ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Απόψεις

Προς γενικευμένη σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ! Βρετανός αξιωματούχος: «Δε ξέρω αν είναι έτοιμη η Συμμαχία»

γενικευμένη σύγκρουση

Προς γενικευμένη σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ! Βρετανός αξιωματούχος: «Δε ξέρω αν είναι έτοιμη η Συμμαχία»

 

Το ΝΑΤΟ θα αναλύσει χιλιάδες σελίδες απόρρητων εγγράφων που περιγράφουν λεπτομερώς περιφερειακά σχέδια και οδηγίες για το πώς τα μέλη μπορούν να βελτιώσουν τις δυνάμεις και την υλικοτεχνική τους υποδομή.

 

Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ενθάρρυνε τα μέλη του ΝΑΤΟ να σχεδιάσουν κάτι που ήταν αδιανόητο, δηλαδή μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, ανέφερε το αμερικανικό περιοδικό Newsweek.

Ωστόσο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η οποία αρχίζει στις 11 Ιουλίου, όπου η αντιμετώπιση της Ρωσίας θα είναι ψηλά στην ατζέντα, ο Σερ Ρίτσαρντ Σίρεφ, πρώην αναπληρωτής Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο για πόλεμο με τη Μόσχα.

«Χρειάζεται μια πραγματική κλωτσιά στην πλάτη», δήλωσε στο Newsweek, επισημαίνοντας τις περικοπές στους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς μεταξύ των μελών της συμμαχίας, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως η Πολωνία. «Στην Ανατολική Ευρώπη διεξάγεται ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας. Πρόκειται για έναν πόλεμο στο έδαφος και στον ουρανό, οπότε πρέπει να επενδύσετε στον ουρανό και στο έδαφος…

Πέρυσι στη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη ο (Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ) Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας σε 300.000 άτομα και αυτό απλά δεν συνέβη», δήλωσε ο Σίρεφ.

Ένας πρώην Βρετανός στρατηγός δήλωσε ότι ο βρετανικός στρατός αποτελεί παράδειγμα τέτοιων περικοπών στο μπλοκ που μειώθηκαν σε «γελοίες διαστάσεις», επειδή το αμυντικό κατεστημένο πίστευε ότι η Κίνα και όχι η Ρωσία ήταν η κύρια μακροπρόθεσμη απειλή.

«Η γεωγραφία είναι σημαντική εδώ και η Ρωσία είναι ο λύκος που βρίσκεται πιο κοντά στο μαντρί»δήλωσε ο Σίρεφ, εταίρος στην εταιρεία συμβούλων «Strategia Worldwide».

Πιστεύει ότι υπήρξε μια «αποτυχία αποτροπής» από τη συμμαχία, η οποία έχασε την ευκαιρία να αναπτύξει ικανότητες μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τον Πούτιν το 2014.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το ΝΑΤΟ θα μπορέσει πραγματικά να δημιουργήσει δυνάμεις έτοιμες για έναν συμβατικό πόλεμο με τη Ρωσία; Όχι, δεν είμαι», δήλωσε ο Βρετανός στρατηγός.

Ακόμα κι αν το Κρεμλίνο και τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι πρόκειται για πόλεμο πληρεξουσίων μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ, η συμμαχία έχει προσπαθήσει να αποφύγει έναν άμεσο ρόλο στις μάχες, αντ’ αυτού προμηθεύοντας την Ουκρανία με εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Μόσχας, γράφει το Newsweek.

Ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, δήλωσε τον Μάιο ότι η συμμαχία πρέπει να προετοιμαστεί για το γεγονός ότι «μια σύγκρουση θα μπορούσε να προκύψει ανά πάσα στιγμή» απευθείας με τη Μόσχα, ανέφερε το Reuters.

Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ θα αναλύσει χιλιάδες σελίδες απόρρητων εγγράφων που περιγράφουν λεπτομερώς περιφερειακά σχέδια και οδηγίες για το πώς τα μέλη μπορούν να βελτιώσουν τις δυνάμεις και την υλικοτεχνική τους υποδομή.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν επίσης την ανάθεση στρατευμάτων για την υπεράσπιση διαφορετικών περιοχών με λεπτομέρειες για το «πού, τι και πώς θα αναπτυχθούν», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο.

Ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι η συμμαχία θα αναπτύξει τέσσερις νέες ομάδες μάχης, η καθεμία με περίπου 1.500 στρατιώτες, σε όλη τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Ο στόχος είναι να «ενισχυθεί η θέση του ΝΑΤΟ σε όλους τους τομείς με τη μεγάλη αύξηση των δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας.

Related posts

Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και Νέα Τάξη Πραγμάτων

Newsroom

Η αλήθεια για τα 12 μίλια – Του Καθηγητή Ι. Θ. Μάζη

Newsroom

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ NORD STREAM 2

Newsroom