ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Σε επιφυλακή η Αθήνα: Τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει ανοιχτά των Ιμίων

Σε επιφυλακή η Αθήνα: Τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει ανοιχτά των Ιμίων, αποβατική άσκηση για κατάληψη νησιού απέναντι από τη Χίο

 

Μετά την προειδοποίηση για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό σκάφος “Tübitak Marmara” έξω από τη Σμύρνη και κοντά στα Ίμια, σε ειδική αποστολή, προκαλώντας ανησυχία στην Αθήνα.

 

Σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, η Άγκυρα προχώρησε σε μια κίνηση η οποία μπορεί να ενταχθεί στο “παιχνίδι” που παίζει η Τουρκία και με το περιβάλλον.

 

Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία και συγκεκριμένα ο σταθμός της Σμύρνης, εξέδωσε στις 17 Μαΐου NAVTEX με την οποία ανακοίνωσε την αποστολή του ερευνητικού σκάφους “Tubitak Marmara” κατά μήκος των τουρκικών ακτών στο Αιγαίο από τις 20 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου για επιστημονικές, περιβαλλοντικές δηλαδή έρευνες.

 

Το “Tubitak Marmara” απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης στις 25 Μαΐου και κατευθύνθηκε νότια κατά μήκος των τουρκικών ακτών, διενεργώντας επιστημονικές έρευνες επί της στήλης του ύδατος. Το πρωί της Κυριακής έριξε προσωρινά άγκυρα στα 5,5 ναυτικά μίλια βόρεια των Ιμίων, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Το μεσημέρι της Κυριακής ξεκίνησε ξανά τον πλου του με κατεύθυνση νότια, πλέοντας ανατολικά των Ιμίων, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

 

Με δεδομένο ότι η Τουρκία θεωρεί “γκρίζες” περιοχές όπως αυτή των Ιμίων, στην Αθήνα υπήρξε προβληματισμός μήπως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος αποπειραθεί να πλεύσει μέσα στα εθνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων, επικαλούμενο επιστημονικές έρευνες και επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να επιβάλει τη δική της οπτική για τη συγκεκριμένη περιοχή μέσω μιας φαινομενικά “αθώας” δραστηριότητας όπως οι επιστημονικές μετρήσεις επί της στήλης του ύδατος.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, για την Ελλάδα θα ήταν ακόμη μία παραβίαση χωρικών υδάτων. Σε κάθε περίπτωση και οι δραστηριότητες της Τουρκίας με περιβαλλοντικό περιεχόμενο στο Αιγαίο θα πρέπει να θεωρούνται πλέον τουλάχιστον “ύποπτες”.

Αποβατικές ασκήσεις απέναντι από την Χίο

 

Επί του πρακτέου η Τουρκία δεν έχει αλλάξει ούτε κατ’ ελάχιστο το αναθεωρητικό δόγμα της που έχει ως αιχμή του τη “Γαλάζια Πατρίδα”. Αυτό το δείχνει καθημερινά με παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, με τη συνεχιζόμενη ύπαρξη του casus belli, με ασκήσεις όπως οι πρόσφατες “Θαλασσόλυκος” και “Efes”, η οποία μάλιστα είναι κατεξοχήν αποβατική άσκηση και φέτος διενεργήθηκε με τη συμμετοχή και του μίνι αεροπλανοφόρου “Anadolu” απέναντι από την Χίο και με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε σχετική ανάρτηση να τονίζει μεταξύ άλλων:

“Αφού οι πεζοναύτες κατέλαβαν με επιτυχία το νησί – στόχο, οι καθορισμένοι στόχοι καταστράφηκαν και η τουρκική σημαία υψώθηκε στην περιοχή”.

 

Στο ίδιο πλαίσιο δεν θα πρέπει να παραβλέπει κανείς το διάβημα της ελεγχόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης της Τρίπολης στην Λιβύη για τις έρευνες επ’ ωφελεία της Ελλάδας νότια της Κρήτης και φυσικά το ζήτημα των περιβαλλοντικών θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, για τα οποία η Άγκυρα ζητεί συνεργασία, τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχουν νησιά και περιοχές στο Αιγαίο που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας και ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τα πάρκα της όπου αυτή θέλει, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει τονίσει πως αυτά θα γίνουν σε Εθνικά Χωρικά Ύδατα.

Related posts

Α. Λινού: «Να ανοίγουν από τις 6 τα σούπερ μάρκετ για αγορές – Τα ψώνια να γίνονται με βάρδιες βάσει ηλικίας»

Newsroom

WikiLeaks: Ο Ντόκος έστειλε έκθεση στην Τουρκική Πρεσβεία πώς να συνδυαστούν περιφερειακές φιλοδοξίες με ένταξη στην ΕΕ

Newsroom

Ο Μητσοτάκης βάζει «γκάζια» στους υπουργούς: Περισσότερη δουλειά, αλλιώς να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας

Newsroom