ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Μουσταλευριά: Το υπέροχο γλυκό του φθινοπώρου

Μουσταλευριά παραδοσιακή με αλεύρι και μούστο: Ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα των γονέων μας και των παππούδων μας  

 

 

Η μουσταλευριά είναι ένα υπέροχο γλυκό πιάτου, που συνηθίζεται πολύ, ιδίως την εποχή του τρύγου. Ο Αριστοφάνης στον Πλούτο την αναφέρει ως «οινούτα». «Οινούτα» όμως λεγόταν και στο Βυζάντιο, αλλά και «μουστόπιτα»

 

Οι ρίζες της μουσταλευριάς ανάγονται στα αρχαία χρόνια, τότε που ήταν γνωστή ως οινούτα, μια ονομασία που διατηρήθηκε και κατά τη βυζαντινή περίοδο μαζί με άλλα ονόματα όπως μουστόπιτα και πάστελλος

Υλικά

Υλικά για 10 μερίδες:
8 φλιτζάνια τσαγιού μούστος (έτοιμος βρασμένος)
½ φλιτζάνι τσαγιού κορν φλάουρ
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι (μαλακό)
1 χούφτα αμύγδαλα (ανάλατα) ξεφλουδισμένα ή ελαφρώς κοπανισμένα καρύδια
Λίγη κανέλα
Σουσάμι (προαιρετικό)

Εκτέλεση

Από τα 8 φλιτζάνια μούστου, παίρνουμε τα 2 φλιτζάνια και τα αναμιγνύουμε με το αλεύρι και το κορν φλάουρ (μίγμα). Στην κατσαρόλα ρίχνουμε τα υπόλοιπα 6 φλιτζάνια μούστο και όταν βράσουν προσθέτουμε λίγο-λίγο το μίγμα, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.

Όταν η μουσταλευριά πήξει, την αποσύρουμε τη κατσαρόλα από την εστία. Προσθέτουμε λίγα αμύγδαλα.

Tips

Την σερβίρουμε και τη πασπαλίζουμε με κανέλα ή και σουσάμι. Φυσικά μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον έξτρα τριμμένα αμύγδαλα ή καρύδια για το γαρνίρισμα. Διατηρούμε στο ψυγείο.

 

Καλή Επιτυχία 

Related posts

Κοτόπουλο με κρέμα βαλσάμικου μουστάρδα και μανιτάρια

Σπιτικό γλυκό κουταλιού Περγαμόντο με στέβια

Newsroom

Ροφός με σκορδαλιά Φάβας

Newsroom

Leave a Comment