Ντολμαδάκια Γιαλαντζί: Παρά το τουρκικό όνομά τους (σημαίνει «ψεύτικο», γιατί δεν περιέχουν κρέας), τα ντολμαδάκια είναι αγαπημένο φαγητό όλης της Ελλάδας και της εγγύς Ανατολής.
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. ρύζι καρολίνα
250 γρ. αμπελόφυλλα +extra για το μαγείρεμα
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1-2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
400 ml νερό
250 ml ελαιόλαδο
½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
½ μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο
½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά και αφού βράσουν τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
2Ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, το φρέσκο κρεμμύδι, το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο και μαγειρεύουμε για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
3Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
4Όταν ολοκληρώσουμε το σοτάρισμα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να σιγοβράσει το ρύζι για 7-8 λεπτά.
5Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
6Στρώνουμε ένα αμπελόφυλλο στην επιφάνεια εργασίας και τοποθετούμε 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο του αμπελόφυλλου.
7Διπλώνουμε τις άκρες του αμπελόφυλλου προς τα μέσα και το τυλίγουμε σε ρολάκι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.
8Αφού τυλίξουμε τα ντολμαδάκια, στρώνουμε στον πάτο μιας κατσαρόλας 5-6 αμπελόφυλλα και τοποθετούμε από πάνω τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο.
9Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να σκεπάσει τελείως τα ντολμαδάκια, τοποθετούμε ένα πιάτο στην κορυφή, καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 40-50 λεπτά.
10Όταν τα ντολμαδάκια είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
tip: 1. Αν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα από βάζο, πρέπει πρώτα να τα ξεπλύνουμε με αρκετό κρύο νερό. 2. Καλύπτουμε τα ντολμαδάκια μέσα στην κατσαρόλα με ένα πιάτο, ώστε να παραμένουν συνεχώς μέσα στο νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού
Συνταγή giorgostsoulis.com