ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Νέα στοιχεία για το πως συνδέεται η Μαρέβα Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του efood

Νέα στοιχεία για το πως συνδέεται η Μαρέβα Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του efood 

Σε τρεις περιπτώσεις εμφανίζεται να συνδέεται επιχειρηματικά η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη με τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο του efood Κωνσταντίνο Κυρκίνη και εκ των συνιδρυτών της εταιρείας μαζί με τον αδερφό του Παμίνο Κυρκίνη, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του documento.gr.

Υπενθυμίζεται ότι με προσφυγή στη δικαιοσύνη απειλεί η Μαρέβα Μητσοτάκη τον δημοσιογράφο και εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη, για τις διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter, που συνοδεύτηκαν και από σχετικό δημοσίευμα στο documento.gr, στις οποίες υποστήριξε πως η εταιρεία efood «ανήκει σε συνέταιρο της συζύγου του πρωθυπουργού, στην offshore εταιρεία της στα νησιά Κέυμαν».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το όνομα του Κ. Κυρκίνη εμφανίζεται στην offshore που ανήκε στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι κατά 50%, όπως προέκυψε από τη δημοσιοποίηση των Paradise Papers. Το ίδιο πρόσωπο εμφανίζεται σε ακόμη δύο επιχειρηματικές κινήσεις που σχετίζονται με τη σύζυγο του πρωθυπουργού. Ειδικά στην πρωθυπουργική offshore ο Κ. Κυρκίνης εμφανιζόταν να ρυθμίζει κάποιες υποθέσεις της.

Η Online Delivery Μονοπρόσωπη ΑΕ ή αλλιώς efood είναι ανώνυμη εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2014. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η efood είναι «δημιούργημα των αδελφών Κυρκίνη, Παμίνου και Κωνσταντίνου, και άλλων τριών επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων και ο Απόστολος Αποστολάκης». Το 2015 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τη γερμανική Delivery Hero. Αν και η efood πουλήθηκε το 2015, εντούτοις στο ΔΣ της εταιρείας παραμένουν μέχρι και σήμερα τα αδέρφια Κυρκίνη.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία στο ΓΕΜΗ, ως διευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας εμφανίζονται οι Κωνσταντίνος-Πέτρος Κυρκίνης και ο Νικόλαος-Επαμεινώνδας Κυρκίνης με τη θητεία τους να λήγει τον Ιανουάριο του 2022. Η εταιρεία σημείωσε εκρηκτική άνοδο στον τζίρο της εν μέσω πανδημίας. Oτζίρος της αυξήθηκε κατά 49% αγγίζοντας τα 64,4 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 8.000 καταστήματα εστίασης εισήλθαν στην πλατφόρμα της από τον Μάρτιο του 2020.

Ο διευθύνων σύμβουλος της efood Κ. Κυρκίνης δεν έχει υπάρξει απλώς συνέταιρος της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, όπως έχει αποκαλύψει το Documento. Φαίνεται ότι είναι και ο «μπροστινός» της. Συγκεκριμένα, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δήλωνε στο βιογραφικό της ότι το 2010 «ίδρυσε την Eternia Capital, μια εταιρεία asset management με ειδίκευση σε επενδύσεις hedge fund». Μπορεί να μην αναγράφεται ολόκληρη η επωνυμία της εταιρείας, αλλά ο λόγος γινόταν για την ελβετική εταιρεία Eternia Capital Advisors, που εγγράφηκε στο Επιμελητήριο της Γενεύης στις 22 Νοεμβρίου 2010 και βρίσκεται υπό εκκαθάριση από το 2013.

Παρά τα όσα διατεινόταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, μέτοχος της εταιρείας ήταν ο Κ. Κυρκίνης. Μάλιστα, όπως είχε παραδεχτεί και τότε στο Documento ο ίδιος: «η Eternia Capital Advisors είναι μια συμβουλευτική εταιρεία στην Ελβετία που ήταν δική μου». Οπως επίσης προκύπτει και από επίσημα αρχεία του ελβετικού κράτους, μόνο το όνομα του Κ. Κυρκίνη εμφανίζεται στην Eternia Capital Advisors. Από την πλευρά της η Μαρέβα Γκραμπόφσκι υποστήριζε ότι η ίδια ίδρυσε την εταιρεία, με αποτέλεσμα να μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο Κ. Κυρκίνης λειτουργούσε εξ ονόματός της ως «βιτρίνα» της συζύγου του πρωθυπουργού. Κι αν αυτό ίσχυε τότε, ενδεχομένως ο Κ. Κυρκίνης έχει τον ρόλο του «μπροστινού» της Μαρέβας Γκραμπόφσκι και στα τωρινά επιχειρηματικά του εγχειρήματα, όπως η efood.

Η έρευνα του Documento οδήγησε και σε άλλη εταιρεία, με σχεδόν κοινό όνομα, την Eternia Capital Management.

Πρόκειται για offshore εταιρεία στα νησιά Κέιμαν. Οι δύο επίμαχες εταιρείες εμφανίζονταν να έχουν γραφεία στην ίδια διεύθυνση, στην οδό Rue Du Parc 3 στη Γενεύη. Επίσης οι δύο εταιρείες εμφανίζονταν να έχουν κοινή καταχώρηση σε ιστοσελίδες που παρέχουν πληροφορίες για hedge funds.

Related posts

Σε ισχύ τα νέα μέτρα: Τι αλλάζει σε εργασία, εστίαση και γήπεδα – Σκέψεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Newsroom

Η ακρίβεια γονατίζει τους πολίτες

Η ενεργειακή κρίση οδηγεί στο κλείσιμο το 75% των παμπ στην Βρετανία λόγω μεγάλων λογαριασμών ρεύματος!