Greekaffair.gr: Η άλλη πλευρά της ενημέρωσης
Συνταγές

Πατάτες γιαχνί: Παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Ελένη

Πατάτες Γιαχνί: Ένα φαγητό που βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή

Απολαύστε τις παραδοσιακές πατάτες γιαχνί με σάλτσα ντομάτας, όπως τις φτιάχνουν οι γιαγιάδες μας! Μυρωδάτο, σπιτικό πιάτο της μεσογειακής διατροφής, με φρέσκια φέτα, μαϊντανό και ελαιόλαδο.

 

 

Δείτε πώς να φτιάξετε εύκολα και απλά το παραδοσιακό και αγαπημένο φαγητό πατάτες γιαχνί με σάλτσα ντομάτας. Ένα πιάτο που θυμίζει τις μυρωδιές της κουζίνας της γιαγιάς και είναι ιδανικό για μικρούς και μεγάλους!

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες

  • 1 κρεμμύδι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 2 σκ. σκόρδο

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο

  • 600 γρ. ντομάτα κονκασέ

  • 200 γρ. νερό

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και τα σκόρδα σε φέτες.

  2. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν.

  3. Προσθέτουμε τη δάφνη, το δεντρολίβανο και τις πατάτες, ανακατεύοντας απαλά για να μην λιώσουν.

  4. Ρίχνουμε την ντομάτα, το νερό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 40-45 λεπτά μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και η σάλτσα να δέσει.

  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστό.

Παραδοσιακά tips των γιαγιάδων

  • Προσθέστε μια πρέζα ζάχαρη στη ντομάτα για να ισορροπήσετε την οξύτητα και να γίνει η σάλτσα πιο γλυκιά.

  • Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μυρίσουν έντονα, αλλά προσέξτε να μην καούν.

  • Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση, ρίξτε λίγες σταγόνες λεμονιού ή ξύδι στο τέλος του βρασίματος.

  • Χρησιμοποιήστε πατάτες που κρατάνε το σχήμα τους (π.χ. Νευροκόπι ή Βορείου Ελλάδος) για να μην λιώσουν.

  • Σερβίρετε με φρέσκια φέτα και φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό, όπως έκανε η γιαγιά, και λίγες σταγόνες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πριν το τραπέζι.

Tips για το σερβίρισμα:

Σερβίρετε τις πατάτες γιαχνί ζεστές, ραντίζοντας κάθε πιάτο με λίγο καλό ελαιόλαδο, πασπαλίζοντας με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και θρυμματισμένη φέτα, προσθέτοντας λίγη ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για ένταση στη γεύση, ενώ η σάλτσα που μένει στο πιάτο θα σας θυμίσει τις μυρωδιές και τη θαλπωρή της κουζίνας της γιαγιάς.

 

Greekaffair.gr 

Related posts

Γαρίδες με μπάμιες

Παγωτό γιαούρτι με καρύδια  από το Στέλιο Παρλιάρο

Newsroom

Λαχανοκεφτέδες παραδοσιακοί από την Θεσσαλία

Newsroom