Greekaffair.gr: Η άλλη πλευρά της ενημέρωσης
Συνταγές

Σαρακοστιανοί: γίγαντες με σπανάκι στη γάστρα

Σαρακοστιανοί: γίγαντες με σπανάκι στη γάστρα

 

Γίγαντες με σπανάκι στη γάστρα με μυρωδικά. Αν σας αρέσουν οι γίγαντες, να μια ωραία ιδέα χορταστική και νηστίσιμη. Θα σας ενθουσιάσει!

 

Μία πανεύκολη συνταγή από τον Νικόλα Σακελλαρίου.

 

Υλικά

500 γραμμ. γίγαντες

1 κρεμμύδι ξηρό, ψιλοκομμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 πράσο, ψιλοκομμένο

1 κιλό σπανάκι, χοντροκομμένο

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

4-5 ντομάτες, ψιλοκομμένες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 ½ φλιτζάνι νερό

λίγη φρυγανιά, τριμμένη

αλάτι

φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση

Από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας μουσκεύετε τους γίγαντες σε πολύ νερό. Την επόμενη μέρα ξεπλένετε και βράζετε τους γίγαντες για περίπου 1 ώρα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και στραγγίζετε. Πλένετε το σπανάκι και το χοντροκόβετε. Σε μία κατσαρόλα με ελαιόλαδο, ρίχνετε τα κρεμμύδια, το πράσο και όταν αρχίζουν να μαραίνονται, ρίχνετε το σπανάκι, άνηθο, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

Σε λαδωμένο ταψί στρώνετε το μισό σπανάκι με τα μυρωδικά, ενδιάμεσα τους γίγαντες και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα με σπανάκι και μυρωδικά.

Στρώνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες από πάνω και περιχύνετε με το ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι νερό. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά.

 

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου μέχρι οι γίγαντες να μείνουν μόνο με το λάδι, χωρίς όμως να έχουν στεγνώσει.

 

 

 

 

Related posts

Συνταγή «χοιρινό με κόκκινα φασόλια» στο φούρνο του Σεφ Γιώργου Τσελεμεντέ

Λαζάνια με καρότο και φέτα Τρικάλων του Σεφ Γιώργου Τσελεμεντέ

Μπακαλιάρος με χόρτα στη γάστρα