To πιάτο της Ημέρας: Λαβράκι με ζεστή πατατοσαλάτα και λευκό κρασί
Σήμερα, θα φτιάξουμε μια πολύ ωραία και νόστιμη συνταγή πολύ θρεπτική για να γευτούμε και λίγο θάλασσα…
Λαβράκι με ζεστή πατατοσαλάτα.
Πάμε να δούμε την συνταγή μας.
ΥΛΙΚΑ
-
Για το λαβράκι
-
4. Φιλέτα Λαβράκι με πέτσα, κομμένο σε 8 κομμάτια
-
60 γρ. ελαιόλαδο
- Αλάτι-Πιπέρι-
-
Για την πατατοσαλάτα
-
8 Πατάτες
-
4 Καρότα
-
3 Πράσσα
-
4 Κρεμμυδάκια φρέσκα
-
Μαιντανό ψιλοκομμένο
-
Αλάτι-Πιπέρι-Ρίγανη
- Ελαιόλαδο
ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ
-
360γρ Ελαιόλαδο
-
90 γρ. χυμός λεμόνι
-
30γρ Μουστάρδα(προαιρετικά)
-
Αλάτι-Πιπέρι-Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε καρέ όπως και τα καρότα στο ίδιο κόψιμο να βράσουν περίπου 20-25 λεπτά
θέλουμε να κρατάνε λίγο μην λιώσουν.Πριν να είναι έτοιμα, ριχνουμε και το πράσο που το έχουμε πλύνει καλά και το κόβουμε διαγώνια, όχι πολύ ψιλοκομμένο.
Όταν βράσουν, τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο το αλάτι το πιπέρι την ρίγανη και το μαιντανό.
Συμπληρώνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφριά
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, αλατοπιπερώνουμε το λαβράκι και το τοποθετούμε με την πέτσα πρώτα από κάτω.
Ψήνουμε για 4-5 λεπτά από την μια μεριά και γυρνάμε και την άλλη πλευρά για 4-5 λεπτά.
Όταν τα τελειώσουμε όλα τα λαβράκια τα κρατάμε ζεστά.
Φτιάχνουμε και το λαδολέμονο και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.
Σε ένα πιάτο βάζουμε την πατατοσαλάτα από πάνω τα 2 φιλέτα λαβράκι και περιχύνουμε με το λαδολέμονο.
Σας προτείνω να το συνοδεύσετε με ένα λευκό κρασί της οινοποιίας ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ, “Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ”.
Το πρασινοκίτρινο χρώμα του κεντρίζει το ενδιαφέρον. Τα αρώματα του ευγενικά, φινετσάτα σας γοητεύουν με τις νότες από πράσινο μήλο και λευκόσαρκα φρούτα. Κάθε γουλιά σας μεταφέρει σε περιβόλια με ανθισμένα οπωροφόρα δέντρα!
Σερβίρουμε στους 10-12°C.
Δημήτρης Πλουμιστός
Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος
Chef’s Club of Greece