Παραδοσιακό Σπανακόρυζο Λεμονάτο του Chef Γιώργου Τσελεμεντέ.
Το Παραδοσιακό Σπανακόρυζο Λεμονάτο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, γνωστό για την απλότητά του και τη θρεπτική του αξία. Πρόκειται για ένα λαδερό πιάτο που συνδυάζει το σπανάκι με το ρύζι, δημιουργώντας μια γευστική και υγιεινή επιλογή για κάθε εποχή.
Η συνταγή του σπανακόρυζου έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κουζίνα και συχνά συνοδεύεται από φέτα ή λίγο επιπλέον λεμόνι για έξτρα γεύση. Είναι ένα φαγητό που μπορεί να προσαρμοστεί στις προτιμήσεις του καθενός, είτε με ντομάτα για μια πιο πλούσια γεύση είτε λεμονάτο για μια πιο δροσερή αίσθηση
Υλικά για το παραδοσιακό Σπανακόρυζο
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. ρύζι
- 60 γρ. πελτέ ντομάτας
- 700 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 500 γρ. νερό
- 1.000 γρ. σπανάκι φρέσκο, καθαρισμένο και κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 100 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 20 γρ. άνηθος
- 20 γρ. χυμός λεμονιού
- 10 γρ. αλάτι
- ζάχαρη
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα 50γρ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς χρυσάφι χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσει. Προσθέτουμε το ρύζι, τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το νερό, τη ντομάτα και αλατίζουμε. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Ρίχνουμε το σπανάκι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι ο όγκος του να μειωθεί αρκετά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμύδι, τον άνηθο, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και διορθώνουμε τη γεύση με ζάχαρη και αλάτι εάν χρειάζεται. Όταν περάσει ο χρόνος βρασμού θα δείτε στην κατσαρόλα αρκετό ζουμάκι. Γι’ αυτόν το λόγο σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ρύζι να τραβήξει όσο υγρό χρειάζεται, αλλά ταυτόχρονα θα παραμείνει σπυρωτό.
Καλή σας όρεξη !!!