ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνίαΡοή Ειδήσεων

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας – Ν. Φαρμάκης: «Άμεση χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των καταστροφών»

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας – Ν. Φαρμάκης: «Άμεση χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των καταστροφών, ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και νέο σχέδιο ανθεκτικότητας».

«Τα καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε, κατά κοινή ομολογία, έχουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια σε σχέση με το παρελθόν.

Και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αδύναμες και ξεπερασμένες υποδομές που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις μίας συνεχιζόμενης και πολλαπλασιαζόμενης καταστροφής, που για να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά απαιτεί την σύνταξη ενός νέου στρατηγικού σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων και τον εκσυγχρονισμό των κρίσιμων υποδομών.

Για τον λόγο αυτό, η προσοχή μας, εκτός από την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, τη στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια θωράκισης, πρέπει να στραφεί και στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και συνεκτικού σχεδίου ανθεκτικότητας του τόπου μας στην εποχή της κλιματικής κρίσης».

Αυτά δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκης, μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου 2021 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανού, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου και με τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών, Μ. Σαλμά και Θ. Μαυρομμάτη, των Δημάρχων, Κ. Λύρου ( Ι.Π. Μεσολογγίου), Γ. Παπαναστασίου, (Αγρινίου), Σ. Κωνσταντάρα, (Θέρμου), Β. Γκίζα, (Ναυπακτίας), Γ. Αποστολάκη, (Ακτίου – Βόνιτσας), Γ. Κατσούλα (Αμφιλοχίας) και Γ. Τριανταφυλλάκη (Ξηρομέρου), στελεχών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και των Δήμων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε η πρώτη αποτίμηση των μεγάλων προβλημάτων που δημιούργησε το νέο κύμα κακοκαιρίας στη Δυτική Ελλάδα και κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, με τον κ. Φαρμάκη, να επισημαίνει επίσης την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των πολυάριθμών προβλημάτων, αλλά κα της ενίσχυσης των υπηρεσιών με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Ακόμα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας τόνισε ότι όλες οι περιοχές που επλήγησαν από το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πρέπει να κηρυχθούν θεομηνιόπληκτες και η Αιτωλοακαρνανία στο σύνολό της, καθώς επλήγησαν κρίσιμες υποδομές σε όλες τις περιοχές, ενώ εξαιρετικής σπουδαιότητας είναι η καθίζηση που υπέστη η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος της γέφυρας Ευηνοχωρίου με αποτέλεσμα να έχει κλείσει.

Μάλιστα, το βράδυ του Σαββάτου κατέρρευσε και η παλαιά σιδηροδρομική γέφυρα, παρασύροντας μέρος του δικτύου ύδρευσης της Ι.Π. Μεσολογγίου. Επίσης, προβλήματα καταπτώσεων και καθιζήσεων παρουσιάστηκαν στο ορεινό οδικό δίκτυο των Δήμων Αμφιλοχίας και Ξηρομέρου, ενώ εκτός του ποταμού Ευήνου και ο ποταμός Ίναχος στον ορεινό Βάλτο του Δήμου Αμφιλοχίας λειτούργησε οριακά καθώς αυξήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα η στάθμη των υδάτων.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες, πολύ σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετώπισαν για άλλη μία φορά οι περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και της Βόρειας Ηλείας, όπου επίσης υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες απειλήθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, αλλά και καταπτώσεις και κατολισθήσεις σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε συνεργασία με τους Δήμους θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές ζημιών και σε οικισμούς, σπίτια και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα επιχειρούν διαρκώς μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως και μισθωμένα οχήματα από την Πολιτική Προστασία, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου και της Κυριακής, στα σημεία όπου καταγράφηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα, παρέμειναν, τόσο ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, όσο και οι Αντιπεριφερειάρχες και άλλα στελέχη της Περιφέρειας.

«Θα σταθούμε στο πλευρό των Δήμων και των συμπολιτών μας με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο. Τα μηχανήματα θα είναι διαθέσιμα για όσο απαιτηθεί και τα στελέχη μας θα συνδράμουν διαρκώς τις προσπάθειες των υπηρεσιών και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η μάχη μας συνεχίζεται. Ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά μας και η επιλογή μας είναι μόνο μία: Αγώνας!» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.

 

Μακρίσια – Καλυβάκια: Ο Αλφειός “έπνιξε” την περιοχή

Ισως για πρώτη φορά οι κάτοικοι στις παρόχθιες περιοχές του Αλφειού, είδαν τον ποταμό να πλημμυρίζει Δεκέμβρη μήνα και μάλιστα η εικόνα θύμισε ακραίες καταστάσεις παλαιότερων ετών, από πλημμύρες που κανείς δεν ξέχασε. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως τώρα έχει υλοποιηθεί το έργο οριοθέτησης που παρέχει μια προστασία από πολύ χειρότερες καταστάσεις, αλλά ωστόσο δεν προστατεύει από τις πλημμύρες.

Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η εικόνα στην είσοδο των Καλυβακίων όπου πολύ πριν το χωριό ο Αλφειός είχε καλύψει το δρόμο με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη έως αδύνατη η κίνηση των οχημάτων και το χωριό να είναι αποκλεισμένο. Μοναδικός δρόμος για να φτάσει κανείς σε άλλα χωριά της περιοχής ή την Κρέστενα, ήταν μόνο αυτός που οδηγεί στη Φρίξα.

Μόνο – και αυτό με δυσκολία – κάποιο φορτηγό ή 4×4 μπορούσε να φτάσει στο χωριό.

Οι καλλιέργειες όχι μόνο στην αυτές που βρίσκονταν μπροστά από τα αναχώματα, αλλά και εκείνες πίσω και σε μεγάλη έκταση είχαν “πνιγεί” από τον ποταμό Αλφειό.

Βλέποντας την εικόνα του Αλφειού, ακόμα και από το βράδυ του Σαββάτου ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κινητοποιήθηκε με την Πολιτική Προστασία στην περιοχή για να επέμβεί όπου ήταν δυνατό.

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος μιλώντας χθες στο ilialive.gr ανέφερε ότι “… ζούμε μία κατάσταση που θυμίζει το 2003 με την διαφορά μόνο ότι όταν διαβαίνεις τον Αλφειο στο πλάι του έχεις την ασφάλεια του έργου εδώ, το οποίο μας δίνει μία εγγύηση. Τα νερά ήταν πολλά, έχουν υπερχειλίσει όλα τα αναχώματα από πάνω μέχρι κάτω, είναι από εδώ μέχρι τα όρια του νομού. Η Παπαδού είναι πλημμυρισμένη, ο κάμπος της Καλλιθέας, στην Δαφνούλα, στο Σέκουλα, της Φρίξας,, του Πλουτοχωρίου, των Διασέλλων, των Καλυβακίων, των Μακρισίων και στην απέναντι πλευρά τα ίδια. Από τον ένα λόφο μέχρι τον άλλο είναι όλο νερό. Ευχόμαστε όλοι, είμαστε και σε επαφή με την Περιφέρεια, να μην έχουμε άσχημες εξελίξεις και στον αρχαιολογικό χώρο. Θα είναι πολύ άσχημο για όλους μας.

Η παρέμβαση που κάναμε στον κ. Περιφερειάρχη μας έδωσε μία αισιοδοξία, γιατί το φράγμα του Λάδωνα δεν θα λειτουργήσει για 24 ώρες, οπότε εκτιμάμε ότι θα υποχωρήσουν τα νερά. Μέχρι το φράγμα που έχουμε εμείς την αρμοδιότητα και την ευθύνη, έχει υπερχειλίσει, δεν έχουμε ζημιές, σε λίγο όταν πέσει το ποτάμι, θα δούμε τα αδύνατα σημεία μας για να τα ενισχύσουμε, άλλωστε έχουμε μία εργολαβία που τρέχει και με τις διαβεβαιώσεις που πήρα από τον καθ´ ύλην αρμόδιο που είναι ο Περιφερειάρχης, με παρεμβάσεις σημειακές έτσι ώστε να ασφαλίσουμε τα πάντα” σημείωσε.

Related posts

Κανονικά τα δρομολόγια σε τρένα και προαστιακό μετά από την παρέμβαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή

Newsroom

Σε απεργιακό κλοιό έχει τεθεί από το πρωί η χώρα – Χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας

Πλεύρης: Εκτός συστήματος υγείας οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 31 Μαρτίου – Τι ανακοίνωσε για μέτρα

Newsroom