Λαχανοντολμάδες Παραδοσιακοί
Οι λαχανοντολμάδες είναι από εκείνα τα φαγητά που αφήνουν μια αίσθηση οικογενειακής θαλπωρής, καθώς είναι συνδεδεμένα με τις πιο παλιές νοικοκυρές, τα οικογενειακά τραπέζια και τα μεσημέρια στο σπίτι των παππούδων μας.
Οι λαχανοντολμάδες παρά το γεγονός ότι είναι ένα πιάτο με ελαφρώς δύσκολη προετοιμασία αξίζει την προσπάθεια! Γευστικό και ιδανικό για ένα τραπέζι!
ΥΛΙΚΑ
1 ΛΑΧΑΝΟ για ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ
500 ΓΡΑΜΜ. ΚΙΜΑ
ΑΛΑΤΙ – ΠΙΠΕΡΙ
1 ΧΟΥΦΤΑ ΡΥΖΙ
1 ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΜΕΤΡΙΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ή ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ από το ΜΠΛΕΝΤΕΡ
ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟΣ (μισό ματσάκι)
1 ΝΤΟΜΑΤΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ στον ΤΡΙΦΤΗ
2 ΑΥΓΑ (μόνο τους κρόκους)
ΧΥΜΟΣ από 1 ΛΕΜΟΝΙ
ΛΙΓΟΣ ΑΝΗΘΟΣ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟΣ
200 ΓΡΑΜΜ. ΒΟΥΤΥΡΟ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε από το λάχανο το κοτσάνι του κόβοντάς το κυκλικά και όσο πιο βαθιά μπορούμε μέχρι την καρδιά του. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα το λάχανο (φροντίζουμε ώστε το νερό να καλύπτει το λάχανο) και το αφήνουμε να βράσει γυρίζοντάς το μια-δυο φορές.
Όταν τα φύλλα έχουν μαλακώσει (να μη διαλύονται), βγάζουμε το λάχανο από την κατσαρόλα, αφαιρούμε ένα-ένα τα φύλλα και τα απλώνουμε σε ένα ταψί. Όση ώρα βράζει το λάχανο, ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το μαϊντανό, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι.
Όταν κρυώσουν τα λαχανόφυλλα, παίρνουμε ένα-ένα και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι που βρίσκεται στο κέντρο τους. (Αν είναι μεγάλα τα φύλλα, μπορούμε να τα κόψουμε σε 2-3 κομμάτια το καθένα και να φτιάξουμε 2-3 ντολμάδες). Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα, βάζουμε στο κέντρο μια μικρή ποσότητα από τη γέμιση και τα κλείνουμε προς τα επάνω σαν ρολό (να «κρύψουμε» τον κιμά).
Μετά, γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και συνεχίζουμε το τύλιγμα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Ρίχνουμε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα και στρώνουμε μέσα τα πρώτα φύλλα από το βρασμένο λάχανο φροντίζοντας ώστε να καλυφθεί όλος ο πάτος της κατσαρόλας. Μετά, τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες κυκλικά με τον ένα να ακουμπάει στον άλλο, χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους. Όταν συμπληρωθεί μια πρώτη στρώση, συνεχίζουμε με μια δεύτερη κ.ο.κ.
Εάν δεν έχουμε τόσους ντολμάδες ώστε να γεμίσουν όλη την επάνω σειρά, ξεκινάμε από το κέντρο και συνεχίζουμε προς τα έξω. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο που το τοποθετούμε ανάποδα, ρίχνουμε λίγο νερό από την κατσαρόλα όπου βράσαμε το λάχανο, προσθέτουμε το βούτυρο και βράζουμε για 30 λεπτά περίπου.
Όταν είναι έτοιμοι οι λαχανοντολμάδες, αφαιρούμε το πιάτο και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: σε μια λεκάνη, χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους και χτυπώντας συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό του λεμονιού και μετά λίγο-λίγο το ζουμί από τους λαχανοντολμάδες.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Πασπαλίζουμε το φαγητό με τον άνηθο και σερβίρουμε.