Greekaffair.gr: Η άλλη πλευρά της ενημέρωσης
Συνταγές

Σπανακόπιτα Νηστίσιμη

Σπανακόπιτα Νηστίσιμη

 

Η νηστίσιμη σπανακόπιτα, είναι με πλούσια γέμιση και γεύση, είναι τραγανή και θα σου θυμίσει την νηστίσιμη σπανακόπιτα της γιαγιάς!

 

Υλικά για την νηστίσιμη Σπανακόπιτα

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο ​
  • 1 κιλό φρέσκο σπανάκι ​
  • 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο​
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα​
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο (το λευκό μέρος)​
  • 1 ματσάκι καυκαλίθρες​
  • 1 κούπα ελαιόλαδο​
  • 2 κ.τ.σ αλεύρι
  • 5 κ.τ.σ. τραχανά
  • ελαιόλαδο για τα φύλλα​
  • αλάτι πιπέρι

Η συνταγή για την νηστίσιμη σπανακόπιτα

  1. Καθαρίζουμε το σπανάκι από τα κοτσάνια (θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τα φύλλα) και τα πλένουμε καλά.
  2. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει και ζεματάμε το σπανάκι.
  3. Αμέσως μετά το κρυώνουμε σε νερό με πάγο.
  4. Στραγγίζουμε το σπανάκι καλά με την βοήθεια μια πετσέτας (την στριβούμε για να φύγει όλο το νερό).
  5. Κόβουμε το σπανάκι με ένα μαχαίρι κάθετα σε κομμάτια.
  6. Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζουμε 2 Κ.Σ. ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να γίνει διαφανές.
  7. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και βάζουμε μέσα το ψιλοκομμένο σπανάκι, το φρέσκο κρεμμύδι, τις καυκαλίθρες σε κομμάτια, τον άνηθο, τις 2 κ.τ.σ το αλεύρι, τις 5 κ.τ.σ. τραχανά και τέλος το ελαιόλαδο (περίπου ½ κούπα).
  8. Λαδώνουμε ένα ταψί (35 X 50) και βάζουμε στον πάτο τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ένα-ένα με ένα πινέλο.
  9. Τα πρώτα 4 φύλλα τα βάζουμε μισό μέσα στο ταψί και το άλλο μισό από έξω για να το γυρίσουμε μετά μέσα και να σκεπάσει την γέμιση.
  10. Προσθέτουμε όλο το μίγμα από το σπανάκι.
  11. Μετά βάζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα.
  12. Τέλος πασπαλίζουμε την πίτα με λίγο κρύο νερό πριν την ψήσουμε.
  13. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε στους 175οC για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.

TIPS

Το ζεμάτισμα που κάνουμε στο σπανάκι είναι για να κρατήσει ωραίο χρώμα. Αν το αλατίσουμε για να βγάλει τα υγρά του ποτέ δεν μπορείς να ελέγξεις το αλάτι, έτσι με το ζεμάτισμα είμαστε πιο σίγουροι γιατί μετά το
στραγγίζουμε.

 

 

 

Related posts

Μοσχάρι Κατσαρόλας συνταγή από την Καλαμάτα

Kebab κοτόπουλο με πίτες ολκής

Newsroom

Κερασόπιτα: Ένα αγαπημένο ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό γλυκό

Newsroom