Πασχαλινό τσουρέκι: του Σεφ Γιώργου Τσελεμεντέ
Το Πασχαλινό τσουρέκι πρωταγωνιστεί την ημέρα του Πάσχα στο τραπέζι, αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Σε διάφορα σχήματα, με γέμιση ή χωρίς.
ΥΛΙΚΑ
600 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΛΕΥΡΙ
100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΓΑΛΑ ΧΛΙΑΡΟ
2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΜΑΓΙΑ ΝΩΠΗ
3 ΑΥΓΑ
1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΑΛΑΤΙ
3/4 ΤΟΥ ΦΛΥΤΖΑΝΙΟΥ ΒΟΥΤΥΡΟ ΛΙΩΜΕΝΟ
3/4 ΤΟΥ ΦΛΥΤΖΑΝΙΟΥ ΖΑΧΑΡΗ
ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
ΣΧΕΔΟΝ 1 ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΜΑΧΛΕΠΙ
ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
Λιώνουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό και την αναμειγνείουμε με μια χούφτα από το αλεύρι και το γάλα σε μια μικρή λεκάνη. Το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει (σχεδόν να διπλασιαστεί) σε μια άλλη λεκάνη ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, την ζάχαρη, το μαχλέπι, το αλάτι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και το ανακατεύουμε ελαφρώς και μετά προσθέτουμε τα αυγά και το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός και μετά προσθέτουμε και το άλλο μείγμα μας που έχει φουσκώσει. Αφού το αναμείξουμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Όταν ανέβει πλάθουμε στο σχήμα και στο μέγεθος που θέλουμε τα τσουρέκια μας τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαδόκολλα μέσα σε ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι. Σε ένα πιάτο σπάμε ένα αυγό προσθέτουμε 2 κουταλιές νερό τα ανακατεύουμε και με ένα πινέλο αλείφουμε τα τσουρέκια μας από επάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 – 50 λεπτά.
Tips
Αν θέλετε να μοσχομυρίζει μαχλέπι έντονα το τσουρέκι σας αυξήστε τη δόση.
Καλή Επιτυχία!