Greekaffair.gr: Η άλλη πλευρά της ενημέρωσης
Συνταγές

Παραδοσιακή πίτα με μανιτάρια και πατάτες στο φούρνο

Παραδοσιακή πίτα με μανιτάρια και πατάτες στο φούρνο του Σεφ Γιώργου Τσελεμεντέ

Σήμερα θα φτιάξουμε μια παλιά ξεχασμένη παραδοσιακή πίτα με μανιτάρια και πατάτες για να την απολαύσετε μαζί με αγαπημένα πρόσωπα 

 

  Μερίδες για 4 άτομα  

ΥΛΙΚΑ

Υλικά

  • 100 γρ. μανιτάρια πορτσίνι (αποξηραμένα)
  • 140 γρ. βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 1 κιλό πατάτες (διαλέγουμε μεγάλες)
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί (μυζήθρα ή άλλο λευκό, σκληρό τυρί)

Εκτέλεση 

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Βάζουμε τα μανιτάρια σε μπολ και ρίχνουμε βραστό νερό ίσα–ίσα να καλυφθούν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.

2. Παίρνουμε λίγο από το βούτυρο και το ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το σκόρδο και το μαραίνουμε για 2-3’. Προσθέτουμε και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 7-8’ μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

3. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 20 εκ. και βάζουμε μια στρώση πατάτες, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Από πάνω, στρώνουμε τα μανιτάρια και προσθέτουμε λίγο βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Τελειώνουμε με άλλη μια στρώση πατάτας και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

4. Ψήνουμε για 50-60’ ή μέχρι το μαχαίρι μας να γλιστρά εύκολα μέσα στην πίτα.

5. Βγάζουμε από το φούρνο και περνάμε τα τοιχώματα με ένα μαχαίρι, ώστε να μην κολλά η πίτα στο ταψί. Την αφήνουμε για 10’ να κρυώσει, και προαιρετικά την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε πιατέλα. Τέλος, σερβίρουμε με λίγο έξτρα τριμμένο τυρί.

 

Τips τεμαχίστε την πίτα σε κομμάτια μετά από 15 λεπτά

Related posts

Καρβέλι με γέμιση θαλασσινών

Newsroom

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι του Γιώργου Τσελεμεντέ

Κεφτεδάκια κοτόπουλου με παπαρδέλες και κόκκινη σάλτσα

Newsroom