ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Πεσκανδρίτσα Γιουβέτσι

Πεσκανδρίτσα Γιουβέτσι

 

Μόλις δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή για Πεσκανδρίτσα Γιουβέτσι θα την φτιάχνετε ξανά και ξανά!

 

Το γιουβέτσι είναι το απόλυτο comfort food για την Κυριακή το μεσημέρι και αυτή η εκδοχή με  ψάρι αποτελεί τη δική μου αγαπημένη συνταγή. Εκτός από πεσκανδρίτσα, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε για το γιουβέτσι σκορπίνα, ροφό, δράκαινες ή κάποιο άλλο φρέσκο ψάρι που δίνει πλούσιο  ζωμό.

 

Υλικά Συνταγής

Υλικά για το γιουβέτσι  ψαριού
1,5 κ. ολόκληρη πεσκανδρίτσα, χωρίς το δέρμα
300 γρ μέτριο  κριθαράκι
1 μέτριο λευκό κρεμμύδι
1 φοινόκιο
2 σκελίδες σκόρδο
1 συσκευασία 250 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
1 ποτηράκι ροζέ ή λευκό κρασί
ελαιόλαδο
μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι

Υλικά για τον ζωμό ψαριού

το κεφάλι της πεσκανδρίτσας
1 κολοκύθι
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1,5 λίτρο νερό
κόκκους πιπεριού

 

Εκτέλεση Συνταγής

Πλένουμε την πεσκανδρίτσα και με προσοχή κόβουμε το κεφάλι με ένα μεγάλο μαχαίρι.

Αλατίζουμε ελαφρά το σώμα της και το αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε το κεφάλι του ψαριού σε μία μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό, λίγους κόκκους πιπεριού και τα λαχανικά καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.

Βράζουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να προχωρήσουμε με τα υπόλοιπα βήματα της συνταγής.

Παράλληλα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την ίδια ποσότητα από το φοινόκιο.

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το φοινόκιο, χωρίς να πάρουν έντονο χρώμα.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σκόρδο ψιλοκομμένο και το ψάρι με προσοχή.

Σοτάρουμε την πεσκανδρίτσα ελαφρά από όλες τις πλευρές της και σβήνουμε με το κρασί.

Αφαιρούμε το ψάρι από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος που θα τελειώσουμε το γιουβέτσι πεσκανδρίτσας στο φούρνο.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κριθαράκι, τη ντομάτα στον τρίφτη, λίγο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος με το ψάρι και προσέχουμε να μη μείνει κριθαράκι πάνω στο ψάρι για να βράσει ομοιόμορφα.

Σουρώνουμε το ζωμό του ψαριού και τον προσθέτουμε ζεστό πάνω από το κριθαράκι, έτσι ώστε να το καλύψει κατά 3 εκατοστά.

Τοποθετούμε το σκεύος στον φούρνο με προσοχή γιατί έχει αρκετά υγρά. Ψήνουμε το γιουβέτσι με την πεσκανδρίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι με το ψάρι και να μελώσει.

Αφαιρούμε το γιουβέτσι ψαριού από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και το σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω.

 

Καλή σας όρεξη 

Related posts

Σούπα: Τραχανάς κοκκινιστός με μοσχάρι

Σπιτική παραδοσιακή Μηλόπιτα με κρέμα

Το γλυκό της εβδομάδας : Τηγανίτες συνταγή Ρόδου του Σεφ Γιώργου Τσελεμεντέ