Νηστήσιμα παξιμαδάκια της γιαγιάς Ματίνας
Σήμερα θα φτιάξουμε μια νηστίσιμη συνταγή που βρήκα ξεφυλλίζοντας μέσα στα κιτάπια μου «Νηστήσιμα παξιμαδάκια της γιαγιάς Ματίνας»
Υλικά:
1 1/2 ποτήρι νερού λάδι ηλιέλαιο.
1 1/2 ποτήρι νερού φυσικό χυμό πορτοκάλι.
2 ποτήρια νερού ζάχαρη.
1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ.
1 1/2 κ. γλυκού σόδα.
1κ. γλυκού baking powder.
1κ. γλυκού κανέλα.
1/2κ. γλυκού γαρύφαλλο.
2-3κ. γλυκού γλυκάνισο.
2 πακέτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκάλι (όχι όμως όλο , κρατάμε το 1/2 για να διαλύσουμε τη σόδα), τη ζάχαρη και το κονιάκ και τα ανακατεύουμε λίγο.
Προσθέτουμε τη σόδα που την έχουμε διαλύσει με το πορτοκάλι, ρίχνουμε τη κανέλα, το γαρύφαλλο και το γλυκάνισο και τα ανακατεύουμε πάλι για λίγο. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε (με τα χέρια) πολύ καλά στην αρχή για να μην κάνει “κόμπους”. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό στοιχείο και να γίνει μια εύπλαστη ζύμη που θα πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Αφού έχουμε φτιάξει τη “ζύμη” μας ήρθε η ώρα να πλάσουμε τα παξιμαδάκια μας. Μπορείτε να τους δώσετε ότι σχέδιο και σχήμα θέλετε( μικρά όμως). Εγώ πολλές φορές χρησιμοποιώ τα κουπ – πατ.Η γιαγιά τα έφτιαχνε μικρά πλεξουδακια ή έκανε ένα μακρύ σαν κορδόνι και το έκανε ζικ-ζακ και σχηματίζονταν 4 παξιμαδάκια σαν δάχτυλα. Εκοβε λίγο τις άκρες πάνω και κάτω και τα έβαζε ενωμένα όπως ήταν μέσα στο ταψί όταν ψήνονταν τα χώριζε με ένα μαχαίρι.
Ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα στους 180°για 10′-15′ το πολύ. Ή στο πάνω κάτω στους 180° για 10′-12′.
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
1)Αν βρείτε χυμό πορτοκάλι που το αραιώνουμε χρησιμοποιήστε αυτόν.Η γιαγιά μου αυτόν έβαζε και ήταν υπέροχα.
2)Το γλυκάνισο μπορείτε και να μην το βάλετε αν δεν σας αρέσει… Έχουν όμως άλλη γεύση!!
3)Το αλεύρι μπορεί και να σας περισσέψει λίγο.
4)Όταν τα βγάλετε από το φούρνο μπορεί να είναι πολύ μαλακά,μην τα αφήσετε παραπάνω γιατί μόλις κρυώσουν θα σφίξουν.
4)Τώρα με το Σαρανταήμερο και αν νηστεύετε είναι ιδανικό για να συνοδέψουν το καφέ σας.