Πασχαλινές αποδράσεις: 7 προτάσεις για να περάσετε πατροπαράδοτα το Πάσχα
7 προτάσεις για αποδράσεις σε μέρη της Ελλάδας όπου το Πάσχα αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης ήταν πάντα μια έκρηξη χαράς και ελπίδας μετά από μια περίοδο καθαρτήριου πένθους ακολουθώντας πιστά το θρησκευτικό τελετουργικό των Παθών και της Ανάστασης του Κυρίου.
Το Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών και μετά από δύο χρόνια περιορισμών οι πόλεις αναμένεται να αδειάσουν. Με διάσημα έθιμα να αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, κοσμοπολίτικα ή κατανυκτικά, οικογενειακά ή με φίλους, όπως κι αν το προτιμάτε, το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μοναδική εμπειρία. Και φέτος θα τη ζήσουμε με διαφορετική διάθεση.
Εδώ σας προτείνουμε πέντε από τους πιο κλασικούς και ξεχωριστούς ελληνικούς πασχαλινούς προορισμούς, που συνδυάζουν τα ιδιαίτερα τοπικά έθιμα με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, για να επιλέξετε με βάση το γούστο και τη διάθεσή σας.
Πάσχα στα Τρίκαλα
Στα Τρίκαλα στην παλιά πόλη του Βαρουσίου, όπου κάθε γειτονιά έχει τη δική της εκκλησιά, μια χορωδία από καμπάνες που σημαίνουν πένθιμα κάνει την εμπειρία της Μεγάλης Παρασκευής μοναδική. Η θλίψη των ημερών θα κορυφωθεί το βράδυ της ίδιας ημέρας όταν θα ξεκινήσει από κάθε εκκλησία και ένας διαφορετικός Επιτάφιος σε μια πομπή κατάνυξης για την Κεντρική πλατεία όπου θα συναντηθούν όλοι οι Επιτάφιοι και οι πιστοί της πόλης ψάλλοντας τους ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής.
Το βράδυ της Ανάστασης οι εκκλησιές της πόλης και των χωριών θα πλημυρίσουν από πιστούς με λευκές λαμπάδες και γιορτινά ρούχα που με την έλευση του Αγίου Φωτός ανταλλάσουν ευχές ψάλλοντας όλοι μαζί το Χριστός Ανέστη. Σε πολλά χωριά των Τρικάλων, το βράδυ μετά την Ανάσταση και αφού δοθεί το Άγιο Φως, οι νεότεροι βάζουν φωτιά στον «αφανό», έναν σωρό από θημωνιά και κέδρα που συμβολίζει τον Ιούδα. Όση ώρα αυτό καίγεται όλοι μαζί ψάλλουν το Χριστός Ανέστη.
Στην επιστροφή από την εκκλησία δεν ξεχνούν πριν μπουν στο σπίτι να σταυρώσουν το ανώφλι της εξώπορτας τρεις φορές για καλή τύχη πριν τσουγκρίσουν τα αυγά και απολαύσουν την παραδοσιακή μαγειρίτσα. Αν βρεθείτε σε κάποιο ορεινό χωριό δοκιμάστε και την τοπική «στεγνή» μαγειρίτσα με χόρτα (γιομίδια).
Την Κυριακή του Πάσχα στις αυλές όλων των σπιτιών μπαίνει στη σούβλα, όπως ορίζει το θεσσαλικό έθιμο, ο πατροπαράδοτος οβελίας αλλά και το κοκορέτσι και στήνεται από νωρίς το πασχαλινό τραπέζι με όλα τα εδέσματα. Συνηθίζεται, κυρίως στα χωριά, παρέες να επισκέπτονται σπίτια φίλων και συγγενών για να ανταλλάξουν ευχές. Με άφθονο τσίπουρο και ντόπιο κρασί το τραγούδι και ο χορός γύρω από το πασχαλινό τραπέζι θα κρατήσει ως το βράδυ.
Για την ημέρα του Πάσχα δεν υπάρχει καλύτερη εμπειρία από το ψήσιμο του οβελία
Ανάσταση στα Μετέωρα
Αιώνες τώρα, τα Μετέωρα το γιγαντιαίο πέτρινο σύμπλεγμα, 800 και πλέον σκοτεινόχρωμων βράχων, αποτελεί όχι μόνο τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ορθόδοξης εκκλησίας.
Εδώ, η απεραντοσύνη της φύσης και η πνευματικότητα συνδιαλέγονται με τρόπο μοναδικό, αποκαλύπτοντας το μεγαλείο τους στους χιλιάδες επισκέπτες, που συρρέουν από κάθε γωνιά της γης για να ζήσουν τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση.
Από τις τριάντα μονές που μαρτυρούνται μέσα από τα ιστορικά στοιχεία, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι. Πολλά μικρότερα μοναστήρια, τα περισσότερα από τα οποία ιδρύθηκαν το 14ο αιώνα, είναι εγκαταλελειμμένα. Ωστόσο, ο απόηχος της βαθιάς θρησκευτικότητας που αποπνέουν παραμένει ολοζώντανος, αντηχώντας το μεγαλείο παλαιότερων εποχών.
Το βράδυ της Ανάστασης, ενδείκνυται μια επίσκεψη σε κάποια από τις μονές, όπως αυτή του Αγίου Στεφάνου, η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη. Ανήμερα το Πάσχα αλλά και τις μέρες που ακολουθούν αξίζει να βρεθείτε στο Καστράκι και στην Καλαμπάκα. Με βάση σας τα Μετέωρα μπορείτε να κάνετε εκδρομές στην Ελάτη, το Περτούλι, τα Χωριά του Ασπροποτάμου ή τη Λίμνη Πλαστήρα.
Διαβάστε περισσότερα για την Ανάσταση στα Μετέωρα εδώ
Πάσχα στο Λεωνίδιο
«Καούρ Εκοκιάτε», καλώς ορίσατε δηλαδή, θα διαβάσετε σε μια επιγραφή που σας υποδέχεται στο Λεωνίδιο στην τσακώνικη διάλεκτο. Η αρκαδική κωμόπολη είναι χτισμένη στις ακτές του Μυρτώου πελάγους, στη σκιά του Πάρνωνα και απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα στο Λεωνίδιο είναι ο κατακόκκινος απότομος βράχος που υψώνεται πάνω από τον παραδοσιακό οικισμό με τα νεοκλασικά και αρχοντικά σπίτια. Αυτό που κάνει ξεχωριστό αυτές τις ημέρες το Λεωνίδιο είναι ένα μοναδικό πασχαλινό έθιμο που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το βράδυ της Ανάστασης, μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» από τις πέντε ενορίες του Λεωνιδίου παίρνουν φωτιά τα 500 – 600 αυτοσχέδια πολύχρωμα αερόστατα και ανεβαίνουν στον ουρανό, φωτίζοντας την αναστάσιμη νύχτα. Το μεγαλοπρεπές Μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας, χτισμένο στη σχισμή ενός βράχου, απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και σίγουρα αξίζει να μπει στη λίστα των πασχαλινών σας περιηγήσεων, όπως επίσης μια εκδρομή μέχρι τα παραλιακά χωριά Πλάκα και Πούλιθρα ή τα χωριά του Πάρνωνα.
Πάσχα στη Μονεμβασιά
Αν θέλετε να ζήσετε ένα ρομαντικό Πάσχα, σαν να μπαίνετε στη μηχανή του χρόνου, τότε η Μονεμβασιά είναι ιδανικός προορισμός.
Η μεσαιωνική καστροπολιτεία βρίσκεται αυτή την εποχή στα καλύτερά της. Οι βυζαντινές εκκλησίες, τα δαιδαλώδη καλντερίμια, οι μυρωδιές από τη θάλασσα και τα αγριολούλουδα, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα γραφικό σκηνικό. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια του κάστρου. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στη Μονεμβασιά τιμάται ακόμα το πασχαλινό έθιμο του «Καψίματος του Ιούδα», το οποίο και λαμβάνει χώρα στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκομένου Χριστού, το μεσημέρι της Λαμπρής. Πλήθος ντόπιων και επισκεπτών συγκεντρώνεται γύρω από τον Ιούδα, φτιαγμένο από ξύλο, άχυρα και… εκρηκτικά, τον οποίο καίνε πανηγυρίζοντας.
Μην παραλείψετε να ανεβείτε στην επάνω πόλη. Στην άκρη ενός γκρεμού, 300 μέτρα πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Από εδώ η θέα της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της είναι καθηλωτική.
Δείτε περισσότερα για τη Μονεμβασιά, εδώ
Πάσχα στην Πάτμο
Το ταξίδι στην Πάτμο ίσως να σας φαίνεται αρκετά χρονοβόρο, όμως αξίζει τον κόπο. Η Χώρα της είναι μία από τις πιο ατμοσφαιρικές του Αιγαίου. Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια, τις πέτρινες καμάρες και τις αυλές ανθισμένες με μπουκαμβίλιες, γιασεμιά και γεράνια θα σας το επιβεβαιώσει. Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ένα μοναστήρι με σπουδαία ιστορία και αρχιτεκτονική, υψώνεται στην καρδιά του Αιγαίου και κυριαρχεί στη ζωή της Πάτμου. Εδώ το Πάσχα στην Πάτμο γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια. Η τελετουργία, τα έθιμα, η τελετή του Νιπτήρος και η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου τη Μεγάλη Πέμπτη, είναι αρκετοί λόγοι για να κανονίσετε μια πασχαλινή απόδραση στο νησί της Αποκάλυψης. Τη Μεγάλη Παρασκευή στη Μονή του Αγίου Ιωάννη γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας οι επιτάφιοι κάνουν περιφορά στα καλντερίμια του νησιού και συναντιούνται στις πλατείες της Χώρας και της Σκάλας. Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η δεύτερη ανάσταση κατά την οποία το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες.
Πάσχα στην Κέρκυρα
Οι μελωδίες των φιλαρμονικών, το σπάσιμο των μπότηδων, η φινέτσα και η ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου. Οι πλατείες και τα καντούνια της παλιά πόλης γίνονται το σκηνικό για το πιο μελωδικό και πιο διάσημο ίσως Πάσχα της Ελλάδας. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, πιάστε θέση από νωρίς για να παρακολουθήσετε τον επιβλητικό επιτάφιο της Μητρόπολης που ξεκινάει κατά τις 22.00 (τα καλύτερα σημεία είναι από τα Μουράγια μέχρι το Λιστόν). Οι δρόμοι φωτίζονται με μωβ χρώμα, ενώ η Παλαιά Φιλαρμονική (Κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η Μάντζαρος (Μπλε) την Marcia Funebre του Verdi και η Καποδίστριας την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin. Η πιο γνωστή εικόνα του κερκυραϊκού Πάσχα είναι οι «μπότηδες». Το Μεγάλο Σάββατο, στην πρώτη Ανάσταση που γίνεται στις 11.00, γύρω από το Λιστόν θα δείτε δεκάδες πήλινα κανάτια κάθε μεγέθους να πετάγονται από τα στολισμένα μπαλκόνια και να σπάνε με κρότο στο έδαφος. Το κατανυκτικό και ταυτόχρονα φαντασμαγορικό κερκυραϊκό Πάσχα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε τις ομορφιές του νησιού, να περπατήσετε στην ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη και να ανακαλύψετε τη μαγεία της ανοιξιάτικης φύσης στην καταπράσινη ενδοχώρα.
- Δείτε τον αναλυτικό οδηγό μας για την Κέρκυρα εδώ
Πάσχα στο ακριτικό Καστελλόριζο
Επιβλητικοί ναοί και αναστηλωμένα αρχοντικά που ατενίζουν το Αιγαίο, σας υποδέχονται στο Καστελλόριζο. Δίπατα, βαμμένα με έντονα χρώματα, φτιαγμένα από ντόπια πέτρα, ξύλα από την Μικρά Ασία, κεραμίδια από την Αττάλεια και τη Μασσαλία. Το νησάκι που στέκει στο θαλασσινό σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας ήταν ένας κοσμοπολίτικος τόπος και τα καράβια των καπεταναίων έφερναν από τα πέρατα της γης πλούτη, νέες ιδέες, κουλτούρες. Η ιστορία θέλησε να μείνει σήμερα με 300 ανθρώπους, εκεί στην άκρη της πολυνησίας του Αιγαίου, με συντροφιά τα άλλα 13 νησάκια χάρη στα οποία είχε άλλοτε το όνομα Μεγίστη: γιατί τα ξεπερνάει όλα σε μέγεθος.
Λίγοι, αλλά τόσο φιλόξενοι, οι κάτοικοι ετοιμάζονται για το ελληνικό Πάσχα. Ασπρίζουν, αερίζουν, γυαλίζουν τα ασημικά, βγάζουν από το συρτάρι τις πασχαλινές συνταγές.
Αυθεντικές και κατανυκτικές εμπειρίες σας περιμένουν τη βραδιά της Ανάστασης, όταν, σύμφωνα με το παλιό έθιμο, μετά το «Χριστός Ανέστη», ο παπάς που ψάλλει το Ευαγγέλιο στο προαύλιο, δεν γίνεται δεκτός στην εκκλησία μέχρι να φωνάξει τρεις φορές το «Άρατε Πύλας». Η γιορτή της Ανάστασης θα ξεκινήσει την επόμενη μέρα και θα κρατήσει άλλες δυο. Οι άνθρωποι του Καστελλόριζου έχουν το τραγούδι στο αίμα τους. Τα βιολιά και τα λαούτα θα συνοδέψουν τους χορούς και τα κεράσματα θα έχουν τα αρώματα του Αιγαίου. Την Κυριακή του Πάσχα αξίζει να δείτε την ανάγνωση των Ευαγγελίων σε διάφορες γλώσσες και τον χορό που στήνουν οι γυναίκες συνοδευόμενες στο προαύλιο της εκκλησίας. Στα παλιά χρόνια εκείνες, οι καπετάνισσες, είχαν την εξουσία –έφταναν μάλιστα να ζητούν σε γάμο τον γαμπρό και όχι το αντίθετο!
Διαβάστε περισσότερα για το Πάσχα στο ακριτικό Καστελλόριζο
Πηγη greekaffair.news