ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνία

Μελέτη έδειξε: Η τηλεργασία βλάπτει σοβαρά την καριέρα των νέων εργαζομένων

μελέτη

Μελέτη έδειξε: Η τηλεργασία βλάπτει σοβαρά την καριέρα των νέων εργαζομένων

 

Σύμφωνα με μελέτη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο της Αϊόβας και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η τηλεργασία έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα: την απουσία της εποπτείας και της άμεσης επικοινωνίας

 

Τη «δύναμη της εγγύτητας» στην εργασία αναδεικνύει μεγάλη πρόσφατη μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης και των Πανεπιστημίων Αϊόβας και Χάρβαρντ

 

Η τηλεργασία μπήκε στις ζωές μας απότομα, όταν με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού έπρεπε να βρεθεί μια άμεση λύση ώστε να αποσυμφορηθούν οι χώροι εργασίας. Τουλάχιστον 50 εκατομμύρια Αμερικανοί, απασχολούμενοι σε δουλειές γραφείου, μπήκαν εκείνους τους μήνες σε καθεστώς εργασίας από το σπίτι.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το μοντέλο άλλες φορές διατηρήθηκε και άλλες φορές εγκαταλείφθηκε, όμως η σύντομη ζωή του δεν έχει επιτρέψει στην έρευνα να βγάλει σημαντικά συμπεράσματα για την επιρροή που ασκεί στην εργασιακή ζωή και στην καριέρα των εργαζομένων.

Η εργασία από το σπίτι μειώνει δραματικά την εποικοδομητική κριτική τόσο από ανωτέρους όσο και από παλαιότερους και πιο έμπειρους συναδέλφους.

 

Σύμφωνα με μεγάλη πρόσφατη μελέτη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο της Αϊόβας και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η τηλεργασία φαίνεται να έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα: την απουσία της εποπτείας και της άμεσης επικοινωνίας. Η Ερικα Μπέκερ, που εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας ως υπεύθυνη πωλήσεων, δηλώνει πως: «Τουλάχιστον δέκα φορές την ημέρα πήγαινα στο αφεντικό μου και ρωτούσα “αυτό το χειρίστηκα σωστά, τι θα μπορούσα να έχω κάνει καλύτερα;”. Αν υπάρχει κάτι που μπορώ να διορθώσω θέλω πάντοτε να μου το λένε, θέλω να προχωρήσω την καριέρα μου».

Η επικοινωνία στον χώρο εργασίας είναι εκ των πραγμάτων πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί, ενώ στην περίπτωση της τηλεργασίας η συχνότητά της μειώνεται ακόμη και στο ένα τρίτο, σύμφωνα με την έρευνα.

Για νέους και νέες που εργάζονται από το σπίτι, αυτό μεταφράζεται στην απουσία εποικοδομητικής κριτικής τόσο από ανωτέρους όσο και από παλαιότερους και πιο έμπειρους συνεργάτες. Η μελέτη εστίασε σε μηχανικούς που εργάζονταν σε μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας.  Τα αποτελέσματα έδειξαν πως από τη μία η τηλεργασία ενίσχυε την παραγωγικότητα των παλαιότερων υπαλλήλων, αλλά από την άλλη μείωνε τόσο πολύ τα σχόλια που λάμβαναν οι νεότεροι για τη δουλειά τους, ώστε καθιστούσε πιθανό ακόμη και οι εργαζόμενοι αυτοί να εγκαταλείψουν την επιχείρηση. Αυτό ίσχυε ακόμη περισσότερο για τις γυναίκες.

Συμπεράσματα

Αν και τα ευρήματα της έρευνας δεν μπορούν να δώσουν τη συνολική εικόνα, μιας και ο χώρος μιας μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας αποτελεί ένα μόνον από τα πολλά διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα, οι συντάκτες κάνουν ένα γενικότερο σχόλιο: Το γραφείο, τουλάχιστον για μια ευρεία ομάδα επαγγελματιών, παίζει κομβικό ρόλο για την προώθηση της καριέρας των νέων ατόμων. Προσθέτουν επίσης πως η επίβλεψη που μπορούν να έχουν οι νέοι στον χώρο εργασίας τους είναι αδύνατον να επιτευχθεί από προγράμματα όπως το Zoom.

Πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν σήμερα να εφαρμόσουν ένα υβριδικό μοντέλο, επιτρέποντας σε κάποιους να εργάζονται από το σπίτι και ζητώντας από άλλους να έρχονται στο γραφείο. Ωστόσο η «δύναμη της εγγύτητας», όπως την αποκαλεί η μελέτη, θέτει ακόμη και αυτή την προσέγγιση υπό αμφισβήτηση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα οφέλη της επικοινωνίας επιτυγχάνονται μόνον όταν ολόκληρη η ομάδα είναι παρούσα. «Ακόμη και όταν ένα μέλος της ομάδας εργάζεται από το σπίτι, αυτό μπορεί να διαταράξει την συνεργασία ολόκληρης της ομάδας», σχολιάζει η Ναταλία Εμάνουελ, οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης.

 

Πηγή THE NEW YORK TIMES – kathimerini.gr

Related posts

«Ρήξη» ανάμεσα σε Ιερά Σύνοδο & Αμβρόσιο  για τον «Αφορισμό» Μητσοτάκη: «Αδειασμα» από την Ολομέλεια των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδας

Η Ελλάδα στις πρώτες χώρες με τα πιο καθαρά νερά στην Ευρώπη

Άγιος Νικόλαος: Άνοιξε τις πύλες του το παγκόσμιο μνημείο της Ορθοδοξίας στο Σημείο Μηδέν