Ρεβυθάδα φούρνου με κριθαράκι
Νηστήσιμη συνταγή για Ρεβυθάδα φούρνου με κριθαράκι, με τη σφραγίδα της ελληνικής παραδοσιακή διατροφής
ΥΛΙΚΑ (4-6 Μερίδες)
Για τα ρεβίθια
- 1 κιλ. Ρεβίθια
- 2 λίτρα ζωμό κότας ή λαχανικών
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 αστεροειδής γλυκάνισους
Για την ρεβυθάδα
- 200 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 3 πιπεριές κόκκινες, ψημένες
- 1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 6-7 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σαλάτα
- τρυφερό μαρούλι butterhead salanova πράσινο & κόκκινο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 40 ml μηλόξιδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω τα ρεβίθια, απευθείας από την κατάψυξη και προσθέτω τον ζωμό, το κρεμμύδι κομμένο στη μέση και τους γλυκάνισους και τα βάζω στη φωτιά.
- Βράζω για 1 ώρα. Αποσύρω από τη φωτιά, σουρώνω τα ρεβίθια και κρατάω το ζουμί που τα έβρασα.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C.
- Βάζω σε μια γάστρα τα βρασμένα ρεβίθια, το κριθαράκι, τις πιπεριές, το σκόρδο και το λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες.
- Πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι και το φρέσκο θυμάρι.
- Προσθέτω τον ζωμό από το βράσιμο των ρεβιθιών (πρέπει να είναι περίπου 500-600ml) και το ελαιόλαδο και ανακατεύω.
- Βάζω το φαγητό στον φούρνο και ψήνω για 30 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το κριθαράκι το ζωμό και να μελώσει.
Για τη σαλάτα:
- Βάζω σε μια μεγάλη σαλατιέρα τα υλικά του ντρέσινγκ και ανακατεύω καλά.
- Προσθέτω τα τριπλπλυμμένα και τρυφερά φύλλα μαρουλιού salanova και ανακατεύω καλά.
- Σερβίρω αμέσως με την ρεβιθάδα.