Σπιτικό γλυκό κουταλιού Περγαμόντο με στέβια
Φτιάχνεται στην κατσαρόλα με ζάχαρη και λεμόνι και είναι από τις αγαπημένες μας παραδοσιακές συνταγές για γλυκό του κουταλιού!
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ φλούδες περγαμόντο
- 1 κ.γλ. υγρή stevia Parana ( 4 σταγόνες = 1 κ.γλ. ζάχαρη )
- 100 γρ κρυσταλλική stevia Parana 1:3
- 4 φλ.τσ. νερό
- 1 λεμόνι
- 1/2 κ.γλ. κόμι γκουάρ ( προαιρετικό )
- σιρόπι αγαύης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα περγαμόντο και τα ξύνουμε στον τρίφτη
( κρατάμε το ξύσμα σε μπολάκι στην κατάψυξη για κάποιο γλυκό)
τα κόβουμε σε λωρίδες και αφαιρούμε προσεκτικά ( κρατάμε την ψίχα για άλλη παρασκευή )
Τα τυλίγουμε και τα πιάνουμε με οδοντογλυφίδα
Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό
Οταν πάρει βράση μετράμε 5 λεπτά
Χύνουμε το νερό και ξαναβάζουμε νεράκι να ξαναβράσουν για άλλα 5 λεπτά
Αυτό το κάνουμε στο σύνολο 3 φορές για να ξεπικρίσουν
Μετά την 3η φορά τα σουρώνουμε και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες
Βάζουμε 4 φλ.τσ. νερό , την υγρή και την κρυσταλλική στέβια και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά
Οταν μείνει σχεδόν ένα φλ.τσ σιρόπι ρίχνουμε τον χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
Οταν φτιάχνουμε σιρόπι με στέβια δυστυχώς δεν πήζει οπότε θα διαλύσουμε σε 1/2 φλ.τσ καυτό νερό 1/2 κ.γλ. κομι γκουάρ ( φυτικό πηκτικό) ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα κάτω από ένα σουρωτήρι ψιλό
Βράζουμε για 1 λεπτό ακόμα και βλέπουμε ότι το σιρόπι μας πήζει !!
Αποσύρουμε απο την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά
Αδειάζουμε το γλυκό μας σε βάζο όχι πολύ μεγάλο , ρίχνουμε το σιρόπι και καλύπτουμε έως πάνω με σιρόπι αγαύης
Διατηρούμε στο ψυγείο και απολαμβάνουμε υπέροχο υγιεινό γλυκό κουταλιού χωρίς ζάχαρη!!
Καλή επιτυχία !