ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιο φθηνά τα τιμολόγια το μήνα Μάρτιο

Λογαριασμοί ρεύματος- greekaffair.news

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιο φθηνά τα τιμολόγια το μήνα Μάρτιο

 

Σοβαρές ενδείξεις για φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος τον Μάρτιο εκπέμπουν η χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας αλλά και οι χρεώσεις παρόχων του τρέχοντος μήνα, του Φεβρουαρίου.

 

Σύμφωνα με στελέχη της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρώτος μήνας της άνοιξης, ο Μάρτιος αναμένεται να μπει με ακόμη χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικιακούς καταναλωτές.

Οι ίδιοι παράγοντες βλέπουν τρεις λόγους για τους οποίους τα τιμολόγια θα οδηγηθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, τον επόμενο μήνα.

Σινιάλα για φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος τον Μάρτιο εκπέμπουν η χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας αλλά και οι χρεώσεις παρόχων του τρέχοντος μήνα, του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με στελέχη της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρώτος μήνας της άνοιξης, ο Μάρτιος αναμένεται να μπει με ακόμη χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικιακούς καταναλωτές.

Οι ίδιοι παράγοντες βλέπουν τρεις λόγους για τους οποίους τα τιμολόγια θα οδηγηθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, τον επόμενο μήνα.

 

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος με τροπολογία η ειδική εισφορά 5% στο φυσικό αέριο

 

Χρηματιστήριο Ενέργειας και ΑΠΕ

Οι μέσες τιμές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στην αγορά επόμενης ημέρας κινούνται εδώ και 18 ημέρες μόνιμα κάτω από το όριο των 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η τάση αυτή δείχνει ως μη ανάστρεψιμη στο σύνολο των επόμενων ημερών υπό την προϋπόθεση βέβαια να συνεχίσουν οι αλκυονίδες ημέρες και οι σχετικά ισχυροί άνεμοι προκειμένου να λειτουργούν σε καθημερινή βάση οι φθηνές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά μέσο όρο από τις 24 Ιανουαρίου έως και αύριο 10 Φεβρουαρίου, οπότε και η μέση χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας κινείται σε επίπεδα από τα 69 ευρώ έως και τα 92 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, το μερίο των ΑΠΕ (συνυπολογίζοντας και τα υδροηλεκτρικά) στην ηλεκτροπαραγωγή είναι πάνω από το 46%. Μερίδιο σημαντικά υψηλό αν αναλογιστεί κανείς πως ο μέρα έναντι της νύχτας ακόμη υστερεί σε ώρες διάρκειας.

Φυσικό αέριο TTF

Σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται και η αγορά του φυσικού αερίου TTF.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Μαρτίου διαπραγματεύονται σε επίπεδα των 26 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, έχοντας αφήσει πίσω τους τον υψηλό πήχη των 30 και 35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Επιπροσθέτως ο ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας δεν δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για φυσικό αέριο στη θέρμανση και την ηλεκτροπαραγωγή.

Άρα υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων και ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Ο πόλεμος στα χρωματιστά τιμολόγια

Οι πάροχοι επίσης έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο χρεώσεων στα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος.

Ο Φεβρουάριος για τα πράσινα ή ειδικά τιμολόγια ήταν σημαντικά φθηνότερος έναντι του Ιανουαρίου.

Ήδη στην κατηγορία του πράσινου τιμολογίου ρεύματος υπάρχουν και προγράμματα εταιρειών με 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Βέβαια τα χαμηλά τιμολόγια δίνονται υπό προϋποθέσεις, τις οποίες οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν προχωρήσουν στις τελικές επιλογές τους.

Ο δρόμος επίσης για ακόμη χαμηλότερες χρεώσεις ανοίγει και με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δυνατότητα διάθεσης μικτών τιμολογίων αλλά και σταθερών (μπλε) με χαμηλότερη από τους 12 μήνες συμβατική διάρκεια, από έξι μήνες και πάνω.

αιολικα-παρκαΟ φόρος 5%

Το δρόμο επίσης για χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος ανοίγει και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 5% στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή.

Η εισφορά επιβάρυνε τις τιμές χονδρικής ρεύματος ακόμη και κατά 3,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, κόστος το οποίο οι ηλεκτροπαραγωγοί μετακύλιαν στους παρόχους κι εκείνοι με τη σειρά τους στους τελικούς καταναλωτές.

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 5% δημιουργεί προϋποθέσεις για ακόμη πιο ανταγωνιστικές χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

 

 

 

Με πληροφοριες του ot.gr

Related posts

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Καταργείται το 8ωρο

Έρευνα -ΙΕΛΚΑ: Για την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Newsroom

Ρεύμα: Αποκλιμάκωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο