Greekaffair.gr: Η άλλη πλευρά της ενημέρωσης
Κριτικές Θεάτρου & Σινεμά

«Προδοσία»: Κριτική Παράστασης

«Προδοσία»: Κριτική Παράστασης

 

Το greekaffair.gr είχε την τιμή να παρακολουθήσει την παράσταση «Προδοσία» του βραβευμένου Νομπελίστα Χάρολντ Πίντερ, ένα από τα σημαντικότερα έργα του σπουδαίου βρετανού δραματουργού, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Βύρωνα Κολάση

 

Μετά την μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης θεατρικής σεζόν, θα παρουσιαστεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στο Θέατρο της Ημέρας από την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025 και κάθε Δευτέρα και Πέμπτη έως και τις 10 Απριλίου 2025.

Το greekaffair.gr είχε την τιμή να παρακολουθήσει την παράσταση στο Διάχρονο Θέατρο-Μαίρη Βιδάλη.

Πρόκειται για μια εξαιρετική δραματουργική εμπειρία που εξερευνά την ανθρώπινη φύση, την προδοσία και τις περίπλοκες δυναμικές των σχέσεων. Με πρωταγωνιστές τον Κώστα Μπίγαλη στον ρόλο του Τζέρι, τον Βύρωνα Κολάση ως Ρόμπερτ και την Έμμυ Δημητρακοπούλου στον ρόλο της Έμμα, η παράσταση προσφέρει μια βαθιά και συναισθηματικά φορτισμένη αποτύπωση της ιστορίας ενός ερωτικού τριγώνου.

Η Δομή της Πλοκής

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του έργου είναι η δομή του, η οποία ξεκινά από το τέλος της ιστορίας και εξελίσσεται προς τα πίσω, αποκαλύπτοντας σταδιακά τα γεγονότα που οδήγησαν στην αρχή της προδοσίας. Η αντίστροφη χρονολογική αφήγηση προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, καθώς οι θεατές παρακολουθούν την αποκάλυψη των συναισθημάτων, των κινήτρων και των επιλογών των χαρακτήρων με έναν ασυνήθιστο αλλά εξαιρετικά αποδοτικό τρόπο.

Η αντίστροφη ροή της αφήγησης δεν λειτουργεί απλώς ως αφηγηματικό τέχνασμα. Αντίθετα, ενισχύει την κατανόηση της ψυχολογίας των χαρακτήρων, επιτρέποντας στο κοινό να δει τις συνέπειες των πράξεών τους πριν αντιληφθεί τα αίτια πίσω από αυτές. Αυτή η τεχνική προσδίδει μια ένταση και έναν βαθμό αγωνίας που καθηλώνει.

Το Σκηνικό

Το σκηνικό είναι μινιμαλιστικό, αφήνοντας τον κύριο ρόλο στους διαλόγους και τις ερμηνείες των ηθοποιών. Αυτή η λιτή προσέγγιση προσφέρει μια αμεσότητα που ταιριάζει απόλυτα στην ουσία του έργου. Με λιγοστά αντικείμενα στη σκηνή, ο θεατής εστιάζει στην ψυχολογία των χαρακτήρων και στη δυναμική των σχέσεών τους, δημιουργώντας έναν χώρο όπου το δράμα εκτυλίσσεται με τρόπο έντονα προσωπικό και οικείο.

Ερμηνείες

Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικά δυνατές και πειστικές, αποδίδοντας τη συναισθηματική πολυπλοκότητα των χαρακτήρων με ακρίβεια. Ο Κώστας Μπίγαλής, στον ρόλο του Τζέρι, αποτυπώνει με ιδιαίτερη ευαισθησία τη μετάβαση από τον ενθουσιασμό στη θλίψη, φέρνοντας στο φως τα εσωτερικά διλήμματα του χαρακτήρα του. Ο Βύρωνας Κολάσης, ως Ρόμπερτ, αποδίδει με ένταση την απογοήτευση και την πίκρα που συνοδεύουν την προδοσία, ενώ η Έμμυ Δημητρακοπούλου φέρνει στη σκηνή μια Έμμα γεμάτη αμφιθυμία και πάθος, ισορροπώντας ανάμεσα στη λογική και την επιθυμία.

Η Έμφαση στην Ανθρώπινη Φύση

Η Προδοσία είναι κάτι περισσότερο από μια ιστορία για έναν παράνομο έρωτα. Είναι μια εμβάθυνση στην ανθρώπινη φύση, στις επιλογές που κάνουμε και στους τρόπους με τους οποίους αυτές επηρεάζουν τις ζωές μας και τις ζωές των άλλων. Οι χαρακτήρες δεν παρουσιάζονται ως καλοί ή κακοί, αλλά ως άνθρωποι γεμάτοι αδυναμίες, πάθη και αντιφάσεις.

Το έργο φέρνει στο επίκεντρο θεμελιώδη ερωτήματα: Πόσο ειλικρινείς είμαστε με τον εαυτό μας και τους γύρω μας; Μπορούμε να ξεφύγουμε από τις συνέπειες των επιλογών μας; Και τελικά, τι σημαίνει να προδίδεις – όχι μόνο τους άλλους αλλά και τις δικές σου αξίες;

Η Προδοσία του Χάρολντ Πίντερ, όπως παρουσιάστηκε στο Διάχρονο Θέατρο και από την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025 στο Θέατρο της Ημέρας, είναι μια βαθιά καθηλωτική παράσταση που αποδεικνύει τη διαχρονικότητα και τη δύναμη του κλασικού αυτού έργου. Η μινιμαλιστική σκηνογραφία, οι εξαιρετικές ερμηνείες και η αντίστροφη αφήγηση συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια εμπειρία που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Είναι μια υπενθύμιση ότι οι πιο επώδυνες αλήθειες κρύβονται συχνά πίσω από τις πιο απλές λέξεις και πράξεις.

 

ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ: ΕΔΩ

 

Κριτική: Σωτήρης Σουλούκος
Πηγή: Greekaffair.gr

Περιληπτικό αφήγημα έργου:

Η ιστορία μέσα από εννιά σκηνές εξελίσσεται σε μια δεκαετία, που όμως ευρηματικά ξεκινάει από το τέλος της προς την αρχή, παρακολουθώντας με αντίστροφη χρονική σειρά όχι μόνο το θυελλώδες ξεκίνημα της παράνομης σχέσης της Έμμας και του Τζέρρυ, αλλά και όλη την διαδρομή της φθοράς των σχέσεων και των τριών χαρακτήρων.

Τα μυστικά, τα ψέματα, και οι ίντριγκες, πρωταγωνιστούν σε αυτό το υπερβατικό ερωτικό τρίγωνο που θα μπορούσαν να είχαν σχέση όλοι με όλους… όπως ο Πίντερ δεν διστάζει να υπονοήσει δίνοντας μια πλατύτερη έννοια στην λέξη «προδοσία» και ιντριγκάροντας τον θεατή να αναστοχαστεί το δικαίωμα τελικά του καθενός,  εάν έτσι νοιώσει, να  υπερβεί τα δεσμευτικά όρια μιας κοινωνικής σύμβασης, που οι τρεις αυτοί χαρακτήρες με δυσκολία μεν, αλλά παραδομένοι τελικά στο πάθος τους επέλεξαν να μην ακολουθήσουν…   «Δεν μπορείς να κατηγορείς τον νόμο της βαρύτητας που ο κόσμος πέφτει στα δίκτυα του έρωτα» όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Όταν διάβασα για πρώτη φορά το κείμενο του έργου ήξερα ότι θα χρειαστεί χρόνος ώστε να κατανοήσω πλήρως τον ιδιαίτερα πολύπλοκο ψυχισμό των τριών χαρακτήρων.

Και ο υψηλός βαθμός δυσκολίας είχε να κάνει με την αφηγηματική «παραξενιά» της ιστορίας, δηλαδή την χρονική αντιστροφή των γεγονότων μιας δεκαετίας από το τέλος προς την αρχή…

Ένα ευφυές πισωγύρισμα στον χρόνο, που έπρεπε όμως να αποκωδικοποιήσω σκηνοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε ο θεατής να έχει κατανοήσει τα πάντα στο τέλος…ότι κι αν σημαίνει…τέλος…βέβαια για τον απρόσμενα ανατρεπτικό τρόπο γραφής του αινιγματικού Πίντερ…

Μια επιπρόσθετη δυσκολία δε της παράστασης, ήταν για μένα να συνδυάσω την διπλή ιδιότητα του σκηνοθέτη και του ηθοποιού, έτσι ώστε να μην λειτουργήσει η μια εις βάρος της άλλης, πράγμα που ήξερα ότι δεν θα ήταν καθόλου εύκολο…

Μα όσο εξερευνούσα το έργο διαβάζοντας ξανά και ξανά το κείμενο, ένοιωσα την γοητευτική πρόκληση των αριστοτεχνικά κρυμμένων πίσω νοημάτων σε κάθε μια από τις αριστουργηματικές εννέα σκηνές και αποφάσισα με μια απερίσκεπτα ενθουσιώδη άγνοια κινδύνου να ενδώσω στην γοητεία της πρόκλησης του χαρισματικού Βρετανού συγγραφέα!

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Βύρων Κολάσης (Ρόμπερτ)

Κώστας Μπίγαλης (Τζέρρυ)

Έμμυ Δημητρακοπούλου (Έμμα)

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Χάρολντ Πίντερ                         

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

Σκηνοθεσία: Βύρων Κολάσης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Καταλιακού                 

Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης

Κονσόλα ήχου – φώτων: Ciel Κομνηνού

Σκηνικά- Κοστούμια: Μπέττυ Λυρίτη

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Μπίγαλης

Φωτογραφίες: Απόστολος Δελάλης                                     

VideoArt: Evangelos Callow

Graphics: Μάνος Σαλούστρος

 

Πληροφορίες παράστασης:

«ΠΡΟΔΟΣΙΑ»

Θέατρο της ημέρας

Νικ. Γεννηματά 20, Αθήνα 115 24

Πληροφορίες.: 210 6929090 – 210 6995777

Πληροφορίες – e-mail: info@thetroimeras.gr

Επισκεφτείτε την σελίδα του Θεάτρου της Ημέρας: https://theatro-imeras.gr/gr/

Έναρξη παραστάσεων: Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025 ώρα 20:30

Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα ώρα 20:30 και κάθε Πέμπτη ώρα 21:00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Λήξη παραστάσεων: Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

 

Εισιτήρια

Γενική Είσοδος: 12 ευρώ

Μειωμένο (άνω των 65, Φοιτητές): 10 ευρώ

ΑΜΕΑ, ΑΤΕΛΕΙΕΣ, ΑΝΕΡΓΟΙ: 5 ευρώ.

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/theatro-tis-imeras-prodosia-harold-pinter/

 

Κρατήσεις εισιτηρίων:

6944 462456 (11.00 – 14.00)

6937 194058 (14.00 – 16.00)

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Related posts

«Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ»: Κριτική Παράστασης

Είδαμε την παράσταση: «Δον Κιχώτης» – Κριτική Θεάτρου

Κριτική Θεάτρου: Είδαμε «Οι μάγισσες της Σμύρνης» στο Θέατρο Παλλάς

Newsroom