Ψαρόσουπα
Σήμερα σας προτείνουμε μία υγιεινή ψαρόσουπα πλούσια σε βιταμίνες και λαχανικά που θα λατρέψετε!
Το μυστικό για νόστιμη ψαρόσουπα είναι η ποικιλία των ψαριών, αφού το καθένα συνεισφέρει με τη δική του γεύση. Ιδανικός συνδυασμός, μάλιστα, θεωρείται αυτός που περιέχει άπαχα ψάρια μαζί με πιο λιπαρά, για ισορροπία. Αν βέβαια μας αρέσει ειδικά κάποιο ψάρι, όπως π.χ. το φαγκρί ή η σφυρίδα, κάλλιστα μπορούμε να φτιάξουμε μια ψαρόσουπα μόνο με αυτό (ολόκληρο ή σε φέτες). Πετρόψαρα, δηλαδή μικρά ψάρια των οποίων το βάρος δεν υπερβαίνει τα 300 γρ. (χάνοι, πέρκες, γύλοι, σκορπίνες, χελιδονόψαρα, λύχνοι, καπόνια, πεσκανδρίτσες, δράκαινες), θεωρούνται ιδανικά για σούπα. Επίσης, οι ροφοί, οι σφυρίδες, οι κέφαλοι. Οι φρέσκοι μπακαλιάροι, αν και στα ψαρομανάβικα διαφημίζονται ως «γάλακτος, για μωρά», έχουν αδύναμη γεύση και άρα είναι ιδανικοί μάλλον για όσους δεν αρέσκονται στην έντονη «ψαρένια» γεύση. Πολύ σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλια από τα ψάρια, γιατί, σύμφωνα με τους επαΐοντες, εκεί είναι όλη η νοστιμιά.
Υλικά
-
11/2 κιλό μπακαλιαράκια ή βραστόψαρα
-
2-3 πατάτες κομμένες σε κύβους
-
2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
-
3 κλωνάρακια σέλινο ψιλοκομμένο
-
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
-
6 φλιτζάνια νερό
-
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Εκτέλεση
-
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια από λέπια και εντόσθια. Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και τα ψάρια. Αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το νερό.
-
Βγάζουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τα ψάρια σε πιατέλα, περνάμε το ζωμό που έχουμε στην κατσαρόλα από σήτα για να μη μείνει κανένα κοκαλάκι και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
-
Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν μέσα στο ζωμό μέχρι να μαλακώσουν.
-
Ταυτόχρονα καθαρίζουμε τα ψάρια από τα κόκαλα. Δοκιμάζουμε τα λαχανικά και όταν είναι σχεδόν έτοιμα ρίχνουμε το ρύζι, νεράκι αν χρειάζεται κι άλλο και λίγο επιπλέον αλατάκι. Όταν είναι όλα μαλακά προσθέτουμε τα καθαρισμένα κομμάτια των ψαριών. Σερβίρουμε ζεστή τη σούπα μας
Καλό μεσημέρι.και καλή όρεξη!