ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Θρησκευτικοί – Προσκυνηματικοί προορισμοί

Πάσχα στην Αθήνα: 7 πιο ωραίες εκκλησίες για να κάνετε πνευματική Ανάσταση

Πάσχα στην Αθήνα: 7 πιο ωραίες εκκλησίες για να κάνετε πνευματική Ανάσταση

Πολλοί είναι οι Αθηναίοι που επιλέγουν να γιορτάσουν το Πάσχα, την πιο κατανυκτική γιορτή του Χριστιανισμού, στις εκκλησίες της πόλης τους.

 

Οι ναοί της Αθήνας δεν στερούνται τίποτα σε γραφικότητα από αυτές των Ελληνικών χωριών και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ιστορία πολλών ετών, αποτελώντας ταυτόχρονα αρχιτεκτονικά στολίδια της πόλης.

 

Άγιος Ιωάννης Θεολόγος Πλάκας

Εις την βόρεια πλευρά της Ακροπόλεως λίγα μέτρα κάτω από την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην συμβολή των οδών Ερεχθέως και Ερωτοκρίτου στα Αναφιώτικα της Πλάκας ευρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες και πιο γραφικές συνοικίες του κέντρου και αποτελεί έναν βασικό λόγο για επίσκεψη αφού συνδυάζει βόλτα και εκκλησιασμό.

 

Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων, γνωστός ως Μετόχι του Παναγίου Τάφου

Στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης, στη συμβολή των οδών Ερεχθέως και Πρυτανείου, βρίσκεται ο ιερός ναός των Αγίων Αναργύρων, περισσότερο γνωστός ως Μετόχι του Παναγίου Τάφου ή Αγιοταφίτικο Μετόχι. Μάλιστα το Άγιο Φως φτάνει πρώτο εκεί, λίγο πριν πάρει το δρόμο του για τη Μητρόπολη. Αν δεν είσαι fan των πυροτεχνημάτων είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για να γιορτάσεις την Ανάσταση, καθώς σπάνια υπάρχουν τέτοιες θεαματικές «εκρήξεις» εκεί.

 

Ιερός Ναός των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού στην Αθήνα

Στην καρδιά της Αθήνας πάνω στο λόφο του Λυκαβηττού, μέσα σε μία σπηλιά, βρίσκεται ένας ασυνήθιστος ναός, αυτός των Αγίων Ισιδώρων. Ένας επίγειος παράδεισος που αποτελεί πνευματικό καταφύγιο για αναρίθμητους ανθρώπους επώνυμους και ανώνυμους. Οι Άγιοι Ισίδωροι κρατούν ψηλά τη σημαία της πίστης, της πατρίδας και της ανθρωπιάς.  Η ανάβαση στα πλακόστρωτα σκαλοπάτια αποτελεί κομμάτι του τελετουργικού, καθώς για λίγα λεπτά η ανωνυμία της μεγαλούπολης καταρρίπτεται και όλοι, κρατώντας τις λαμπάδες τους στο χέρι, γίνονται μια ενιαία πομπή με κοινό στόχο τη μετάδοση του αναστάσιμου μηνύματος.

 

Άγιος Γεώργιος, στην πλατεία Καρύτση

Στο κέντρο της πολυσύχναστης, ήδη από τη δεκαετία του ’50, πλατείας του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία.  Αξίζει να την επισκεφθείς  τη Μεγάλη Παρασκευή,  καθώς έχει μια από τις καλύτερες περιφορές επιταφίου στην πόλη. Ο Επιτάφιος συνοδεύεται από άγημα του ελληνικού ναυτικού, ενώ η τετράφωνη χορωδία του Θεμιστοκλή Πολυκράτη, που μετρά 127 χρόνια ζωής και άρρηκτης σχέσης με το συγκεκριμένο ναό, θα σας μυήσει με έναν ξεχωριστό τρόπο στους ύμνους της Εβδομάδας των Παθών και θα σας συγκινήσει.

Παναγιά Καπνικαρέα, στην οδό Ερμού

 

 

Η Παναγία καπνικαρέα είναι ορόσημο της οδό Ερμού και σημείο συνάντησης των Αθηναίων. Το πλατύ πεζούλι της προσφέρεται επίσης για ξεκούραση στους shoppers που αλωνίζουν πάνω – κάτω τον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της πόλης. Αν και μικρή, αποτελεί μια από τις top επιλογές για Ανάσταση στην Αθήνα. Χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και αν τελικά την επισκεφθείς τις γιορτινές μέρες, μην ξεχάσεις να δεις τις επιβλητικές τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου, που ενισχύουν το αίσθημα ευλάβειας που φέρνουν αυτές οι κατανυκτικές μέρες.

Αγία Τριάδα, στην οδό Φιλελλήνων

Γνωστή και ως Ρώσικη εκκλησία των Αθηνών, η Αγία Τριάδα στην οδό Φιλελλήνων  αποτελεί σημείο συνάντησης λαών που μετοίκισαν στην πόλη μετά την πτώση της Σοβιετικής ένωσης. Το Μεγάλο Σάββατο η τέλεση της θρησκευτικής λειτουργίας γίνεται στα ρώσικα, οι πιστοί καταφθάνουν με καλάθια γεμάτα με πασχαλινά εδέσματα προκειμένου να τα διαβάσει ο ιερέας, ενώ παράλληλα προσφέρονται αγιασμένα αυγά από το καλάθι που βρίσκεται εντός του ιερού. Οι εικόνες του ναού στολίζονται  με υφάσματα καθ’ όλη τη Μεγάλη εβδομάδα.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα

 

Λίγο πιο πέρα, στα Αναφιώτικα, βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά μεταξύ των οδών Πρυτανείου και Επιμάρχου. Η ιστορική της καμπάνα που εκτίθεται στον πρόναο της εκκλησίας είναι η πρώτη που χτύπησε το 1833 μετά από την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό και πολλοί φανατικοί των ορθόδοξων ψαλμών σπεύδουν εκεί την Μεγάλη Τρίτη για να ακούσουν το μελωδικό τροπάριο της Κασσιανής.

 

 

 

 

 

Related posts

Θρησκευτικοί Προορισμοί: Ιερά Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ στο Μανταμάδο της Λέσβου

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βυτουμά

Προσκυνηματικός προορισμός: Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου