ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Εκδηλώσεις - φεστιβάλ

Ο δήμος Αθηναίων βράβευσε τον διοικητή του Αγίου Όρους Αθανάσιο Μαρτίνο

Ο δήμος Αθηναίων βράβευσε τον διοικητή του Αγίου Όρους Αθανάσιο Μαρτίνο

 

Ο Κώστας Μπακογιάννης υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία των μοναχών που συνοδεύουν την εικόνα του «Άξιον Εστί» και βράβευσε με το Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους

 

Μια ξεχωριστή εκδήλωση προς τιμήν της αντιπροσωπείας των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, που συνοδεύουν την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, το βράδυ της Κυριακής 7 Μαΐου, στην αίθουσα τελετών του δημαρχείου στη πλατεία Κοτζιά, με οικοδεσπότη τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε για το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο και την προσφορά του, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος.

«Αποτελεί ύψιστη ευλογία για την πρωτεύουσα να υποδέχεται και πάλι, την Εφέστιο των Εφεστίων, την εικόνα του Αγίου Όρους, το “Άξιον Εστί. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Άγιους γέροντες για την πνευματική και κοινωνική προσφορά τους στην ορθόδοξη Εκκλησία και στο ελληνικό έθνος, αλλά και κατ’ επέκταση στον κόσμο όλο. Με τις δικές τους προσευχές και υπηρεσίες, το έργο της μοναστικής κοινότητας της χώρας αποτελεί τον “φάρο” πάνω στα βράχια, που κατευθύνει τα καράβια του κόσμου, για να φθάσουν στον προορισμό τους, στον Θεό, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του.

Από την πλευρά του, ο Οσιολογιότατος Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέρων Χριστοφόρος Ιβηρίτης στον χαιρετισμό του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα η Παναγιά η Αθωνίτισσα γίνεται η Παναγία η Αθηνιώτισσα η καθ’ ημάς ιερά κοινότης, ανωτάτη, διοικητική αρχή του Αγίου Όρους παρίσταται εδώ εν σώματι εκπροσωπώντας το σύνολο του Αγιορείτικου μοναχισμού κατά το έτος να συνοδεύει την ιερά αυτή Θεομητορική εικόνα όσες φορές εξέρχεται από το Άγιον Όρος και στο παρελθόν η Ιερά Κοινότης έχει επισκεφθεί την Αθήνα μεταφέροντας την εικόνα αυτή με αφορμή την χιλιετηρίδα του Αγίου Όρους το 1963, την παρουσία του αειμνήστου Πατριάρχου Δημητρίου το 1987 και το τραγικό γεγονός του σεισμού της Αττικής το 1999».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης απένειμε το Μετάλλιο της πόλης των Αθηνών στον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αθανάσιο Μαρτίνο, σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης για τη συνεχή προσφορά και το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο στην πόλη των Αθηνών και στη χώρα, καθώς και για την πολύτιμη συμβολή του στη διοίκηση της Αθωνικής Πολιτείας και την Ορθοδοξία εν γένει.

Ο δήμαρχος Αθηναίων εξήρε την μεγάλη προσφορά του κ. Μαρτίνου, τόσο στη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους, αλλά και εν γένει στην κοινωνία, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το να διοικεί το Άγιο Όρος είναι όχι αναγνώριση αλλά αποστολή. […] Ο κ. Μαρτίνος είναι φιλάνθρωπος όπως η λέξη ορίζει. Φίλος της ανθρωπιάς, με ζωή αφιερωμένη στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, στην ανάδειξη της πνευματικότητας. Πάντοτε σε χαμηλούς τόνους, με άξονα και γνώμονα το κοινό καλό. Είναι πατριώτης, οικουμενικός Έλληνας… Απόψε είναι η καλύτερη συγκυρία να τον τιμήσουμε, ανάμεσα σε αγαπημένα του πρόσωπα και στη δεύτερη οικογένειά του, αυτή του Αγίου Όρους».

Στην ομιλία του, πρόσθεσε μάλιστα ότι ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος είναι ο άνθρωπος που αξίζει κάποιος στο τέλος της μέρας, επιστρέφοντας στο σπίτι να μιλάει στα παιδιά του γι’ αυτόν.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Μαρτίνος αναφέρθηκε στην εξαιρετική συγκυρία της βράβευσής του από τον φίλο, όπως τον χαρακτήρισε, δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους τόνισε:

«Για μένα είναι παρά πολύ μεγάλη τιμή η παρουσία του Μακαριωτάτου και του Αγίου Πρώτου στη σημερινή βράβευσή μου επ’ ευκαιρία της επίσκεψης της ιεράς κοινότητας που έφερε στην Αθήνα την εικόνα της Θεοτόκου, το «Άξιον Εστί». Είναι γνωστό ότι αγαπάω την Εκκλησία μας, την Ορθοδοξία και το Άγιο Όρος. Ήταν σίγουρα η καλύτερη δυνατή ευκαιρία να παραλάβω αυτό το μετάλλιο». Ευχαριστώντας τον κ. Μπακογιάννη, του ευχήθηκε «Και εις ανώτερα».

αξιον+εστι+greekaffair.gr

Εξάλλου, νωρίτερα ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, αναφερόμενος στον κ. Μαρτίνο, υπογράμμισε ότι «είναι ήδη ένας μεγάλος ευεργέτης του Αγίου Όρους, μας συμπαρίσταται σε όλα τα προβλήματα και τις ανάγκες μας χωρίς να υπολογίζει κόπο, κόστος και μέριμνα». Χαρακτήρισε -δε- την προσφορά του κ. Μαρτίνου πολύτιμη και ανεκτίμητη «στην πόλη μας, την πατρίδα μας και σε όλο το γένος μας».

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Σημειώνεται, ότι η Ιερή Εικόνα το «Άξιον Εστί» φιλοξενείται στο Ιερό Σύνθρονο του Ναού του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους και θεωρείται η πιο σημαντική εικόνα στο περιβόλι της Παναγιάς, ως «Εφέστιος» και «Προστάτις» των 20 Αγιορείτικων Μονών, αντίγραφο της οποίας βρίσκεται σε κάθε μονή.

Αγιογραφήθηκε πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη πριν από το 982 μ.Χ., ενώ το 1836 προστέθηκε το αργυρό πουκάμισό της, που φιλοτεχνήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου. Ενώπιον της εικόνας, οι Καθηγούμενοι των 20 Μονών, υπέγραψαν στις 3 Οκτωβρίου 1913, το ψήφισμα της αιώνιας Ένωσης του Αγίου Όρους με την Ελλάδα. Αυτή είναι η 8η φορά, που η εικόνα «Άξιον Εστί» βγαίνει από το Άγιο Όρος.

Αλίκη Σκουντριδάκη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Related posts

Χριστούγεννα 2023: Σήμερα στις 18:00 η φωταγώγηση του δέντρου στο Σύνταγμα

Newsroom

6η Γιορτή Μελιού: στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου 2-6 Νοεμβρίου 2022

Athens Bike Festival: Υφ. Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος – Επικαιροποιήσαμε τον οδηγό δημόσιας πολιτικής για το ποδήλατο…