Click n’ Clip by Ioannis Paplomatas

Ηχογράφηση: Βασίλης Σκαλτσής (Studio Αθηναϊκής Σκηνής)

Φωτισμοί: Σπύρος Κάλδαρης

Γραφίστας: Σπύρος Δαπέργολας

Δημόσιες Σχέσεις-Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης

 

Διανομή:

Λυδία Σγουράκη  (Ερσίλια)

Απόστολος Χατζής (Λουντοβίκο Νότα)

Νίνα Τουμαζάτου (Ονόρια)

Κώστας Πιπερίδης (Φράνκο Λασπίγκα)

Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου (Πρόξενος Γκρότι)

Ανδρέας Ιωάννου (Κανταβάλε)

 Συμμετέχουν επίσης και τριτοετείς σπουδάστριες της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Κάλβου-Καλαμπόκη “Αθηναϊκή Σκηνή”:

Νατάσα Κοντογιάννη, Αγγελική Λαουτάρη, Ροξάνα Σαμπάνοβα, Ευγενία Σούκη  

 

Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη

Αθανασίου Διάκου & Τζιραίων 13 (έξω από το μετρό Ακρόπολη)

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Σάββατο: 21:00

Κυριακή: 20:00

 

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ (Άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α, φοιτητές)
Ειδικές τιμές για ομαδικά

Δεκτές ατέλειες

 Προπώληση – Κρατήσεις: 210-9222300

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

 

Χορηγός Επικοινωνίας GREEKAFFAIR.GR

Related posts

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Η Dr.Παπαεμμανουήλ : Ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία

Newsroom

«Ciao Italia» Οι κλέφτες της καρδιάς μας – Από τις 13 Φεβρουαρίου στους Κινηματογράφους