Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί το κρέας στην κατάψυξη;
Η κατάψυξη των προϊόντων κρέατος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθούν φρέσκα περισσότερο χρόνο μετά από την ημερομηνία λήξης τους. Αλλά πόσο καιρό αλήθεια μπορεί το κρέας να παραμείνει κατεψυγμένο και να εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση;
Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα μόρια και τα ένζυμα που υποθάλπουν τα επικίνδυνα βακτήρια κινούνται τόσο αργά ώστε τα μικρόβια αυτά είτε πεθαίνουν είτε παραμένουν αδρανή. Έτσι, όταν ξεπαγώνουμε ένα κομμάτι κρέας κάποιους μήνες αργότερα, τα παθογόνα μικρόβια δεν θα έχουν την ευκαιρία να ξαναζωντανέψουν, εφ ‘όσον βέβαια καταναλώσουμε το κρέας μέσα σε λίγες ώρες. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα δυνητικά επιβλαβή βακτηρίδια, οι ζυμομύκητες, ακόμη και παράσιτα όπως η τριχίνη (που βρίσκονται στο χοιρινό κρέας) μπορούν να αποφευχθούν με κατάψυξη σε μηδενική θερμοκρασία, η οποία όμως θα πρέπει να διατηρηθεί ομοιόμορφα μηδενική συνεχώς. Μια καλή ιδέα είναι επίσης να βάζετε το κρέας σε πλαστικές συσκευασίες που κλείνουν αεροστεγώς και να σημειώνετε την ημερομηνία κατάψυξης ώστε να αποφεύγετε περαιτέρω σπατάλη της τροφής.
Ο παρακάτω πίνακας μας δείχνει το χρόνο που μπορούν να μείνουν τα κρέατα ανάλογα με το είδος τους στην κατάψυξη χωρίς να χάσουν κάτι από την ποιότητά τους.
Χρόνοι κατάψυξης:
- Μαγειρεμένα πουλερικά – 4 μήνες
- Ωμά κομμάτια πουλερικών – 9 μήνες
- Ολόκληρα πουλερικά άψητα – 12 μήνες
- Μαγειρεμένο κρέας – 2 έως 3 μήνες
- Άψητα ρολά κρέατος – 4 έως 12 μήνες
- Άψητες μπριζόλες ή παϊδάκια – 4 έως 12 μήνες
- Ωμός κιμάς – 3 έως 4 μήνες