Greekaffair.gr: Η άλλη πλευρά της ενημέρωσης
Συνταγές

Ψαρόσουπα με σφυρίδα και λαχανικά

Ψαρόσουπα με σφυρίδα και λαχανικά

 

Εύκολη, γρήγορη και πολύ γευστική ψαρόσουπα, ιδανική για χαμηλές θερμοκρασίες

 

Η σφυρίδα άλλωστε έχει και τι εξής  Ιδιότητες: Το φιλέτο της σφυρίδας είναι από τα πιο εύγεστα φιλέτα. Η σάρκα της είναι κάτασπρη, σφιχτή και άπαχη. Το αντιοξειδωτικό σελήνιο, γνωστό για την αντικαρκινική του δράση και την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι και σε αυτό το ψάρι σε υψηλά επίπεδα, όπως και οι βιταμίνες Β12 και Β6.

 

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες,, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 300 γρ. καρότα, σε μεγάλα κομμάτια
  • 5 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε τρία κομμάτια το καθένα
  • 3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη  ή 1 γεμάτο κου τ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 7 – 9 ίνες σαφράν
  • 3 μικρές σφυρίδες, συνολικού βάρους έως 2 κιλών το πολύ, πλυμένες και καθαρισμένες από λέπια και εντόσθια (αποφεύγουμε να αγοράσουμε μία μεγάλη, γιατί θα πρέπει να την κόψουμε για να χωρέσει στο σκεύος κι έτσι υπάρχει κίνδυνος να βγουν κόκαλα στο ζωμό)
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

 

Διαδικασία

Στρώνουμε τις πατάτες στον πυθμένα μιας μεγάλης και φαρδιάς κατσαρόλας. Από πάνω βάζουμε τα καρότα και το σέλερι και σκορπίζουμε τα κλαράκια της ρίγανης (ή την ξερή ρίγανη) και το σαφράν. Ακουμπάμε προσεκτικά τις σφυρίδες πάνω στα λαχανικά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε περίπου 3 λίτρα νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Όταν το υγρό πάρει βράση, υπολογίζουμε 15 λεπτά μαγειρέματος, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ενώ στο διάστημα αυτό ξαφρίζουμε διαρκώς. Περίπου 5 λεπτά προτού αποσύρουμε, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Βγάζουμε προσεκτικά τα ψάρια με δύο τρυπητές κουτάλες και τα βάζουμε να κρυώσουν σε μια πιατέλα. Αν κάποιο από τα ψάρια έχει σπάσει και έχουν βγει κόκαλα στη σούπα, βγάζουμε και τα λαχανικά με ένα πιρούνι, τα βάζουμε σε μια πιατέλα και σουρώνουμε το ζωμό. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το ζωμό και τα λαχανικά και τα μαγειρεύουμε για άλλα 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη διαλύονται. Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

Ξεψαχνίζουμε προσεκτικά τις σφυρίδες και βάζουμε τα ψαχνά σε μια πιατέλα. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε και αυτά στην πιατέλα με το ψάρι. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση όλα τα υλικά της πιατέλας και ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού.

Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ ή βαθιά πιάτα. Σερβίρουμε αμέσως.

Συνοδεύουμε με: χωριάτικο ψωμί

 

Related posts

Μπαρμπούνια τυλιχτά με αμπελόφυλλά 

Μπακαλιάρος με χόρτα στη γάστρα

Νηστήσιμο σουβλάκι χταποδιού

Newsroom