Greekaffair.gr: Η άλλη πλευρά της ενημέρωσης
Κριτικές Θεάτρου & Σινεμά

«RICH FLU: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»: Κριτική Ταινίας

«RICH FLU: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»: Κριτική Ταινίας

Το Greekaffair.gr παρακολούθησε την ταινία «RICH FLU: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» κατά τη δημοσιογραφική προβολή της και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2025, η ταινία «RICH FLU: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» ξεκινά να προβάλλεται στους κινηματογράφους.

Η νέα ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη Galder Gaztelu-Urrutia, δημιουργού του παγκοσμίως αναγνωρισμένου The Platform, έρχεται να ταράξει τα νερά με μια τολμηρή και βαθιά αλληγορική ματιά πάνω στον σύγχρονο καπιταλισμό. Η ταινία «RICH FLU: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» είναι ένα δυστοπικό θρίλερ που φέρνει στο προσκήνιο ένα πρωτότυπο σενάριο: μια άγνωστη και απροσδόκητη ασθένεια πλήττει τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη, δημιουργώντας πανικό και αναταραχή στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Υπόθεση

Μια μυστήρια ασθένεια αφαιρεί τις ζωές των οικονομικά ευκατάστατων και με τη μεγαλύτερη επιρροή ανθρώπων στον πλανήτη. Πρώτα πεθαίνουν οι εκατομμυριούχοι και ούτω καθεξής προοδευτικά. Η πανδημία απειλεί να φτάσει στους κατόχους κάθε είδους περιουσίας.
Κανείς δεν ξέρει πού είναι το όριο.

Στην αρχή, οι μάζες υποδέχονται με χιούμορ την απώλεια των μεγάλων περιουσιών, αλλά, καθώς η πτώση των οικονομικών αυτοκρατοριών επηρεάζει το χρηματιστήριο, τις εργασίες και την οικονομική σταθερότητα, το χάος καταλαμβάνει τον πλανήτη ενόψει μιας μεγεθυμένης επανάληψης της πανδημίας του 2020.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, η Λόρα (Mary Elizabeth Winstead), μια γυναίκα που έχει εργαστεί σκληρά για να ανέλθει κοινωνικά και κοινωνικά, βλέπει επιτέλους τα όνειρά της να γίνονται πραγματικότητα. Ως στέλεχος μιας ακμάζουσας πλατφόρμας οπτικοακουστικού περιεχομένου, έχει πλέον πρόσβαση στους πιο ελίτ κύκλους, την οικονομική ευχέρεια να στείλει την κόρη της σε ένα από τα καλύτερα σχολεία και να ζήσει χωρίς άγχος για το μέλλον. Ωστόσο, η πανδημία του «Rich Flu» αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Οι πλούσιοι δεν είναι πλέον στο απυρόβλητο, αλλά γίνονται στόχος, προσπαθώντας απεγνωσμένα να απαλλαγούν από τις περιουσίες τους για να σώσουν τη ζωή τους

Κοινωνικός και φιλοσοφικός προβληματισμός

Ο Galder Gaztelu-Urrutia αξιοποιεί αυτό το πρωτότυπο και ανησυχητικό σενάριο για να εγείρει βαθύτερα ερωτήματα σχετικά με την οικονομική ανισότητα και τη φύση του πλούτου. Τι σημαίνει πραγματικά να είσαι πλούσιος; Πώς θα ήταν ένας κόσμος όπου ο πλούτος δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά θανάσιμη απειλή;

Η ταινία παρουσιάζει έναν κόσμο στον οποίο η οικονομική υπεροχή παύει να είναι σύμβολο δύναμης και μετατρέπεται σε στοιχείο περιθωριοποίησης. Ο σκηνοθέτης φέρνει μια αιχμηρή κριτική στον οικονομικό φιλελευθερισμό και το ανεξέλεγκτο καπιταλιστικό σύστημα που κυριαρχεί στον σημερινό κόσμο. Οι πανίσχυροι επιχειρηματίες που κάποτε υπερασπίζονταν το laissez-faire του καπιταλισμού, τώρα βρίσκονται σε απόγνωση, αναζητώντας τρόπους να αποποιηθούν τις τεράστιες περιουσίες τους προκειμένου να επιβιώσουν.

Ερμηνείες και σκηνοθεσία

Η Mary Elizabeth Winstead ενσαρκώνει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες της καριέρας της. Ως Λόρα, μια γυναίκα που έχει συνηθίσει να πατάει επί πτωμάτων για να ανέβει κοινωνικά, βρίσκεται ξαφνικά παγιδευμένη σε έναν κόσμο όπου η δύναμή της γίνεται αδυναμία. Η ερμηνεία της είναι ακριβής, γεμάτη λεπτές αποχρώσεις που αποτυπώνουν τη φιλοδοξία, τον φόβο και την απόγνωση της ηρωίδας της. Οι Timothy Spall, Jonah Hauer-King, Rafe Spall και Lorraine Bracco συμπληρώνουν το καστ, δίνοντας επιπλέον βάθος στην αφήγηση με τις πολυδιάστατες ερμηνείες τους.

Η σκηνοθεσία του Gaztelu-Urrutia ακολουθεί το ίδιο μοτίβο που τον καθιέρωσε στο «The Platform» – μια κλειστοφοβική, αγχωτική ατμόσφαιρα που εντείνει την ένταση και τον προβληματισμό. Ο ρυθμός της ταινίας εξελίσσεται αργά, αλλά ποτέ βαρετά. Κάθε σκηνή είναι μελετημένη, κάθε πλάνο κρύβει μια ανατροπή, κάθε λεπτό φορτίζεται με αγωνία.

Η ταινία αναδεικνύει με ιδιαίτερη σαφήνεια την πολυπλοκότητα της ζωής για πολλούς ανθρώπους στη σύγχρονη εποχή. Μέσα από το ταξίδι – περιπέτεια της Λόρας βλέπουμε πως ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει πρόσφυγας και να χάσει ξαφνικά όλα όσα έχει. Οι ήρωες της ταινίες, όπως και οι πρόσφυγες, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν κόσμο που καθιστά την επιβίωση τους εξαιρετικά δύσκολη, όχι λόγω των επιλογών τους, αλλά εξαιτίας των συνθηκών αυτής της πανδημίας.

Το «Rich Flu – Ώρα Μηδέν» είναι μια ταινία για όλους και συγχρόνως πρόκειται για ένα βαθιά στοχαστικό φιλμ, που λειτουργεί ως καθρέφτης της σύγχρονης κοινωνίας, θέτοντας καίρια ερωτήματα για την οικονομική δομή και την λειτουργεία του κόσμου μας. Ακόμη μας προκαλεί να αναρωτηθούμε: Μπορεί η απώλεια του πλούτου να οδηγήσει σε μια νέα κοινωνική ισορροπία; Ή μήπως η απληστία είναι τόσο βαθιά ριζωμένη που ο άνθρωπος δεν αλλάζει, ακόμη και αν βρεθεί στο χείλος της καταστροφής;

Η ταινία είναι άρτια σκηνοθετημένη, με εξαιρετικές ερμηνείες και μια ατμόσφαιρα που σε κρατάει καθηλωμένο μέχρι το τέλος. Ο Gaztelu-Urrutia δημιουργεί έναν εφιάλτη με έντονο φιλοσοφικό βάθος, υπενθυμίζοντάς μας ότι η ακραία κοινωνική ανισότητα μπορεί κάποτε να γυρίσει μπούμερανγκ. Αξίζει να τη δει κανείς, όχι μόνο για την κινηματογραφική της ποιότητα, αλλά και για τις σκέψεις που θα του γεννήσει.

Πηγή: Greekaffair.gr

Related posts

Είδαμε την παράσταση: «DEMONS» – Κριτική Θεάτρου

«Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ»: Κριτική Παράστασης

«ΑΡΚΑΝΤΙΑ» (2024): Κριτική Ταινίας