Κρητικό Απάκι με Μανιτάρια και Ξυνομηζήθρα: Παραδοσιακή Συνταγή της Κρήτης
«Συνταγή για αυθεντικό Κρητικό απάκι με φρέσκα μανιτάρια και ξυνομυζήθρα. Ένα παραδοσιακό πιάτο της Κρήτης με Κρητικά βότανα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ιδανικό για κύριο γεύμα ή ορεκτικό.»
Υλικά (για 2-3 μερίδες)
-
100 γρ. Κρητικό απάκι
-
500 γρ. λευκά μανιτάρια, φρέσκα
-
120 γρ. ξυνομυζήθρα Κρήτης
-
2 κουτ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
-
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
-
1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ή ξερό
-
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
-
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Προαιρετικά: λίγο φρέσκο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Τρόπος Παρασκευής
-
Προετοιμασία υλικών
-
Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.
-
Το απάκι το κόβουμε στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες.
-
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και λιώνουμε το σκόρδο.
-
-
Σωτάρισμα
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε πρώτα το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα.Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.Προσθέτουμε το απάκι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2-3 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις χωρίς να στεγνώσει το απάκι. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε την ξυνομυζήθρα, το θυμάρι, τη ρίγανη και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ένα ομοιογενές μείγμα. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας προαιρετικά με φρέσκο μαϊντανό και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Tip Παραδοσιακής Κρητικής Γεύσης
-
Μπορούμε να προσθέσουμε λίγες φέτες ξυνομυζήθρας πάνω στο ζεστό πιάτο για να λιώσει ελαφρά. Αν θέλουμε πιο έντονη τη γεύση του απάκι, μπορούμε να το μαρινάρουμε λίγο σε ελαιόλαδο με θυμαρίσιο μέλι πριν το σωτάρουμε.
Του Γιώργου Τσελεμεντέ

