Σπεντζοφάι με θαλασσινά
Πεντανόστιμο σπεντζοφάι με θαλασσινά από τον Σεφ Γιώργο Τσούλη που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
ΥΛΙΚΑ
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
2 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
200 γρ. μύδια με το κέλυφος
12 γαρίδες, καθαρισμένες (κρατάμε τα κελύφη και το κεφάλι αλλά κόβουμε το σημείο με τα μάτια )
150 γρ. χταπόδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κ.σ. πέλτες ντομάτας
20 ml ούζο
50 ml λευκό κρασί
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κ.γ μπούκοβο
1 φύλλο δάφνης
1 κ.σ. μέλι
200 ml ζωμό λαχανικών
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
2Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι, τις πιπεριές Φλωρίνης, τις πράσινες πιπεριές και την πιπεριά τσίλι. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
3Προσθέτουμε τα μύδια, τις γαρίδες, το χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
4Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
5Σβήνουμε με το ούζο, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το κρασί και το αφηνουμε 2 λεπτά, να παρει μια βραση. Έπειτα, αφαιρούμε τα μυδια, τις γαριδες και τα αφήνουμε στην άκρη, σε ένα πιάτο.
6Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το μπούκοβο, τη δάφνη και τον ζωμό. Ανακατεύουμε εκ νέου και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τα τελευταία 2 λεπτά αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μέλι.
7Τοποθετούμε τις γαρίδες και τα μύδια πάνω από το σπεντζοφάι και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό.
Για το σερβίρισμα
Ψιλοκομμένος μαϊντανός
tip: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι θαλασσινά θέλουμε. Όμως προσοχή, η γαρίδες και τα μύδια δεν θέλουν πολύ μαγείρεμα.