Παραδοσιακή συνταγή: Λικέρ Πορτοκάλι αρωματισμένο με κάρδαμο
Το λικέρ αυτό συνοδεύει τέλεια γλυκά, επιδόρπια με πικρή σοκολάτα, όπως μους, σοκολατόπιτες σοκολατάκια.
Τι λεπτοκαμωμένες λωρίδες από πορτοκάλι που θα μας μείνουν από την παρασκευή του λικέρ τις φυλάμε στην κατάψυξη καλά κλεισμένες σε νάιλον σακουλάκια και τις χρησιμοποιούμε για να δώσουμε βαθιά πορτοκαλένια γεύση σε φαγητά όπως λεμονάτο , κρέας, η κοτόπουλο, η στο χοιρινό με πορτοκάλι.
Προετοιμασία παρασκευή 30 λεπτά – Αναμονή 30 ημερες .
Υλικά (για περίπου 1 λίτρο)
4 γερά ώριμα πορτοκάλια καλά πλυμένα και στεγνά
200 ml κονιάκ
600ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο η ρακή.
80 ml νερό
150 γρ. Ζάχαρη
1 καψακι κάρδαμωμο
Διαδικασία
Με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες αφαιρούμε από τα πορτοκάλια το πορτοκαλί μέρος της φλούδας αφήνουμε άθικτο το λευκό γιατί πικρίζει.
Κόβουμε τις φλούδες που κόψαμε σε λεπτές λωρίδες σαν κουρελάκια και τις ρίχνουμε σε μια μεγάλη γυάλα μαζί με το κονιάκ και το τσίπουρο (η την ρακή). Κλείνουμε καλά την γυάλα και την αφήνουμε σε ηλιόλουστο μέρος 20 ημέρες.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό τη ζάχαρη και το κάρδαμο και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνομαι το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
Το αδειάζουμε στη γυάλα με τις φλούδες πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και κλείνουμε ξανά τη γυάλα. Αφήνουμε στον ήλιο για άλλες 10 ημέρες.
Σουρώνουμε το ποτό (αφήνουμε τις φλούδες να στεγνώσουν και τις φυλάμε στην κατάψυξη για άλλη χρήση..
Μοιράζουμε το λικέρ σε αποστειρωμένα αλλά κρύα μπουκάλια και τα κλείνουμε καλά. Τα φυλάμε σε σκοτεινό σημείο .
Tips πως συντηρούμε ξύσμα πορτοκαλιού.
Τόσα πορτοκάλια στύβουμε, κρίμα να πάει χαμένο το ξύσμα . Ακόμα και εάν δεν το χρειαζόμαστε άμεσα μπορούμε να το φυλάξουμε. Το απλώνουμε πρώτα σε ένα ταψάκι η σε ένα καθαρό ποτηρόπανο. Το αφήνουμε σε αεριζόμενο στεγνό μέρος ( καλύτερα καλυμμένο με ένα κομμάτι τουλπάνι για να το προστατεύσουμε από τα έντομα . μέχρι να στεγνώσει και να ξεραθεί. – για περίπου 2 ημέρες. Το φυλάμε σε βαζάκια, εναλλακτικά το μοιράζομαι σε μικρές δόσεις σε σακουλάκια και το διατηρούμε στην κατάψυξή.
Που το χρησιμοποιήσουμε:
Αρωματίζουμε σαλάτες , με λάχανο – καρότο η παντζαροσαλάτα η πράσινες σαλάτες. Σε ορεκτικά με κομμένη μαραθοριζα, ελιές και ρόκα.Το πασπαλίζουμε σε μεζέ από λιπαρά ψάρια (τσιροσαλάτα γαύρο μαρινάτο, σαρδέλες λακέρδα κ.α.) Το προσθέτουμε σε κοτόπουλο φούρνου. Το ρίχνουμε σε μαρινάδες η λαδολέμονό
Πηγη gastronomos.gr