ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Φιλανθρωπία –Δωρεές - Εθελοντισμός

Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης δώρισε τον «ΠΕΡΣΕΑΣ» στο ΠΝ το 5ο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης

Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης δώρισε τον «ΠΕΡΣΕΑΣ» στο ΠΝ το 5ο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης

 

Σε μια ακόμη μεγάλη δωρεά προς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης.

 

Εν καιρώ ειρήνης το πλοίο με τις πολύ μεγάλες ενδιαιτήσεις του μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως πλωτό νοσοκομείο

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση με δωρεά του νέου Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΠΕΡΣΕΑΣ» μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ και του Προέδρου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και Υποναυάρχου επί τιμή κ. Πάνου Λασκαρίδη.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Το πλοίο θα καταπλεύσει στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό και ένταξής του στον Στόλο, με επίσημη τελετή παραλαβής και ονοματοδοσίας του.

Πανος Λασκαριδης

«Οποιος έχει πολλά, ας δώσει πολλά. Οποιος έχει λίγα, ας δώσει ό,τι μπορεί. Το σπουδαίο είναι να στηρίζουμε την πατρίδα ο καθένας από το δικό του μετερίζι» συνηθίζει να λέει ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του έχει ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό την τελευταία δεκαετία με μια σειρά δράσεων.

Αρχικά ήταν η συμβολή στην αποκατάσταση του Θωρηκτού «Αβέρωφ». Το 2014 έγινε η παραχώρηση της θαλαμηγού «Κύκνος», 36 μέτρων, η οποία χρησιμοποιείται έκτοτε κυρίως για την εκπαίδευση των ναυτικών δοκίμων. Το 2017 κάλυψε το κόστος για την εγκατάσταση τεσσάρων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στις φρεγάτες τύπου «S» του Π.Ν. «Αιγαίο» και «Ελλη». Η πιο μεγάλη όμως προσφορά είναι μια σειρά δωρεών που αφορά πλοία γενικής χρήσης.

Από το 2019 τρία καράβια έχουν ενταχθεί στον στόλο του Π.Ν. Εχουν λάβει τα ονόματα «Ατλας», «Ηρακλής» και «Αίας».

Πλοίο Γενικής Υποστήριξης με το όνομα «ΗΡΑΚΛΗΣ»

Τώρα ήρθε η σειρά του τέταρτου και μεγαλύτερου πλοίου που έγινε δωρεά προς το Πολεμικό Ναυτικό με το όνομα «Περσέας», μήκους 105 μέτρων. Διαθέτει πλήθος σημαντικών τεχνολογικών καινοτομιών που θα μπορούν σε μεγάλο βαθμό να υποστηρίξουν τις επιχειρησιακές ικανότητες του στόλου μας. Το Πολεμικό Ναυτικό θα αξιοποιήσει το πλοίο σε μια σειρά σημαντικών αποστολών. Ο «Περσέας» δύναται να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού και βαρέος εξοπλισμού στα προστατευμένα και καλυμμένα καταστρώματά του.

Μετά από το Εκπαιδευτικό Πλοίο «ΚΥΚΝΟΣ» και τα Πλοία Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ», «ΗΡΑΚΛΗΣ» και «ΑΙΑΣ», πρόκειται για τη δωρεά του πέμπτου και μεγαλύτερου πλοίου προς το Πολεμικό Ναυτικό με το όνομα «ΠΕΡΣΕΥΣ», μήκους 105 μέτρων, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένες πλήθος σημαντικών τεχνολογικών καινοτομιών που θα υποστηρίξουν τις επιχειρησιακές ικανότητες του Στόλου μας σε μεγάλο βαθμό.

Το πλοίο δέχθηκε ριζική ανακατασκευή το 2007, με κόστος 50 εκατομμύρια USD. Διαθέτει υβριδική προωστήρια εγκατάσταση, ηλεκτροπρόωση με ελάχιστη ακουστική υπογραφή που του επιτρέπει να πλέει δίχως να γίνεται αντιληπτό, υπερπλεονάζουσα ηλεκτρική ισχύ 11MW (ικανή να τροφοδοτήσει ένα μεσαίου μεγέθους νησί), μέγιστη ταχύτητα 17 κόμβων, δυνατότητα μεταφοράς και παράδοσης εν πλω καυσίμου F-76 περίπου 3.000 κυβ. μέτρων, ελικοδρόμιο στο οποίο μπορούν να προσνηωθούν όλα τα ελικόπτερα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και διαθέτει επιπλέον πλήρη εξοπλισμό για σεισμικές και γεωφυσικές ερευνητικές αποστολές.

Related posts

Ι.Α.Λ.: Ολοκληρώθηκε η συντήρηση της Πάνσεπτης Εικόνας της Παναγίας Παμμακαρίστου

Συνεχίζεται η Συλλογή Τροφίμων από την HELPHELLAS στα Τρίκαλα

Αυτά τα Χριστούγεννα κάνε κι εσύ μαζί με την HELPHELLAS την αγάπη πράξη για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας